StoryEditorOCM
DalmacijaLOZA JE NEOBRANA

Ogorčeni Vrgorčani: Naša victoria propada, a Dalmatinci jedu talijansko grožđe

1. rujna 2016. - 10:11

Muku, znoj i trud, sve bi to čovjek nekako zaboravio, samo da može prodati ono što je proizveo. Gledajte, imamo prvoklasno stolno grožđe, ali ne možemo ga prodati zbog uvoza - s tim riječima dočekalo nas je nekoliko proizvođača stolnoga grožđa iz Velikog Prologa i Dusine, pored Vrgorca.

Redovi puni, trsovi se savili pod teretom victorije, a ose zuje na svakom koraku, no nitko ne dolazi niti traži da bi kupio koji kilogram, eventualno jednom tjedno netko uspije prodati nešto trgovačkim lancima ili preprodavačima. No, sve je to slabo - otkrivaju naši sugovornici.

Prema riječima dip. ing. Dražena Rakušića iz Savjetodavne poljoprivredne službe, pretpostavlja se da je više od sto hektara površina zasađeno stolnim grožđem u Jezeru. Berba je počela ima dvadesetak dana, a tu mnogi vide problem.

- Znate što je bilo na početku? Cijena stolnoga grožđa, konkretno victorije, s čijom se prodajom sada pojavio velik problem, bila je nešto veća od sedam kuna. Pojedinci su tada poletjeli u vinograde i obrali zeleno grožđe koje nije bilo za konzumaciju i prodali ga. Izigrali su nečije povjerenje, stao je otkup, a sad kad je grožđe prvoklasno i dozrelo, ljudi ga ne mogu prodati jer je krenuo uvoz - objašnjava nam Neven Šalinović, dok ponosno pokazuje svoj trud.

- Ja imam svoje stalne kupce, oni su zadovoljni, znaju kakvu robu uzimaju i nikad neće kupiti uvoznu robu. Nije mi nikad palo na pamet izigrati njihovo povjerenje, jer ako jedanput zezneš u ovom poslu, gotovo je. No, mora stati taj uvoz više, svaki dan se u Hrvatsku uveze 25 vagona stolnoga grožđa iz Italije, a naše ovdje propada. Po mojim informacija, deset tona toga grožđa stiže u Split kamionima i skladišti se u hladnjačama - otkriva Šalinović dok prolazimo kroz redove novog vinograda.

Mnogi u ovom kraju zamišljali su kako će im djeca nastaviti s radom na poljoprivrednim imanjima, jer je ovo bogom dan kraj za poljoprivredu. No, djeca bježe trbuhom za kruhom po bijelom svijetu od Njemačke do Irske, u poljima uglavnom ostaju stariji, pomalo se počinju gasiti OPG-ovi. Jedni kažu, ubi nas uvoz, a drugi da im se to više ne isplati raditi kad se sve zbroji.

Ante Šalinović Mikula uspio je nekako prodati tonu stolnoga grožđa, ali još mnogo tona stoji neobrano.

- Trenutačno je otkupna cijena 3,80 kuna za kilogram grožđa i moraš ih molit da to uzmu. Što ćemo mi s tom cijenom? Ne možeš pokrit obveze, svi smo se više-manje zadužili po poljoprivrednim ljekarnama. Kad platimo dugove, pita se čovjek - di si bio, što si radio cijelu godinu? Za koga? Kako u svim poljoprivrednim grana, tako i u ovom, vlada potpuni nered. Trgovački lanci rade što ih je volja, obaraju cijenu, doziraju otkup, uvoze stranu robu sumnjive kvalitete po niskim cijenama, a nikakvih posljedica nemaju. Zakoni su skrojeni na ruku uvoznog lobija, ministri i Vlade samo šute i zato nam poljoprivreda propada svaki dan - veli Mikula.

Vinogradari sad vode bitku i s vremenom, te gledaju prema nebu, jer bi dvije-tri kiše potopile sve njihove nade da će prodati grožđe ove godine.

- Ovo grožđe može stat još petnaestak dana na lozi, jednostavno vrijeme mu ide. Za sada su nam vremenske prilike išle na ruku, ako krenu padati kiše, sve će propasti - naglašava Milan Rakušić.

Vrgoračkim poljoprivrednicima voda je došla do grla - kažu zbog uvoza i spremni su izaći na ulicu i organizirati prosvjede.

- U nas su izbori svako malo, političari dolaze i obećavaju brda i doline, dolazio je i ministar Davor Romić i obećavao ovo-ono. Što su napravili da pomognu ljudima? Ništa! Nama je puna kapa svega više, razmišljamo da organiziramo prosvjed pored autoceste - ističe Mate Kalajžić.

Stotine tona stolnoga grožđa mogle bi propasti u Jezeru, ako se sljedećih dana nešto ne promijeni.

A što će biti s 'vinskim' sortama

Zbog situacije sa stolnim grožđem, konkretno s victorijom, strah se uvukao među ljude. Mnogi pitaju što će biti s vinskim grožđem? Hoće li se moći prodati kad krene uvoz iz Makedonije i drugih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:47