StoryEditorOCM
DalmacijaBRAČKI SAINT TROPEZ

Milna se pretvara u turistički raj, u uvali Osibova niče elitno hotelsko naselje

20. listopada 2016. - 01:08
marion

Brački hotelijer Marion Dužić nakon godina pregovaranja krenuo je u svoju novu otočnu investiciju. Nazvao ju je Waterman Milna Resort, a zapravo se radi o hotelskom naselju s dvadeset i jednim bungalovom, dvije veće zgrade i svim popratnim sadržajima u uvali Osibova.

Sam projekt nije od jučer. Započeli su ga talijanski investitori još prije deset godina. Digli su i prve kućice, ali su onda stali zbog obiteljskih problema. Dužić je s nasljednicima pregovarao punih pet godina, da bi početkom ove godine našli zajednički jezik.

Kada je ovogodišnja turistička sezona ušla u svoj smiraj, tamo krajem kolovoza i početkom rujna upalili su se i bageri. Da se naveliko radi u uvali Osibova sami smo se uvjerili. Radnici i strojevi na sve strane.

- U ovoj fazi - priča nam pun entuzijazma Dužić - predvidjeli smo dvadeset i jedan smještajni objekt, od kojih će svaki imati tri ili šest soba. Središnji dio naselja činit će glavna zgrada s recepcijom, sobama, kuhinjom, restoranom i svim ostalim popratnim sadržajima, dok smo na uzvisini iznad mora predvidjeli još jednu zgradu koja će uz restoran na krovu imati unutarnji i vanjski bazen. Kada se sve zbroji, resort će u svojoj prvoj fazi imati 270 kreveta i pružati komfor od četiri i pet zvjezdica. Ovdje će raditi sto ljudi.

Dužić je vlasnik parcele od 25 tisuća kvadrata i plan mu je idućih godina ovaj resort dalje širiti do kapaciteta od petsto kreveta.

- Kada smo vlasnički preuzeli parcelu, bila je sva zarasla, a bungalovi prilično očerupani. Odnijelo se sve što se moglo, vrata, prozori, kupe, instalacije... Ali kao i u slučaju mog hotela Osam u Supetru, i ovo je pravi poslovni izazov - ističe Dužić.

A kada smo ga pitali za vrijednost investicije, dobivamo i pomalo neočekivan odgovor.

- Nisam od onih koji će na prvu reći pedeset ili ne znam koliko milijuna kuna. Investicija nije mala, vidite i po bazenima, restoranima unutarnjim i vanjskim, igralištima za djecu, pozornicama, teniskim i drugim sportskim objektima... Svakako, nisam ni od onih koji će bacati šolde i nikada ih uspjeti vratiti. Evo reći ću vam samo da se investicija računa u desecima milijuna kuna i da više od polovice financiramo iz svojih sredstava, a ostatak bankarskim kreditima. Samo na nove sadnice maslina potrošit ćemo sto tisuća eura - pojašnjava Dužić.

- Nakon ACI-jeve marine prije trideset godina, ovo je prva prava, velika investicija u Milnu. Zato su nas u Općini dobro primili, jer i politika i stanovništvo žele da se konačno nešto pokrene. Ovo je fantastično mjesto, pa meni nije došao ni jedan prijatelj iz Amerike, a da se nije zaljubio u to već na prvi pogled. Takav zalazak sunca rijetko ćete gdje naći - veli Dužić.

Pohvalit će se da je svih 270 kreveta u novom resortu kod Milne već rasprodano za iduću sezonu. Otvorenje je zakazano za 1. svibnja dogodine. Sve dozvole, tvrdi, već postoje, na lokaciji su odavno voda i struja.

- Ostale su nam dvije stvari za riješiti. Jedno je bio-pročišćivač, a drugo asfaltiranje ceste. Radi se o putu, spoju postojeće ceste prema ribogojilištu, koji je već ucrtan i proširen na potrebnih šest metara širine. Procjenjuje se da bi tih tisuću metara dužine pod asfaltom koštalo oko sto tisuća eura. Znamo u kojoj je situaciji Općina, da su u blokadi, ali smo mi spremni sami odraditi posao, naravno da nas se kompenzira na neki način. Cesta nije samo za nas, od nje će imati koristi imati brojni vlasnici kuća i vikendica u okolici - kaže Dužić.

S više od tristo tisuća noćenja njegovi su Svpetrvs hoteli već turistički prvak na otoku. Pretekli su i Zlatni rat.

- Sve donedavno Bol je bio simbol turizma, ne samo u Dalmaciji, već i cijeloj Hrvatskoj. Kada sam prije šesnaest godina ušao u Supetar, svi su bili skeptični. Nama je sada svaki četvrti gost iz Francuske, a drugi su po brojkama Skandinavci. Istu, ako ne i veću priliku sada vidim u Milni. Zato smo investirali i u objekt u samom mjestu, a u planu je još nekoliko. Neću stati sve dok me zdravlje služi - kaže Marion Dužić.

Kapelica svetog Klementa

U budućem Waterman Milna Resortu prva je dovršena kapelica. Sva u kamenu, iznutra u retrostilu, mjesto je našla u srcu kompleksa. Nosi ime svetog Klementa.

On je zaštitnik Milne, a nema ni jednu svoju crkvu - kaže Dužić.

- A ne biste vjerovali koliko našim gostima znači i koliko je potrebna. U Supetru je otvaramo ujutro u šest i zatvaramo sat iza ponoći. I uvijek je netko u njoj.

Veliki park i promenada

Marion Dužić potez od Milne do svog resorta vidi kao neku vrstu nove promenade. I to u dva smjera.

- Resort nećemo zatvoriti za goste iz mjesta. Zamišljen je kao zelena oaza, veliki park, pogotovo u večernje sate. Računamo i na nautičare, pa smo tako predvidjeli i jedan skalasti ponton za walk-in goste s brodova. Trenutačno smo u fazi ishođenja koncesije za pomorsko dobro - otkriva Dužić.

Načelnica Rošin: Nadam se da će ispuniti naša očekivanja

Kao općinska načelnica, naravno da ću podržati svaku investiciju koja će poboljšati lokalnu gospodarsku sliku, omogućiti nova zapošljavanja te doprinijeti povećanju i stabilnosti općinskog proračuna, osobito ako je istodobno u skladu s planovima i općim potrebama lokalne zajednice te zakonskim odredbama i propisima.

U tom smislu veselim se i stavljam na raspolaganje svakom investitoru, koji osim osobnog interesa i profita pokazuje poštovanje sredini u kojoj posluje te spremnost na partnerski odnos s Općinom u njezinom unaprjeđenju.

U pogledu konkretnog projekta resorta u Osibovoj mogu samo vjerovati i nadati se kako će ispuniti očekivanja jer, nažalost, od strane investitora imam tek površne informacije o njegovoj namjeri - kazala nam je općinska načelnica Anamaria Rošin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:05