StoryEditorOCM
Dalmacija'Ima i Australija plaže, ali...'

Hoteli puni do čepa, ovo je godina u kojoj padaju rekordi: Boli nas briga za kišu, Hrvatska je zemlja iz snova!

23. rujna 2016. - 09:16
bol_turisti7-200916.JPG

Ovo je baš lijepo vrijeme za sve ono što smo planirali napraviti na našem odmoru. Malo kiše, malo sunca, ugodno toplo i kao stvoreno za obilaske, izlete, šetnje i pješačenje, što nam je pravi užitak na Braču. Za naše društvo, koje je prvi put stiglo u Hrvatsku iz Kanade, ovo je odmor iz snova. Mir, opuštanje i aktivnosti koje volimo. A Brač i ova regija imaju toliko toga zanimljivog da ne stignemo ni primijetiti je li nebo vedro ili oblačno. Čini nam se da to više smeta domaćima nego gostima – veselo nam govori Kanađanka Emily, koju zatječemo na šetnici prema Zlatnom ratu u kasnorujanskom danu u kojem se nebo opasno zacrnjelo nad kanalom i susjednim Hvarom, pa prijeti izlijevanjem pravog pljuska nad turističko mjesto.

Takve izmjene sunca i kiše danima već zagorčavaju život turističkim radnicima na Jadranu, čiji hoteli ne pamte boljeg rujna od ovogodišnjeg. Gotovo da nema mjesta na obali čiji hotelski kreveti nisu do kraja mjeseca popunjeni do posljednjeg mjesta, pa je domaćinima doista žao da im gosti ne mogu uživati u sunčanom babljem ljetu, nego danima prate borbu sunca i kiše. Što nam gosti tada rade, ljute li se na domaćine, je li im dosadno, jesu li nezadovoljni? Sve su to pitanja koja smo postavljali sebi prije nego što smo u jednom od takvih dana stigli u Bol.

Bez obzira na to što je cijeli dan sivo nebo prijetilo pljuskom, koji bi nakratko i pao, Bol vrvi gostima svih nacionalnosti, a trenutačno ih se tamo odmara oko 3500. Hoteli su puni, a u sobama u domaćinstvu još je oko tisuću gostiju, pa i Bol piše svoju turističku stranicu za povijest. Nikad boljeg rujna, kažu nam. Šetnica prema poznatoj plaži puna je šetača, skupine gostiju spremaju se na pješačke ture, mlađarija se ogrnula ručnicima da se zaštiti od kiše... A nebo samo što se nije otvorilo po tko zna koji put toga dana.

No, unatoč našem nastojanju da iz nekog gosta izvučemo poneku "grintavu" primjedbu na sve te turističke meteorološke nevolje, uzalud. Jednostavno, oni su iz svoje sjeverne Europe, u kojoj su već odavno u jesenskim ogrtačima, stigli u rujan na Jadranu koji im je po svemu topliji, ugodniji i ljepši nego kod kuće. Zato ih dosadni sivi oblaci koji se nadvijaju nad obalom i otocima, pa pljusnu i na trenutke učine otok tmurnim, ne uzbuđuju previše.

– Kiša?! Ma to nije ništa posebno. Nama je najljepše kupati se po kiši jer more je ugodno toplo, a ovu boju mora nigdje nismo vidjeli. Imamo mi u Australiji plaža, ali ovo je nešto posebno. Prvi smo put u Hrvatskoj i svima ćemo je preporučiti. Nismo u rujnu došli radi kupanja, znali smo da je to početak jeseni, pa baš zato je svaki dan u kojemu možemo u more za nas dobitak – rekla nam je 23-godišnja Australka Juliet, koju s društvom vršnjaka zatječemo kako prostire ručnik na travnjaku podno hotela, čekajući da se spuste do plaže.

Njezini prijatelji Chiara, Sophie i Michael, koji ih je nagovorio da krenu u Hrvatsku, vedro nam govore kako su ovdje sretni i osjećaju se sigurno, a nadasve ističu da im je hrana u restoranima vrlo jeftina.

– Ovdje se odlično jede i ništa nije skupo. Mi jesmo mladi, ali u Bol nismo došli zbog ludih provoda niti nam nedostaju. Cijeli dan imamo nešto zanimljivo raditi, vozimo bicikl, pa onda idemo na izlete. Bili smo u Splitu, na Krki i Hvaru, ali ovdje nam je najljepše. Opet bismo u rujnu došli ovdje, ništa nam ne smeta poneki kišni dan – govore nam uglas veseli Australci, nadopunjavajući jedan drugoga.

