StoryEditorOCM
Dalmacijakamen po kamen...

Sagradio 'čardak ni na nebu ni na zemlji' i priznaje da je bespravan: Vjerovao sam u Ževrnjine priče o bazenima, akvaparku... Zašto i ja ne bih bio poduzetnik?!

2. ožujka 2017. - 14:03

Par dana prije nego što će početkom siječnja doći presuda Visokog upravnog suda, koji je dao za pravo mještanima Dugopolja da na referendumu odluče hoće li komunalni doprinos u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata plaćati simboličnu jednu kunu po prostornom metru umjesto sadašnjih 12 kuna, jedan od njegovih inicijatora, Ivica Radošević, dobio je poziv iz Građevinske inspekcije u Splitu.

Ništa ne sluteći, Radošević se uredno odazvao i doznao da je na dnevni red došla jedna od dviju njegovih bespravnih gradnji u Dugopolju – kuća s prizemljem i dva kata, što ju je bez papira izgradio na predjelu Drage.

Nakon toga stvari su se počele odvijati pomalo filmskom brzinom, daleko od uobičajene kada je posrijedi hrvatska administracija, uključujući i dio koji vodi računa u prostornom uređenju.

Konačni finale ove priče zbio se u veljači, kada Radoševiću na kućnu adresu stiže rješenje Uprave za inspekcijske poslove – Područni ured u Splitu s naredbom da u roku od osam dana ima sam srušiti kuću ili će to učiniti država preko treće osobe, naravno na njegov račun.

Kupio sam zemlju, pa...

- Kada sada sve sagledam unatrag – kaže Radošević – dolazim do zaključka da su još prije dolaska presude Vrhovog upravnog suda ovi iz Županije i Općine Dugopolje znali da po njih ona nikako nije povoljna i htjeli su je na neki način preduhitriti. Ja sam samo izabran kao simbol referenduma i onoga što traže stotine žitelja Dugopolja.

Kada sam građevinskog inspektora pitao tko me je prijavio, rekao mi je da se radi o anonimnoj prijavi, i to ne njima u Splitu, već Ministarstvu u Zagrebu. Ne trebaš biti puno pametan, pa da zbrojiš dva i dva, odnosno tko je župan, tko ministar, što i kako zajedno rade.

Radošević ne bježi od toga da je bespravni graditelj, odnosno da je "prešišao" dopuštene gabarite i gradio izvan dopuštenog područja. To je, uostalom, javno priznao kada smo ga u siječnju, tragom optužbi lokalnih HDZ-ovaca da mu je samo do vlastitog interesa, upitali o tome:

- Napravio sam objekt od pet etaža na svojoj starini i kuću na dva kata, jer sam vjerovao u priče Zlatka Ževrnje o bazenima, akvaparku, nogometnim momčadima koje će se pripremati na našem stadionu, jednom sveopćem turističkom preporodu Dugopolja... Zašto i ja ne bih bio poduzetnik - kazao je tada Radošević.

Sada poručuje da sam neće rušiti jednu od dviju spornih građevina, podignutu 2011. godine i za koju je u roku tražio legalizaciju, pa je očito da će Ministarstvo morati upaliti svoje bagere. Osim toga, nastavit će i spor oko zemlje na kojoj se ona nalazi.

 

- Ja sam od privatnog vlasnika kupio skoro šest tisuća kvadrata, da bi Općina jednog dana prodala mojih 300 kvadrata i pripojila joj još 150 svojih, a sve kako bi formirale građevinske parcelu za branitelje. Kada sam vidio da jedni mogu, a drugi ne, ustao sam tužbom, ali je najinteresantnije u svemu da je meni Općinski sud u Splitu riješio da sam umjesto Dugopolja trebao tužiti Republiku Hrvatsku. Oni su, znači, prodavali nešto što nije njihovo, i to im nije prvi put – ispričao nam je Ivica Radošević.

Referendum koji je inicirao i na koncu izborio pravo na njega bio bi prvi takve vrste u Hrvatskoj. Prvi je put trebao biti održan na sam Uskrs 2014. godine, ali ga je općinski načelnik, iako je svih 13 vijećnika diglo ruku, uspio zaustaviti uz pomoć splitskog Upravnog suda i objašnjenja da bi donio nenadoknadivu štetu.

Na stranu inicijatora referenduma nakon toga, što izravno, što neizravno, stali su redom Ministarstvo uprave, Ustavni sud i na koncu Visoki upravni sud. Po njima, ako je već postojala odluka Općinskog vijeća o referendumu, načelnik Stanko Balić nikako nije smio osporavati njegovo održavanje.

Još ništa od sjednice

- Općina Dugopolje je jedinica lokalne samouprave koja se u odnosu na zakonsku obvezu provođenja lokalnog referenduma nalazi u položaju tijela javne vlasti. Kao takva, ona nema svoje vlastito pravo na neprovođenje referenduma – sukus je takvog pravnog ishoda, navedenog u rješenju koje je potpisala bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Hoće li i kada referendum biti raspisan, još nije poznato. Načelnik Balić je početkom siječnja najavio da će ga staviti na dnevni red sjednice Općinskog vijeća, ali niti jedna od tada nije održana. Sada je još izvjesnije da će se po pitanju referenduma i divlje gradnje lomiti koplja i na predstojećim lokalnim izborima.

- Mi odustat nećemo. Ova ili iduća vlast morat će ga raspisati ili udovoljiti našim zahtjevima. Mi nikako ne želimo da se preko naših leđa plaćaju propali projekti u Dogopolju – poručuje Ivica Radošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:52