StoryEditorOCM
DalmacijaNitko nije ozlijeđen

Posjetitelji i radnici Lesnine u Dugopolju evakuirani zbog povećane koncentracije plina

7. siječnja 2017. - 20:05
les00

Brzom i pravovremenom intervencijom vatrogasaca spriječena je prava katastrofa koja se mogla dogoditi u prodajnom centru "Lesnina" u Dugopolju, koji je u subotu popodne oko 15.30 sati kompletno evakuiran zbog dojave o curenju plina!

Kako nam je kazao Goran Rogošić, zapovjednik DVD-a Dugopolje, po dojavi koju su dobili oko 14 sati, na intervenciju je u roku od 15 minuta izašlo osam vatrogasaca - pet pripadnika spomenutog DVD-a te troje iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita koji su nakon detaljne provjere i kontrole instalacija zaključili da je zbog koncentracije butana potrebno isprazniti cijeli kompleks.

Kako smo doznali od vatrogasaca, do curenja je došlo zbog isparivača plina koji se zamrznuo na niskim temperaturama, što je uzrokovalo da umjesto kao para, plin krene kroz instalacije u tekućem stanju. To je pak stvorilo dodatni pritisak pa je višak plina preko sigurnosnih ventila izlazio u zrak. Zbog jake bure, plin se nakupljao u skladištu prodajnog centra, ali i u samom izložbenom dijelu, gdje su ipak zabilježene manje koncentracije.

- Kada smo sve prekontrolirali, zbog predostrožnosti sam odlučio narediti kompletnu evakuaciju. Sve se odvijalo mirno, bez panike, jer bi u suprotnom samo pogoršali situaciju. Iako situacija nije bila toliko opasna jer su koncentracije plina u skladištu bile na donjoj granici povišenih vrijednosti, ali u ovakvim slučajevima se nikad ne zna - dovoljna je i najmanja iskra da se plin zapali, što bi onda dovelo do eksplozije, a kasnije i požara - pojašnjava naš sugovornik i dodaje kako bi razmjeri eventualne štete koja je mogla nastati ovisila o točnoj koncentraciji plina u prostorijama.

Evakuacija "Lesnininog" prodajnog centra u Dugopolju započela je oko 15. 30 sati i trajala je cca 15 minuta, tako da je cijeli objekt do 16 sati bio u potpunosti ispražnjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:52