StoryEditorOCM
Dalmacijastravična smrt

Zašto je mlada žena stradala u plamenu? 'Bila je živa do izbijanja vatre, 20 minuta nitko nije provjerio daje li znakove života'

13. rujna 2016. - 11:29
auti_nesreca01-120916

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku i šibenska policija još uvijek nisu utvrdili koji je uzrok prometne nesreće koja se prije tri dana, u subotu oko 15 sati, dogodila na cesti blizu skretanja u mjesto Pokrovnik u okolici Drniša i u kojoj je smrtno stradala 37-godišnja J.B. iz Drniša, koja je poginula u gorućem automobilu.

Iznenađujuća je to informacija koju nam je prenio Emilio Kalabrić, glasnogovornik ŽDO-a Šibenik, s obzirom da je šibenska policija izvijestila nakon nesreće da je "do prometne nesreće došlo kada je 37-godišnja vozačica upravljajući osobnim automobilom renault clio, ogulinskih registracijskih oznaka, zbog neprilagođene brzine kretanja stanju i osobinama ceste u zavoju udesno prešla na suprotni prometni trak, gdje dolazi do sudara s nailazećim osobnim automobilom škoda fabia, čakovečkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 61-godišnji vozač".

I kiša je padala

Iz policije dalje navode da je od siline udara renault clio izletio s kolnika, udario u stablo i prevrnuo se na krov, a drugo se vozilo zaustavilo na kolniku.

– Nakon toga dolazi do samozapaljenja osobnog automobila renault clio u kojemu se nalazila 37-godišnja vozačica – navodi se u policijskom priopćenju. I upravo je to, kako, zašto i na koji način je došlo do zapaljenja vozila, okolnost koju policija i ŽDO još ispituju, odnosno oko koje još traju izvidi.

Neslužbeno smo doznali kako je uzrok smrti prijelom kralježnice. No, činjenica jest da je, prema izjavama svjedoka, nesretna žena bila živa, iako vjerojatno s teškim ozljedama, sve do izbijanja vatre. S jednim od njih smo i mi razgovarali.

– Vozio sam se cestom i iza sebe sam čuo vatrogasne sirene. Stao sam i pokraj mene je projurila policijska škoda octavia i vatrogasci. Bio sam udaljen desetak vozila od mjesta di je stajalo privrnuto auto i padala je dosta velika kiša. Izaša sam iz auta sa kišobranom viditi šta se dogodilo i otrča san prema tamo.

Vidija san vatrogasce s vatrogasnim aparatima kako prskaju pjenom auto. I onda se čulo: "Ajmo, ajmo, daj snage..." i preokrenuli su auto sa krova na bok i kad su ga tili opet okreniti, planilo je iz motora u sekundi i svi su se razmakli.

Ja san bija jedno pet metara udaljen i dok su vatrogasci razvukli criva i to pogasili, tribalo je nekoliko minuta.
I ono šta je mene najviše šokiralo i iznenadilo je da i posli šta su ugasili auto, jedno 20-ak minuta dok san bija tu, nitko nije priša autu i provjerija daje li žena znakove života, šta je s njom?

E to ne mogu shvatiti nikako, a kad san ih pita, rekli su da nemaju šta, da se sad čeka istražni sudac. Znan da je mlađi od dva policajca koji su tu bili bija strašno ljut i bisan, da je beštima "sve u 16".

Izmrčeni policajac

Bija je cili izmrčen, čuja san posli da se zavlačija pod auto, priča je sa ženom, čovik je napravija sve šta je moga da je spasi, i on i kolega mu. Osim ta dva policajca, bile su i dvi ekipe Hitne pomoći i tri vatrogasca.

Ne znan tko je prvi predložija da okrenu auto i nisan vidija je li možda i prije tog okretanja neki dio auta već lagano gorija, pa je to samo rasplamsalo vatru. Znan samo da je auto planija kad su ga okrenili – ispričao nam je Drnišanin (podaci poznati redakciji) koji je i osobno poznavao nesretnu 37-godišnjakinju koja je tog dana, prema priči nekih njezinih poznanika, žurila u Skradin gdje je radila kao konobarica u jednom kafiću.

S obzirom na to da smo čuli informacije da su vatrogasci pilali krov i da su zato htjeli okrenuti vozilo na kotače, pa je moguće da je nekakva iskra izazvala požar, pitali smo svjedoka je li vidio koga od njih s kakvim aparatom u rukama.

– Nisan, koliko se sićan, vidija nikoga kako pila. Je li netko možda ima u ruci brusilicu ili nešto, ne znam. Ne znan niti jesu li imali vrimena jer san se ja tu zateka kojih 20, 30 sekundi nakon njih – odgovorio je očevidac.

Vatrogasci su sve učinili...

Kako bismo pokušali razjasniti što se dogodilo, tražili smo od šibenske policije da nam omogući razgovor s nekim od dvojice policajaca koji su umalo i sami poginuli dok su pokušavali spasiti ljudski život, no odbijeni smo uz obrazloženje "neke se okolnosti još ispituju" pa bi iznošenje njihovih dojmova moglo ugroziti istragu.

No, zato smo nazvali Darka Dukića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, koji nam je potvrdio da je u intervenciji sudjelovalo troje vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Drniš s jednim vozilom.

Kazao je da nam ne može nikakve detalje komentirati jer policija još radi svoje, no na pitanje jesu li vatrogasci intervenirali po pravilima struke, odgovorio je:

– Napravili su sve što se moglo napraviti u tom trenutku, a, nažalost, osobu spasiti nismo mogli.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 03:09