StoryEditorOCM
Dalmacijapovezao strane turiste

Pitur iz Klisa: Pomogao sam ljudima, a kažnjavaju me s 20 tisuća kuna!

27. srpnja 2016. - 22:41

Htio sam učiniti dobro djelo, a ispao sam ilegalni taksist! Čak me čeka i kazna za ilegalno taksiranje od 20.000 kuna – rekao nam je 37-godišnji Stjepan Čurepa iz Klisa.

On je zaustavljen 14. srpnja oko 20.30 na državnoj cesti Plano, u blizini Zračne luke u Resniku, u kombi vozilu mercedes aviano i optužen je da je ilegalno prevozio četvero Norvežana za iznos od 300 kuna.

Posudio očev auto

– To je kombi vozilo u vlasništvu moga oca Josipa, koji je invalid, a taj dan sam ga od njega uzeo jer je mojem audiju A3 istekla registracija. Morao sam prevesti curu iz Splita do Kaštel Sućurca i tijekom vožnje nazvao me je otac i zamolio me da odem u Seget po verduru koju će mi dati bratova punica. I krenuo sam tamo s curom. Na autobusnoj stanici zaustavila me je Norvežanka s malim djetetom, a onda se pojavio i njezin partner s drugim djetetom te su me pitali mogu li ih povesti do Okruga Gornjeg – primjetno uzrujan priča Čurepa priču u koju nisu povjerovali djelatnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Carine koji su ga zaustavili 500 metara nakon što je ukrcao Norvežane.

– Norvežanka je inspektorima rekla da im nisam uzeo nikakav novac, da sam ih obećao prevesti do Trogira jer mi je to usput i da sam im jasno rekao kako će se, nakon što ih iskrcam, morati snaći za prijevoz do Okruga. Meni su djelatnici rekli da iziđem iz vozila. Došao je i drugi auto Carine i bilo je četvero djelatnika koji su nas ispitivali oko pola sata. Inspektori su Norvežanima pet puta ponavljali da moraju potpisati izjavu kako su mi dali novac, inače su i oni u prekršaju te će i protiv njih morati podnijeti prijave.

To je iznuđena izjava koja ne bi trebala biti nikakav dokaz. Ja ne znam beknuti engleski ni bilo koji strani jezik, pa mi je sve ovo što vam ja sada govorim tada prevodila cura. Inspektorima sam rekao da sam pitur, da to vozilo koristim najviše četiri puta godišnje za prijevoz materijala na gradilište, pokazivao sam im tragove kreča u vozilu, alat, ispis očevih poziva na mobitelu, papire mojeg audija kojemu je istekla registracija.

Ništa, nisu mi vjerovali, nego su mi na kraju dali zapisnik u kojem je stajalo da sam za 300 kuna prevozio četvero Norvežana i rekli su mi da će mi za 15-20 dana stići "čestitka" od 15.000 do 20.000 kuna. Najprije su napisali da sam prevozio ljude za 200 kuna, a onda su taj papir potrgali i napisali 300 kuna. Ja ne znam da inspekcija, ili tko sve već, može tako olako nešto zaključivati i pisati cifre kao od šale, te podnositi ovakve izvještaje i prijave koji nisu istiniti – govori Čurepa.

Ne znam strani jezik

– Bih li ja na taksiranje išao s djevojkom, u nesređenom, da ne kažem prljavom vozilu? Bih li mogao obavljati ovaj posao bez riječi stranog jezika i, na kraju, bih li uzimao ilegalce za vrijeme festivala Ultra kad sam na sto mjesta prethodno čuo da mnoge mobilne ekipe raznih ministarstava hvataju ilegalce i prekršitelje? Naravno da ne bih! – konstatira Čurepa i ističe da je odbio potpisati zapisnik s ovakvim inkriminirajućim sadržajem.

Ne zna treba li uzeti odvjetnika i može li uopće i kome napisati prigovor nakon ovakvog zapisnika u kojem mu se doslovce stavlja na teret da je ilegalni taksist, a on to odlučno opovrgava.

Ministarstvo: Sve je u rukama Carine

"Nadzorom je utvrđeno da navedena fizička osoba obavlja neregistriranu djelatnost javnog prijevoza putnika. Daljnja postupanja po ovom predmetu provodi Carinska uprava. Kako je postupak u tijeku, detalji o predmetu ne mogu se iznositi u javnost", stoji u odgovoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Carina: Žalite se sudu, a ne medijima

Carinska uprava ističe kako se stranka u prekršajnom postupku može žaliti nadležnim sudbenim tijelima, a ne preko medija, a inspekcijski nadzor ne žele komentirati jer se radi o "predmetu postupanja službenika drugog tijela državne uprave". Ističu da Carina može legitimirati sve osobe koje zatekne na mjestu događaja, te da sve osobe koje se zateknu na mjestu nadzora kao počinitelji ili očevici potpisuju svoju izjavu o okolnostima slučaja, te ako daju lažnu izjavu ili lažno nešto prijave, čine kažnjivo djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:03