StoryEditorOCM
Dalmacijaočajnička potraga za sezoncima

Trgovci na mukama, nikako do djelatnika za rad na obali: Domaći se uopće ne prijavljuju, svi bi konobarske 'manče'

19. veljače 2017. - 20:53

Sezonsko bi zapošljavanje ove godine moglo premašiti sva očekivanja, o čemu govori i podatak da su već u siječnju poslodavci preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tražili 6900 radnika. Na portalu MojPosao prošli su mjesec objavili više od 2000 oglasa za sezonce, što je 30 posto više nego u istom razdoblju lani. Ponuda se uglavnom odnosi na hotele i ugostiteljske objekte, odnosno na djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, ali i na trgovački sektor.

Svi trgovci koje smo kontaktirali navode kako će ove sezone definitivno trebati više djelatnika u svojim objektima duž obale. Primjera radi, tvrtka "Tommy" planira zaposliti, zbog rasta i razvoja prodajne mreže, 500 sezonaca, dok su ih lani angažirali 350. I iz "Lidla" napominju kako su im potrebe za zaposlenicima porasle jer su otvorili nekoliko novih trgovina na obali - u Crikvenici, Medulinu... Oni će, pak, ove godine trebati 200 sezonaca, a u "lov" na njih krenuli su već početkom godine propagandnom kampanjom, odnosno sloganom "Zapošljavamo duž obale"...

Iz "Konzuma", pak, poručuju kako traže zaposlenike u više od 110 gradove diljem jadranske obale, od Savudrije do Cavtata. Ove godine spomenuta tvrtka planira zaposliti više od 1000 sezonskih radnika, od čega će ih samo na području Dalmacije biti više od pet stotina.Trgovci potrebe za radnom snagom oglašavaju preko svojih web stranica, ali i HZZ-a, te portala MojPosao koji, ponavljamo, bilježi značajan porast broja oglasa, u sektoru Turizam i ugostiteljstvo za 33 posto, a u kategoriji Trgovine za 36 posto.

Iz Zavoda za zapošljavanje napominju kako su još od lani, preciznije od listopada, na usluzi poslodavcima koji na vrijeme traže sezonce - organiziraju im susrete s potencijalnim kandidatima za posao po uredima HZZ-a u priobalju, ali i u kontinentalnim županijama - Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Ličko-senjskoj te Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Od zaposlenih na sezonskim poslovima u siječnju čak 73,2 posto njih angažirano je izvan mjesta svog prebivališta, odnosno dolaze uglavnom sa sjevera Hrvatske. U HZZ-u smo pokušali doznati očekuju li taj omjer do konca sezone, te koliko je sezonaca bilo zaposleno izvan mjesta svog prebivališta u 2016. godini, no odgovor od njih nismo dobili.

Opće je poznato, međutim, da poslodavcima, pa tako i trgovcima, nije lako pronaći lokalnu radnu snagu, posebno ako je riječ o stanovnicima koji već imaju određeni dio prihoda, bilo od iznajmljivanja apartmana, vlastitih ugostiteljskih objekata i slično. Na otocima je to najveći problem, što nam potvrđuju i u "Riboli", trgovačkom lancu u ekspanziji koji ove godine traži 60-ak sezonaca.

Napominju kako se na otoku Hvaru domicilno stanovništvo uopće ne prijavljuje za oglašena radna mjesta u njihovim prodajnim objektima. Sličnu situaciju, kad su u pitanju priobalna mjesta, imaju u Rogoznici.

Ostali trgovci koje smo kontaktirali nisu nam htjeli službeno potvrditi postojanje takvih poteškoća. Iz "Lidla" su poručili kako im se velik broj sezonskih radnika vraća iz sezone u sezonu, a 30 do 50 posto njih zadrže u radnom odnosu po isteku sezone.

Poslodavci uglavnom osiguravaju i plaćaju smještaj svima onima koji odluče prihvatiti radno mjesto izvan svog prebivališta. Iz "Konzuma" tako objašnjavaju da, ako "postoji potreba za zapošljavanjem izvan mjesta stanovanja", ova tvrtka osigurava plaćeni prijevoz do mjesta rada ili smještaj. Iz "Lidla", pak, takvim zaposlenicima još pokrivaju i trošak odlaska kući dva puta tijekom njihova angažmana u sezoni, dok u "Tommyju", uz osiguran smještaj, djelatnici dobivaju i naknadu za odvojeni život.

Bez obzira što govorili za javnost, trgovci muku muče s pronalaženjem sezonske radne snage, pogotovo za prodajne objekte južno od Makarske. Tvrdi nam to Rozana Duplančić iz dalmatinskog regionalnog ureda Sindikata trgovine. Svi koji žele raditi u sezoni prije će se odlučiti za posao u ugostiteljstvu gdje uz plaću mogu računati i na napojnice, nego u trgovini.

- Kako bi motivirali potencijalne sezonce za rad, trgovci im ponude i veću plaću od one koju imaju stalno zaposleni na što se ovi, s pravom, ljute. Nekoga trebaš učiti poslu, a on je bolje plaćen od tebe... U svakom slučaju, trgovci sezoncu daju 1000 kuna više, pa mjesečno može zaraditi negdje oko 4000 kuna.

Ako ni to ne urodi plodom, poslodavci su prisiljeni preraspoređivati svoje radnike - odnosno stalno zaposlene slati na rad u turistička mjesta. Znam, primjerice, da jedan veliki trgovački lanac svaki dan organizira prijevoz svojih radnika od Metkovića do Dubrovnika jer tamo nikako ne može naći sezonce - objašnjava nam Rozana Duplančić.

Zaposleni na sezonskim poslovima (preko HZZ-a):
2006. - 25.234
2007. - 25.517
2008. - 24.403
2009. - 25.380
2010. - 30.281
2011. - 37.073
2012. - 39.438
2013. - 40.767
2014. - 40.337
2015. - 41.467
2016. - 40.682
2017. - ?


Tko koliko traži?
Radna mjesta za sezonce:
Konzum - 1000
Tommy - 500
Lidl - 200
Ribola - 60

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:08