StoryEditorOCM
DalmacijaUH, ŠTA JE MIRISALO

U ovom krumpiru nema ni grama kemije, iz vrtača Biokova pa u teću ili tavu na Makarskoj kalelargi

Piše NIna Glučina
24. listopada 2016. - 21:31
krumpir

U Makarskoj se ovih dana naveliko slave autohtone i ekološki uzgojene namirnice. Tako su u organizaciji Thomasa Mravičića, vlasnika turističke agencije TIP Extreme, koja je inače poznata po svojim inovativnim turističkim sadržajima i izletima, održani drugi po redu Dani biokovskog krumpira. U najpoznatijoj makarskoj ulici - Kalalargi posjetiteljima su predstavljene sve blagodati ovog kvalitetnog krumpira koji se uzgaja na čak tisuću metara nadmorske visine. Moglo se kušati od biokovskog lonca, peke od biokovskog krumpira i kupusa, pa sve do prženog krumpira i krumpira na pole.

- Biokovski krumpir je poseban zato što raste u vrtačama na Biokovu iznad tisuću metara nadmorske visine, i to u crnom humusu koji se milijunima godina taložio i stvarao. Inače taj humus je pun minerala koji voda otapa iz vapnenca. Naš krumpir je poseban i zbog toga što ga uzgajamo na ekološki način bez grama kemije - kaže Mravičić i dodaje da se to i osjeti kako u okusu tako i kvaliteti krumpira.

A s uzgojem krumpira na tisuću metara nadmorske visine Mravičić je krenuo zato što gosti koje su vodili na izlete nisu vjerovali da su isto to prije stotinu godina radili i stari.

- Naša turistička agencija isključivo radi panoramske izlete na Biokovo uz stručno vođenje, i prijašnji život na Biokovu nam je jedna od glavnih tema za vrijeme obilazaka. Život naših predaka, kako su stoku držali i na koji način su obrađivali vrtače,... sve mi to pričamo našim turistima koji nam nisu vjerovali da se na ovoj visini i kamenjaru išta može uzgajati. Jednog dana smo odlučili početi i sami obrađivati te iste vrtače, pa sada gostima direktno pokazujemo kako sadimo i obrađujemo, i sada im više to nije toliko nevjerojatno, priča Mravičić o svojem poslovnom pothvatu, koji je s vremenom postajao sve uspješniji i uspješniji.

Nakon nekog vremena su vidjeli da im poljoprivreda dobro ide pa su počeli širiti posao i poljoprivreda je postala dio njihove djelatnosti. U svemu ovome vidjeli su i potencijal za mlade. Kako bi ih svojim primjerom potaknuli da i sami počnu s eko uzgojem na Biokovu, već drugu godinu zaredom više nego uspješno organiziraju Dane biokovskog krumpira.

- Posjećenost je puno bolja nego lani. Od prve godine Dana biokovskog krumpira smo uspjeli motivirati ljude i neki su već krenuli s uzgojem na Biokovu. Je da je polako, ali nešto se mijenja i naše vrtače više nisu toliko zapuštene - veli Mravičić dok kacijolom grabi po biokovskom bronzinu.

Inače, za kuhane specijalitete bile su zadužene konoba Kalalarga i Arta Larga by Gastrodiva, a Jadranka Gaće je od krumpira pripremila svoje ukusne fritule. Turistima koji nisu propustili ovaj zanimljivi događaj bilo je nevjerojatno da se od krumpira prave fritule. Međutim, brzo su shvatili da su za prste polizat, pa ih je Jadranka Gaće morala frigati punom parom. Svoj doprinos dali su i djelatnici Parka prirode Biokovo na čelu s ravnateljem Velimirom Vidakom Buljanom koji su, osim što su pomogli u dijeljenju porcija bronzina, prezentirali i svoju akciju 'Zasadimo 1000 iznad 1000' kojom dijeljenjem tisuću kilograma sjemena krumpira potiču obrađivanje i sadnju na Biokovu.

A sve je održano pod pokroviteljstvom Grada, koji je sponzorirao nastup klape "Garbin", i to u sklopu programa proslave Dana grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 18:01