StoryEditorOCM
DalmacijaDužiću ne daju ceste

Još nikada toliko publike nije bilo na sjednici: nakon dva sata polemika i oštrih tonova prihvaćene Izmjene i dopune supetarskog GUP-a

24. veljače 2017. - 00:51

Nakon dvosatne, na trenutke polemične diskusije u kojoj nije manjkalo oštrih tonova, vijećnici supetarskog Gradskog vijeća prihvatili su u četvrtak navečer Izmjene i dopune Prostornog plana grada Supetra. 

Za prihvaćanje temeljnog planskog dokumenta, koji se rađao tri i pol godine, ruke je podiglo devet od 12 nazočnih vijećnika, dva su bila suzdržana dok Pero Maričić (nezavisni) nije glasovao jer je smatrao da je u sukobu interesa.

Usvajanje je popraćeno pljeskom, a tijek sjednice je pratilo pedesetak osoba, što samo svjedoči koliki je interes vladao za tom točkom dnevnoga reda. 

Još nikada toliko publike nije bilo na sjednici Gradskog vijeća, a zanimljivo je spomenuti da su njezin tijek snimale tri kamere. Tko ih je naručio i platio ostalo je nepoznato. 

Predsjednik Vijeća Mate Martinić (SDP) uz suglasnost vijećnika dozvolio je snimanje pod uvjetom da se jedan primjerak snimljenog materijala dostavi Gradu Supetru kako bi se zaštitili od možebitnih manipulacija.

Gradonačelnica Ivana Marković je istaknula da su se prilikom izrade plana vodili interesima grada pa je tako otklonjena potreba za donošenjem četrdesetak urbanističkih planova koji su bili propisani starim planom jer je sada njihov broj sveden na dvadeset, od čega su dva već dovršena, a dva su u izradi. 

Novi plan, po njezinim riječima, donijet će mnogo dobroga Supetru jer će otvoriti nove investicije i nova radna mjesta, stvoriti nova građevinska zemljišta, doći će do širenja gradskoga područja, poboljšat će se infrastruktura i bolje zaštititi javni interesi.

U ime HDZ-a Danica Baričević je kazala kako će zbog stanovnika Supetra i odgovornosti spram njima njihovi vijećnici podržati plan premda na njega imaju mnogo primjedbi, "pun je rupa s puno pogodovanja". 

Nedostaju površine za POS-ove stanove i mnoge druge površine mogle su se kvalitetnije riješiti, tvrde. Također ju je zanimala zašto "Svpetrvs hoteli“ u vlasništvu Marijana Dužića ne mogu realizirati najavljenu izgradnju hotela u blizini "Kaktusa“.

Te primjedbe opovrgnuo je Šimica Dragičević, zamjenik gradonačelnice, koji je bio i zadužen za poslove izmjena i dopuna Prostornog plana, uzvrativši kako je plan potpuno transparentan i u skladu sa zakonom, a neki zahtjevi i prijedlozi nisu mogli biti uvršteni jer to priječe zakonske odredbe. 

Grad Supetar je, dodao je Dragičević, nastojao maksimalno udovoljiti zahtjevima "Svpetrvs hotela" i u pogledu izgradnje, širenja i broja kreveta.

- Svjesni smo što ta hotelska kuća znači za naš grad, ali su nerazvrstane ceste koje prolaze njihovim naseljem vlasništvo grada Supetra i tako će i ostati. 

Tko se to u gradu, zapitao se Dragičević, ima pravo poigravati ili odreći gradske imovine. Temeljem Zakona o cestama i gradske odluke o nerazvrstanim cestama samo su u gradu Supetru popisane 83 ceste ukupne dužine 33,38 kilometara. 

Nadalje, donesena su Urbana pravila koja će hotelskim kućama "Svpetrvs hoteli" i "Velarisu“ omogućiti bržu gradnju.

- Što je za Postira "fabrika" (tvornica ribe "Sardina" op.a.) to su za nas u Supetru dvije hotelske kuće - prisnažio je Dragičević.

Lovro Kirigin (HSS) zamjerio je kako u planu nisu respektirani OPG-ovi, a za njih se u Europi može aplicirati i do 70 posto sredstava za opremu i investicije, pa će kod glasovanja biti suzdržan.

Sukob Marković i Baričević

U jednom trenutku zaiskrilo je između gradonačelnice Ivane Marković i HDZ-ove vijećnice Danice Baričević koja je i kandidatkinja te stranke za dužnost gradonačelnice na predstojećim lokalnim izborima.

Vijećnica Baričević je naime prozvala gradonačelnicu da je u Izmjenama i dopunama prostornog plana pogodovala svome –ocu.

Na to je reagirao Šimica Dragičević kazavši kako je to notorna neistina jer zemljište i prostor koje je spomenula Baričević uopće nisu u vlasništvu gradonačelničina oca, ali i da jesu ništa nije učinjeno nezakonito niti protivno  prostornom planovima.

Gradonačelnica Marković  je uzvratila i spočitala vijećnici Baričević kako je u jednom slučaju na Gradskome vijeću glasovala u korist svoga brata.

„Kad je sada ovako-što će biti kada krene službena izborna kampanja“-došapnu je netko iz publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:31