StoryEditorOCM
Dalmacijatripicijada

U Sinju se u subotu stvarno dobro jelo: dvadeset ekipa iz cijele Hrvatske okušalo se u pripremi posebnog specijaliteta

18. veljače 2017. - 22:40
IMG_3877

U organizaciji Krnjevalske udruge Sinj u subotu je u alkarskom gradu održana tradicionalna "Tripicijada", natjecanje u kuhanju tripica. Sudjelovalo je ukupno dvadeset ekipa među kojima su dvije bile s otoka Hvara, po jedna iz Ploča i Zagreba, a 16 sinjskih ekipa obuhvatilo je sve segmente društvenog života grada pod Kamičkom.

Bili su tu deklarirani hedonisti, političari, razne udruge na čelu s navijačkom skupinom "Maligani". U 20 velikih lonaca kuhalo se 95 kilograma junećih i 5 kilograma tripica od grdobine, 40-ak kilograma krumpira, potrebna količina pancete, a ostali dodaci i začini te njihova količina bili su kuharska tajna.

Posebno povjerenstvo istančanih nepca proglasilo je da su najbolje tripice skuhali članovi ekipe "Banda Vanda", drugo mjesto "Dječja Marića alka", a treće HDZ. Nekoliko sati poslije svi lonci bili su ispražnjeni, a slasnu deliciju stotine pristiglih Sinjana i njihovih gostiju zalijevali su potocima vina.

Cijelom feštom održanom u jednom od objekata bivše vojarne Kula dirigirao je Ivan Milošević Saki, predsjednik Krnjevalske udruge Sinj, uz pomoć svog "specijalnog savjetnika za putne naloge" Žarka Romca Žare koji je sve Sakijeve naloge ovjeravao crnim vinom, a pečatirao bijelim...

U ovogodišnje dane karnevala Sinj se posebno "umačkarao" glede gradske vlasti pa alkarski grad vodi povjerenik Vlade. U takvim okolnostima Krnjevalska udruga uvjerena je da je postigla gotovo nemoguće.

- Mi smo, evo, uspjeli napraviti veliku koaliciju kroz miješanje tripica HDZ-a, SDP-a i NL dr. Jadrijevića. Šteta što nije sudjelovala i NL Mira Bulja pa da vidimo kako oni kuhaju – kazao je savjetnik Žare. Tek što je to izgovorio pojavio se Miro Bulj koji je ustvrdio da su upravo njegove tripice najbolje jer su sastavljene od podjednakih udjela iz lonaca HDZ-a, SDP-a i NL dr. Jadrijevića, baš onako kako on planira na predstojećim lokalnim izborima. Tekst i snimka:Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:45