StoryEditorOCM
Dalmacijaprigodna izjava uz dan grada

Predsjednik Gradskog vijeća pozvao nazočne da se poklone 'domovinskoj vojsci Drugoga svjetskog rata'

Piše T. Paštar
30. rujna 2016. - 22:47
IMG_3707.JPG

U Vrlici je u petak održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada, koji se obilježava uz blagdan mjesne nebeske zaštitnice Gospe od Ružarja.

Otvarajući svečano zasjedanje, predsjednik Gradskog vijeća Ante Turudić pozdravio je sve nazočne, a posebno Luku Brčića, zamjenika župana Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnike i načelnike susjednih gradova i općina, obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata, predstavnike sudbenih vlasti, MUP-a, župnika fra Jakova Viru, udruge proizišle iz Domovinskog rata i druge.

Turudić je podsjetio da je Gospa od Ružarja zapravo Gospa od Krunice, a krunica je, istaknuo je, kroz dugu povijest bila najjače oružje hrvatskog naroda. 

Iz krunice je izvirala ljubav i spremnost na žrtvu, što su najbolje posvjedočili hrvatski branitelji Domovinskog rata s krunicom oko vrata. 

Turudić je pozvao da se "poklonimo hrvatskim mučenicima, domovinskoj vojsci Drugoga svjetskog rata koji nisu pali na bojnom polju već su poklani", dodajući da je "od Pakte convente 1092. Hrvatska imala samo dvije države, 1940-ih i 1991. godine".

Gradonačelnik Ivan Ćorić prigodno izlaganje o postignutom i planovima započeo je riječima da će i ova godina za grad Vrliku ostati upamćena kao uspješna. 

Najviše je govorio o radnoj zori u Kosorama, gdje je, kako je naveo, počela izgradnja hale tvrtke "V.R. Metal" za postrojenje preciznog lijeva i izrade kućišta industrijskih peći, a u pripremi je cijeli niz energetskih projekata. 

Vrlika je ulagala i u gradnju komunalne infrastrukture pa je tako završen pročistač otpadnih voda. Financira se i socijalni program, od besplatnih knjiga i prijevoza do potpore novorođenčadi.

Od nazočnih gostiju, pozdravne riječi Vrličanima uputili su Nikola Blažević, gradonačelnik Knina, Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja, i dožupan Luka Brčić, koji je naveo da je Županija sudjelovala u financiranju vrličkih projekata sukladno svojim mogućnostima.

Na sjednici su uručena priznanja najuspješnijima. Osobne nagrade Grada Vrlike za 2016. godinu dobili su Mario Bavčević za dugogodišnji doprinos odgoju i obrazovanju i vođenje školskog zbora i prof. dr. sc. Miljenko Buljac iz Hrvaca za znanstvenu studiju o Milanu Begoviću i njegovu libretu za "Ero s onoga svijeta". Zahvalnicu Grada Vrlike za 2016. godinu dobila je punionica vode "Naturalis".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:46