StoryEditorOCM
DalmacijaMAŠTA ILI PRIJETNJA

Splitsku policiju uzbunila anonimna prijava: Upomoć, Solinom šeta muškarac prerušen u klauna!

21. listopada 2016. - 14:11
Klaun1

Mama, zašto danas nisi došla po mene u školu? – pitala je djevojčica drugog razreda Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu u srijedu svoju majku.

– Druge su mame došle po svoju djecu automobilima kako bi ih odvele kući, a ti po mene nisi došla autom – nastavila je djevojčica, nezadovoljna što je mama, čuvši glasine o pojavi klaunova koji navodno plaše i napadaju djecu (neki čak i nožem), poslala svoju sestru da je dovede iz škole.

– Je, mala se ljutila na mene što su ona i moja sestra iz škole morale ići pješice, a drugi su bili sigurni u svojim automobilima. Djelovala je prestrašeno i stalno je govorila da klaunovi vrebaju svuda oko nas. Kad se priča proširila, mnogi su roditelji taj dan zvali nastavnike u školu, pogotovo razrednice učenika nižih razreda. U srijedu su roditelji masovno dolazili po djecu. Već u četvrtak sve su razrednice, kako čujem, pa i razrednica moga djeteta, reagirale fantastično i na satu razredne nastave razgovarale su s djecom o ovom problemu, koji se, kako stvari stoje, nije ni dogodio, ali se priča o tome proširila među djecom. Čula sam se i s drugim majkama i kažu da su mnoga djeca plakala kad su došla kući iz škole – rekla nam jedna majka, koja ipak misli da je napad klaunova plod dječje mašte.

Za područje Policijske uprave splitsko-dalmatinske dobili smo službenu informaciju od službenice Željke Radošević iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću da do 16.30 u četvrtak nije zabilježen ni jedan slučaj napada osoba maskiranih u klaunove ili nešto slično.

– A onda smo dobili anonimnu telefonsku dojavu da je na solinskom području Sveti Kajo, uz gradilište novog hotela, zamijećena muška osoba odjevena u klauna. Policija je odmah izišla na teren, no nikoga tamo nije zatekla. Nismo našli ni jednog svjedoka ili očevica koji bi mogao išta podrobnije reći o ovoj dojavi niti potvrditi je li istinita. Posebno smo senzibilizirani za ovu pojavu i reagiramo na svaku dojavu, pa molimo i građane da nazovu policiju ako primijete išta sumnjivo.

Od iskusnog policajca koji radi u jednoj policijskoj postaji i koji smatra da su se djeca zaigrala, dobili smo dobru usporedbu ove priče s jednom drugom pričom prije godinu dana. Tada se među djecom i roditeljima proširio strah od otimanja male djece u trgovačkim centrima, a ni jedan takav slučaj nije se dogodio.

Premda je to vjerojatno samo dječja mašta, o kojoj je lijepo pisao pjesnik Gustav Krklec navodeći za jednog dječaka "u njega je bila jako bujna mašta, on je znao sve, on je razumio svašta", roditelji zbog opreza nekada teško razaznaju što je mašta, a što zbilja u interpretaciji njihovih malenih prinčeva i princeza.

No, da ovakvih događaja nema u Hrvatskoj, barem onih koji se prijavljuju policiji, ne bi se jučer oglasio MUP službenim priopćenjem na svojim stranicama. Učinjeno je to nakon što su se pojavili medijski napisi da klaunovi plaše i napadaju po Osijeku, Slunju, Bjelovaru...

"Zbog pojačanog interesa javnosti za pojavu klaunova koji na ulicama plaše građane, obavještavamo građane da policijski službenici provjeravaju svaku zaprimljenu dojavu. Utvrdili smo da su za sada evidentirane dvije takve dojave, i to u PU osječko-baranjskoj, no izlaskom na mjesto događaja policijski službenici nisu bili u mogućnosti ni potvrditi ni opovrgnuti njihovu istinitost. Druge policijske uprave koje se spominju u medijskim natpisima za sada nisu zaprimile takve dojave. Ako građani nešto znaju o navedenim događajima ili sami budu u situaciji da ih se na bilo koji način straši, trebaju o tome izvijestiti policiju pozivom na broj 192. Po svakoj takvoj dojavi policija će neodgodivo postupiti i, ovisno o utvrđenom činjeničnom stanju, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", stoji u MUP-ovu priopćenju.

Dubrovačka policija intervenirala je u srijedu navečer u predgrađu Mokošici nakon dojave o dva klauna koji plaše ljude pokraj osnovne škole, no utvrdili su da su klaunovi djeca mlađa od 14 godina.

– Možemo potvrditi da smo sinoć zaprimili dojavu o pojavi dvije osobe maskirane u klaunove na području Mokošice. Utvrđen je njihov identitet, radi se o dvoje djece mlađe od 14 godina. U ovom slučaju nisu pronađeni elementi prekršaja ili kaznenog djela – rekla je policijska glasnogovornica Andrijana Biskup, te je dodala da je policija obavijestila nadležne odgojno-obrazovne institucije i roditelje maloljetnika.

Policajci klaunovi u Meksiku

U najbogatijem meksičkom gradu Monterreyu, gdje se narkokarteli desetljećima bore za teritorijalnu prevlast i često kao egzekutore koriste tinejdžere (uhićen je 14-godišnjak koji je ubio najmanje sedam osoba), dva policajca odjevena u klaunove nastoje kroz predstave i gegove djeci predočiti opasnosti droge i usaditi im pozitivne vrijednosti. Kad su vidjeli da dolazak u škole u policijskoj uniformi u djeci izaziva strah i odbojnost, policajci Tomas i Alexandro stavili su šminku i postali klaunovi Slatkiš i Trubač.

– Moramo ići djeci kako bi ova generacija napustila loše navike – rekao je policajac Tomas.

Sve je počelo u SAD-u

Fenomen klaunova koji plaše ljude krenuo je iz SAD-a, te se potom proširio na Veliku Britaniju i dio ostalih zemalja u Europi. Njihova pojava zabilježena je i u Švedskoj, ali i u Sloveniji, a na društvenim mrežama objavljene su brojne navodne fotografije i svjedočanstva o osobama maskiranima u klaunove koje plaše ljude mašući noževima, palicama i drugim hladnim oružjem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:50