StoryEditorOCM
Dalmacijaprivatno protiv javnog

Imaju problem s parkingom, a gradonačelnik im savjetuje da buše gume

27. srpnja 2016. - 10:57

Pred privatnim kućama Godinović i Rudan u Zrinsko Frankopanskoj ulici na Istoku u Makarskoj komunalni su redari, bez predočenja službenog naloga, u utorak uklanjali metalne stupiće, kojima su vlasnici štitili ulaz u garaže i u kuće.

- Iz grada nam se ljudi dolaze parkirati na Istok, gdje god nađu mjesta ostavljaju vozila, ne obazirući se je li to nečije privatno vlasništvo i ulaz u garažu.

Svima je parkiranje problem jer u gradu jednostavno nema reda, nitko ne brine o rješavanju najvećih problema. Glavno da grad ubire novac od građevinskih dozvola za stambene zgrade na svakom centimetru slobodnog prostora. Toliko puta ovoga ljeta nismo mogli izvesti automobil niti otići njime na posao. Nije nam bilo druge nego kupiti zaštitne stupiće i montirati ih pred garažama, kako bismo osigurali svoj posjed i vlasništvo.

Postavili smo stupiće na našem vlasništvu, upisanom na katastru i u zemljišniku! Ali gradsku vlast se to ne tiče! Oni imaju poluge sile, pauka i komunalno redarstvo! Oni su bez naloga došli uklanjati naše stupiće na našoj imovini! Tvrde da se radi o nerazvrstanoj cesti, nepostojećoj kategoriji!

Prije dva tjedna išli smo na razgovor s gradonačelnikom Tonćem Bilićem. Kao inženjer prometa savjetovao nas je da slobodno bušimo gume automobilima parkiranim pred našim kućama. Možda našim susjedima! Nije imao nikakav odgovor kako ćemo mi izići iz garaže - ogorčeno će obitelji Godinović i Rudan.

I u utorak su išli u gradsku upravu, ali gradonačelnika nije bilo. Primila ih je dogradonačelnica Lori Velićković i pročelnik Matko Lovreta. Znaju da je čitava cesta izgrađena na privatnom vlasništvu, da procedura izvlaštenja nije provedena niti uzurpirana imovina plaćena, ali da se radi o hitnom postupku uklanjanja stupića. Prema procjeni pročelnika Matka Lovrete nikakav dokument u vidu rješenja o uklanjanju vlasnici nisu dobili.

Brutalna preizgrađenost na Istoku zbog pogodovanja izvjesnim investitorima, zgrade bez parkinga, neuspostava javnog gradskog prijevoza, svakodnevno zagorčavaju život stanovnicima.

Mjesni odbor ne djeluje, gradske vlasti dozvolile su nezamislivu preizgrađenost svakog pedlja zemlje, a da nisu prstom maknuli u uspostavi komunalnog reda.

Silom, kojom raspolažu, bilo u vidu "pauka" ili komunalnog redarstva stanovnicima se dodatno otežava, a ne rješavaju problemi. Parkirališno mjesto odavna je u Makarskoj svakodnevna mora.

Zamolili smo gradski protokol za izjavu gradskih otaca o problemu parkinga na Istoku i konkretan angažman komunalnog redarstva na uklanjanju stupića. Odgovor nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:20