StoryEditorOCM
Dalmacijain memoriam

Makarani će pamtiti šjor Ivine dnevnike: u 91. godini života preminuo Ivo Puharić Cikin

Piše Nina Glučina
24. veljače 2017. - 23:33
sprovod_puharic3-240217

Na makarskome gradskom groblju sv. Križa uz pjesmu klape "Berulia" pokopan je Ivo Puharić Cikin, maslinar, pisac i pjesnik, dopisnik Slobodne Dalmacije te najstariji Puharić, koji je preminuo u svojoj 91. godini života.

Rođen je u Puharićima, gdje je odrastao u siromaštvu tipične težačke obitelji. Završio je Građansku školu u Makarskoj, a nakon povratka s robijanja na Golom otoku, na kojemu je proveo dvije godine zbog sukoba sa SSSR-om i svoga slobodoumlja, u rodnom gradu završava Srednju ekonomsku školu, potom Višu ekonomsku školu u Splitu i u konačnici diplomira na Visokoj školi za vanjsku trgovinu u Zagrebu.

Pisao je dnevnik 60 godina, te se bavio pisanjem pjesama i knjiga, crtanjem, maslinama, planinarenjem i učenjem esperanta, koji je, poslije maslina i planina, bio njegova treća ljubav.

Kroz svoj bogat stvaralački rad objavljivao je tekstove o maslinarstvu i poljoprivredi u nekadašnjoj Makarskoj rivijeri (danas Makarskom primorju), Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku i Zadrugaru. Pisao je i za zagrebačke časopise Hrvatski planinar i Politički zatvorenik. Najznanimljiviji su ipak njegovi dnevnici o vremenskim prilikama i neprilikama, prožeti specifičnim komentarima, i zbog njih će ga većina Makarana još dugo pamtiti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:06