StoryEditorOCM
Dalmacijamaškarano ludilo

'Ne pilajte nas više': Kaštelani uživali u pravom spektaklu od krnjevala

19. veljače 2017. - 20:24
kastela_krnjeval9-190217.JPG

'Ma dosta je više bilo. Ne pilajte nas više! Popilali ste sve šta ste mogli, od stabala na Dudanovim putu, od palmi na rivi i isprid crkve, kestene ispod šimatorija. Pilali ste i ono malo zelenila na pokojnom kružnom toku. Popilali ste sve i zato palimo motornu pilu koju je zadnjih godina koristila gradska vlast. I zato, pilo, ne pilaj nas više, nego gori u plamenu'. Dio je to tastamenta koji je ovogodišnjem Krnji pročitan na brcu u Kaštel Kambelovcu nakon što je dvosatna povorka petstotinjak maškara pokazala svu raskoš kostima, uređivanja i maškaravanja.

I to na 22. Kambelovskom i 11. Županijskom krnjevalu kojega je organiziraka krnjevalska udruga Polantana. Na čelu povorke kočijom kojom je kao i svih godina prije upravljao zaljubljenik u konje, Živko Kapov bila je kraljica Miranda Lučin, a odmah za njom "glavešine"- dogradonačelnik Zoran Bonacin i predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović.

A kao i svih godina prije, domaćini su i ove napravili pravi spektakl, a brojni obožavatelji krnjevala zasigurno su najviše uživali kada se pred njih pojavio Vrač iz regiona. Ni manje ni više nego u liku Milorada Pupovca - čovika bez kojega se u našoj lipoj zemlji zadnjih 25 godina ne može ništa napravit. Bez njega - rugaju se maškare - nemoš ni prnit, za svako govno u državi njega se mora pitat. A maškare su mu odlučile stat na kraj - jer žele komadić svoje zemlje. Čudo neviđeno - poglavica oko kojeg je balalo tridesetak indijanaca, u kugli pred sobom vidio je svoje - Nikolića i Vučića, a uz njih i svoga , onoga s kim ruke u Saboru broji - našeg naroda premijera - Andreja Plenkovića.

Kroz povorku ovogodišnjeg maškaranog ludila proša je i vlakić na ruti Irska - Kaštela - Škotska. Lagano puzi - a birokracija ga guzi. I baš zato ga kaštelani na svojim ulicama još nisu vidili. Ali su zato vidili još petnaest maškaranih skupina među kojima goste iz Solina - Cirimigine, prijatelje iz Đakova, trogirsku skupinu Rašpin jute, ekipu iz udruge sv. Jeronim, imotsku Bellamusu i Omišane koji su izrugali dugo sanjani tunel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:45