StoryEditorOCM
Dalmacijapožar podmetnut?

Vatra u Planom krenula je od kuća - tko ju je potpalio?

24. kolovoza 2016. - 20:31
plano_pozar5-240816.JPG

Izgorenih gotovo sto hektara borovine, šume i niskog raslinja epilog su današnjeg velikog požara koji je buknuo nešto nakon 12.30 sati kraj lokalnog igrališta u Planom pored Trogira, a koji se zbog vjetra i nepristupačna terena širio velikom brzinom prema zaleđu UNESCO-ova grada.

S jakom vatrom nošenom vjetrom borilo se stotinjak vatrogasaca s više od trideset vatrogasnih vozila, a tijekom samog izbivanja požara, do dolaska vatrogasaca, vatrena buktinja prijetila je i obiteljskim kućama.

Požar je, kako nam je potvrdio glavni kaštelanski vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak, oko 16 sati lokaliziran i stavljen pod nadzor, a u pomoć gasiteljima stigla su i dva kanadera.

- Odmah nakon dojave izašli smo na teren, i to sva tri kaštelanska vatrogasna društva, s oko četrdeset vatrogasaca i petnaest vozila. U pomoć su nam zbog brzog širenja požara došli i vatrogasci iz Trogira, Slatina, Marine, Seget Vranjice, Okruga i Solina. Dakle, oko sto ljudi sudjelovalo je u gašenju, koje su otežavali jako nepristupačan teren i vjetar.

Upravo zato pozvali smo i pomoć kanadera. Obranili smo gospodarske objekte kraj kamenoloma, a požar je manjim dijelom zahvatio i deponij koji se nalazi u Planom - izjavio nam je Milivoj Taslak.

Dodao je kako postoje indicije da je uzrok požara ljudski faktor, jer je krenuo upravo od mjesta gdje su obiteljske kuće. Taslak je isključio mogućnost da je požar aktiviran iskrenjem dalekovoda koji se nalazi u neposrednoj blizini. Dvadesetak vatrogasaca cijelu će noć dežurati na terenu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:51