StoryEditorOCM
Dalmacijazabrinjavajući podaci

U Vrgorcu se ostvaruje scenarij potpune katastrofe

Piše prof. Željko Primorac
18. veljače 2017. - 20:21
vrgorac_panorama-280208

Sa zabrinutošću su primljeni najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosno Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o padu broja zaposlenih u Vrgorcu, odnosno o padu broja osiguranika mirovinskog osiguranja. U dvije godine Vrgorac je, prema dostupnim podacima, izgubio čak 224 korisnika mirovinskog osiguranja, dakle, radna mjesta. Za usporedbu to je oko devet posto ukupnih radnih mjesta u Vrgorcu ili slikovitije kao da Split izgubi 10 tisuća radnih mjesta.

Kada navedenom broju dodamo i masovni egzodus mladih obitelji s područja grada Vrgorca, dobivamo scenarij potpune katastrofe koja polako, ali sigurno, kuca na vrata Vrgorca i Vrgoske krajine.

Interesantno je kako drastični pad broja zaposlenih koincidira s početkom političke nestabilnosti u Vrgorcu, odnosno, pojavom sadašnje vladajuće političke opcije na političkoj sceni. Vrgorac je tako 31. 12. 2014. imao 2079 osiguranika mirovinskog osiguranja dok je taj broj 31. 12. 2016. pao na 1855. Smatramo kako je za drastičan pad broja zaposlenih u Vrgorcu te zabrinjavajući trend iseljavanja kriva politička nestabilnost, ali i nepostojanje bilo kakve smislene strategije razvoja vladajuće političke opcije.

Stoga pozivamo gradonačelnika i vladajuću koaliciju da prestanu građanima prodavati maglu o gradnji međunarodnih zračnih luka u Vrgorcu već da sazovu hitan sastanak svih relevantnih političkih čimbenika u gradu, ali i Vrgorčana koji su na istaknutim funkcijama u Vladi, državnom aparatu i gospodarstvu kako bi se hitno napravila strategija zaustavljanja ovih poražavajući trendova.

Žalosti nas da gradonačelnik otkada je preuzeo dužnost niti jednom nije pozvao opoziciju na konzultacije o bilo kojoj temi. Dok čekamo poziv na suradnju i politički konsenzus, podsjećamo vladajuću koaliciju kako je gradonačelnik Grljušić u nekoliko navrata, za vrijeme svog kratkog mandata, pokušao s tadašnjom opozicijom postići konsenzus o najvažnijim pitanjima za budućnost grada Vrgorca.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:00