A da je kupališni turizam najpoznatije hrvatske plaže u rujnu zaista u drugom planu, svjedoče nam i drugi zadovoljni gosti. Potpuno neuobičajeno za Bol, koji se poistovjećuje sa suncem i morem, susrećemo dobro odjevene turiste u najboljim godinama koji u solidnim tenisicama ili obući za sportsko hodanje, naoružani planinarskim štapovima i s ruksacima na leđima, kreću na jedan od brojnih izleta ili obilazaka.

Šeću Skandinavci, Francuzi, Nijemci, Austrijanci i drugi bračkim padinama, obilaze Vidovu goru, idu prema Murvici, prema samostanu do kojeg vodi novouređena šetnica. Nije im nimalo dosadno.

Na naše pitanje kakva će biti zarada, bolski turistički radnici gotovo uglas odgovaraju: Odlična! Jer, zbog velikog interesa gostiju, nisu morali spuštati cijene u posezoni, pa su gostima ponudili neke bonuse za istu cijenu, poput besplatnih tretmana, izleta ili tenisa. Ni ugostitelji, koji su tradicionalno skloni kuknjavi o lošoj zaradi i lošoj izvanpansionskoj potrošnji, u Bolu se ne žale. Restorani i na kraju rujna odlično su popunjeni, a jedan od ugostitelja na rivi iskreno kaže kako su rujanski gosti baš spremni uživati u dobrom zalogaju i kapljici.

Na rivi svjedočimo pravoj zabavi uz živu glazbu i ponudu domaćih proizvođača s poljoprivrednih gospodarstava otoka.
– Bolske ljetne noći svakog tjedna gostima pružaju mogućnost da uživaju u zabavi, glazbi i plesu na otvorenom, uz niz drugih događanja i kulturnih manifestacija. U Bolu je još uvijek na kraju rujna svaka druga registrirana postelja puna i prezadovoljni smo gostima. Evo, jučer smo registrirali 600.000 noćenja, a uskoro ćemo primiti i stotisućitog gosta, što je prvi put u povijesti turizma Bola – ponosno ističe Markito Marinković, direktor TZ-a Bola, koji navodi da Bol već ima 60 kuća s bazenima za iznajmljivanje, koje su pune do polovine listopada.

U međuvremenu, za našega posjeta sunce je još nekoliko puta prekrio crni kišni oblak, ali za 3500 gostiju Bola to nije bio razlog za brigu: oni najuporniji na Zlatnom ratu samo su otvorili suncobrane i pretvorili ih u kišobrane. Jer, čini se da je i kišno ljeto na Jadranu ljepše nego drugdje.

– Pa počinje jesen, što bi trebalo biti nego kiša?! Ne volimo vrućine i gužve i zato je ovaj smiraj ljeta na otoku nezaboravan, sve je opuštajuće i mirno, a opet živo i zabavno. Ne znate vi kako vam je lijepo – kažu nam turisti iz Skandinavije, najavljujući svoj dolazak već u rano proljeće ponovno. Unatoč kiši.

 

Direktor Martinić: Puni smo do kraja listopada

– Rujanski gosti ne dolaze u Bol radi sunčanja, njih kupanje gotovo i ne zanima. Većina ih je srednje životne dobi i uživaju u svim blagodatima wellnessa, masaža, šetnji, kuglanja, fitnessa... Svaki dan autobusi voze goste prema Splitu, na Slapove Krke, prema Hvaru, Dubrovniku... Posebno su tražene i gostima zanimljive ture po otoku Braču, tijekom kojih upoznaju našu kulturnu baštinu, posjete kamenolome, kušaonice vina i maslinova ulja, muzeje. Naših 26 teniskih terena tijekom cijelog rujna puni su cijeli dan, više nema slobodnih termina – kaže nam Vinko Martinić, direktor hotela "Bluesun Elaphusa", u kojemu sve do polovine rujna nema slobodnih soba.

Naime, kad odu rujanski individualni gosti, stižu kongresi, skupovi, seminari, sportska natjecanja, pripreme sportaša. I tako do kraja listopada.

Zarada će biti odlična jer Boljani, zbog velikog interesa gostiju, nisu morali spuštati cijene u posezoni. Ni ugostitelji, koji su tradicionalno skloni kuknjavi o lošoj izvanpansionskoj potrošnji, nemaju razloga za žalopojku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:37