StoryEditorOCM
Dalmacijamanifestacija vinogradara i vinara

U Hvaru otvorena "Sabatina 2013."; Ministar Jakovina: Imat ćemo cijenu, kvalitetu i ime

Piše PSD.
24. listopada 2013. - 23:13
Večeras je u hvarskom hotelu 'Amfora' svečano otvorena 23. međunarodna manifestacija vinogradara i vinara 'Sabatina 2013.', što će se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, a pod visokim pokroviteljstvo predsjednika RH Iva Josipovića, odvijati sve do nedjelje.

Domaćini su za brojne sudionike iz nekoliko zemalja osmislili vrlo bogat program boravka na našem najsunčanijem škoju, pa su im već prvog dana manifestacije bili dostupni sajam opreme, alata i repromaterijala, zatim burze i izložbe vina, te proizvoda od grožđa i vina, dok je koktel dobrodošlice upriličila 'Maraska' d.d. iz Zadra.

- Hrvatska nikad neće biti zemlja koja proizvodi velike serije i količine vina, ali ćemo biti Hrvatska koja će na mapi vina Europe imati vrhunska vina, imat će cijenu, imat će kvalitetu i ime. Uz to imamo i naš turizam, pa ih možemo i doma plasirati. Mi kao ministarstvo smo tu da napravimo sve ono što sustav treba napraviti da vam se pomogne, da skinemo one barijere na koje nailazite, jer je riječ o izuzetno važnom sektoru gospodarstva Republike Hrvatske - kazao je ministar Tihomir Jakovina otvarajući ovaj tradicionalni susret vinara i predstavnika resornih im institucija iz šire regije, te im poručio da u većoj mjeri koriste sredstva iz europskih fondova (12 milijuna eura) i već sada završavaju svoje projekte.

U toj prigodi također su dodijeljena osobna i kolektivna priznanja i to kako slijedi: priznanje  'Stanko Ožanić' za doprinos unaprjeđenju vinogradarstva dobila je Ivanka Čelar iz Dubrovnika; priznanje 'Stjepan Bulić' za doprinos unaprjeđenju vinarstva Andro Tomić iz Jelse; posebno priznanje za višegodišnji samoprijegorni rad u vinogradarstvu i vinarstvu Ivo Marjan Zec iz Jelse; priznanja uzornim individualnim vinogradarima Udruge vinogradara i vinara Dalmacije Duje Tudor iz Milne na Hvaru, Stjepan Plenković iz Svete Nedjelje na Hvaru i Ivo Vodanović iz Svirača; 'zlatno pero' za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i 'Sabatine' kroz javne medije Jole Bolić iz Zagreba; priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi za 2013. Hrvatskog saveza zadruga PZ Nerica Čara, i 'zlatna amfora' za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području Hrvatske udruge vinarskih gradova Općina Stankovci, a u nastavku je uslijedila radionica 'Stare sorte - inovativna vina' što ju je moderirao dr. sc. Gordan Zdunić, te zabavna večer uz vina otoka Hvara.

- Iznimno smo zadovoljni što je za natjecanje vina na 'Sabatini' prijavljen rekordan broj uzoraka - njih čak 304. To je samo potvrda da manifestacija iz godine u godinu raste, a ona će opet biti popraćena saborom vinogradara i vinara, znanstveno-stručnim skupovima, predavanjima, vođenim degustacijama, okruglim stolom o zadrugarstvu, studijskim obilaskom vinogorja i zanimljivosti otoka Hvara, uručivanjem priznanja, prijemom nagrađenih vinara i akreditiranih novinara kod gradonačelnika Hvara Rina Budrovića, pa i dr. sličnim sadržajima - rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD-a, dodavši da će se na ovogodišnjoj 'Sabatini' zasigurno tražiti izlaz za rješavanje prevelikih zaliha vina (gotovo dvije godišnje berbe), odnosno povećanje izvoza i brendiranje hrvatskih vina u Europskoj uniji.

Tekst i snimka Mirko Crnčević 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:19