StoryEditorOCM
Dalmacijanepodmireni računi

Grad u provaliji: zbog duga od milijun, gube preko pedeset milijuna kuna!

Piše Gordana Dragan
22. listopada 2016. - 22:31
trogir_riva-210908

Ako trogirski čelnici do 4. studenoga ne postignu dogovor s Vinkom Brkanom (nije bivši trogirski dogradonačelnik op.a.), vlasnikom tvrtke "Brkan-Plano" iz Planog, da će mu isplatiti dug za poslove koje je još 2005. i 2006. godine ta tvrtka obavila za komunalnu tvrtku "Dobrić", čiji je račun u blokadi od rujna 2009., nad tom tvrtkom otvorit će se stečaj.

U tom slučaju sva imovina "Dobrića", čiji je vlasnik Grad Trogir, procijenjena na 52 milijuna kuna, otišla bi na bubanj.
Riječ je o zgradi u kojoj je smještena tvrtka "Trogir holding" i dio odjela gradske uprave, nekadašnjoj kuglani koja je u njezinoj neposrednoj blizini, zgradi u Planom i tamošnjem zemljištu te stanici za tehnički pregled vozila u Planom.
Na prijedlog tvrtke "Brkan-Plano" Trgovački sud u Splitu je 20. rujna izdao rješenje po kojemu se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja nad "Dobrićem".

Imenovan je privremeni stečajni upravitelj Marko Lonac iz Dubrovnika, koji ovih dana ispituje je li dužnik sposoban za plaćanje duga te vrijednost njegove imovine, a ročište na kojemu će se utvrditi hoće li se stečaj uistinu otvoriti zakazano je na istom sudu 4. studenog.

U obrazloženju rješenja navodi se da je tvrtka "Brkan-Plano" na tom sudu 9. rujna podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom tvrtkom "Dobrić", jer ima novčanu tražbinu koja datira iz 2008. i temelji se na pravomoćnoj presudi toga suda od 16. rujna iste godine u iznosu od 533.417 kuna po osnovi glavnice te 135.526 kuna po osnovi parničnog troška (ti iznosi su se do danas zbog kamata popeli na više od milijun kuna op.a.).

Tvrtka "Brkan-Plano" tek je jedna od desetak "jačih" vjerovnika "Dobrića" koja se prva odlučila na ovakav način doći do svoga novca. Račun "Dobrića" bila je blokirala 2009. godine, ali je on ubrzo odblokiran jer se Vinko Brkan nagodio s tadašnjim SDP-ovim gradonačelnikom Damirom Riljom. I prije godinu dana Brkan je, neslužbeno saznajemo, pokušao pokrenuti stečaj, no neki kojima se povjerio tvrde kako se ovoga puta navodno zainatio i neće popustiti, nego hoće svoj novac. Navodno je ljut na gradske čelnike koji, po njegovu mišljenju, "bešćutno ignoriraju" problem, pa zato nema više strpljenja.

Ako bi se dogodio stečaj, posljedice za Grad bile bi nesagledive, a toga je svjestan i gradonačelnik Ante Stipčić (HDZ).

- Otkako smo 2013. godine došli na vlast, cijelo vrijeme se borimo s ostavštinom prethodnika, ne samo u Gradu, već i ustanovama i tvrtkama koje servisiramo. Nikako ne želimo da gradska imovina ide na bubanj. Što se tiče "Dobrića", u više navrata smo razgovarali s vjerovnicima i uspjeli postići dogovor o nepokretanju stečaja. I sada pregovaramo i na putu smo da iznađemo pozitivno rješenje - kazao je optimistično gradonačelnik Stipčić.

Direktorica "Dobrića" Patricija Pavlovpotvrdila je da su svjesni ozbiljnosti problema ako "Dobrić" ode u stečaj.

- Uspjeli smo do sada podmiriti neke vjerovnike s manjim dugovanjima. Nažalost, zbog kamata koje se penju, nemoguće je bilo izaći iz ovoga problema jer je "Dobrić" u blokadi, a njegova imovina pod hipotekom - kazala je Pavlov.

Podsjetila je kako bi Brkanova tvrtka zasigurno bila namirena da 2009. nije povukao blokadu.

Problem "Dobrića" vuče se još od vlasti gradonačelnika Vedrana Rožića (HDZ), nastavio se i za vrijeme SDP-ovca Damira Rilje, a dočekao je i gradonačelnika Antu Stipčića.

Iako je lani na Gradskom vijeću Stipčić bio obećao da će angažirati reviziju da utvrdi stvarno stanje u kojoj je tu tvrtku zatekao kada je došao na vlast, sada tvrdi da to nije bilo moguće jer Grad pravno to nije mogao pokrenuti, a da je "Dobrić" blokiran i nema novca za plaćanje revizije.

Tako će bez tog papira "Dobrić" i dalje biti tema političkog prepucavanja vladajućih i oporbe tko je više, a tko manje kriv za situaciju u kojoj se našao. No, činjenica je da bi i lijevi i desni trebali priznati kako su pridonijeli da je ta nekad dobrostojeća i jedina komunalna tvrtka u Trogiru od prije jedanaest godina u golemim problemima iz kojih nikako da izađe.

SDP: A davno smo vas upozorili

Gradska organizacija SDP-a oglasila se priopćenjem za javnost u kojemu iskazuje zabrinutost što će "Dobrić" ići u stečaj, a time i gradska imovina vrijedna gotovo 60 milijuna kuna. Navode da su upozoravali aktualnu vlast da poduzme sve kako do toga ne bi došlo, ali se to nije dogodilo.

Brkan bez komentara

Vinko Brkan nije nam htio dati izjavu. Neslužbeno doznajemo da se prošlog tjedna sastao s trogirskim gradonačelnikom Antom Stipčićem, ali nije došlo do dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:37