StoryEditorOCM
Dalmacijapredizborno ‘malo misto’

Omiš: priveli ga u policijsku postaju i oduzeli mu izborne transparente

Piše PSD.
15. svibnja 2013. - 11:10
Predizborna epizoda “Maloga mista” snimljena je jučer u Omišu. Nositelj jedne od neovisnih lista priveden je u policijsku postaju, sa svih gradskih stabala skinuti su predizborni plakati, a jedino su netaknuti ostali plakati vladajućega HDZ-a. Njih, naime, nije bilo. A kad nema njih, odlučeno je, onda neće biti ni ostalih.

Epizoda je zabavna i red je da vam je ispočetka prepričamo.

Dakle, već dva desetljeća, otkako je višestranačkih izbora u Hrvata, po omiškim se stablima, baš kao i po stablima diljem zemlje, lijepe takozvani glavati plakati, odnosno posteri lokalnih stranačkih prvaka koji okolnome življu obećavaju sve i svašta. Pa je tako bilo i ove godine. Poglavito u središnjoj omiškoj ulici, kultnome Fošalu, koji, što ćeš, ima manjak panoa za legalno plakatiranje, ali zato ima višak stabala. Platana taman dovoljno debelih da ih zapasa glava prosječnog hrvatskog političara.

Poruke zabijao u cvjetne pitare i navečer nosio kući

I već danima tako u Omišu nema slobodnoga stabla. Svatko obgrlio svoje i ne pušta. Pa se Ivan Barišić, junak ove priče, koji će nešto kasnije završiti u policijskoj postaji, dosjetio da svoju nezavisnu listu izreklamira na nešto drukčiji način. Mnogo originalniji. Potrudio se Barišić, pa u kućnoj radinosti načinio čitavu seriju transparenata. Sa sloganima koji su jasno, ali bez uvreda, ciljali na aktualnu omišku vlast i gradonačelnika Ivana Škaričića.

Transparenti su bili nasađeni na stalak, dvije nožice koje je Barišić zabijao u cvjetne pitare diljem grada. Ujutro bi ih zabijao, a navečer nosio kući. I tako sve do jučer kada je, skupa s transparentima, pred očima brojnih građana i turista, prebačen u policijsku postaju. Narušavao je, kažu, javni red i mir.

- Smiješno! Zabranili su mi postavljanje transparenata, a da mi prije toga uopće nisu odgovorili na zahtjev da dobijem dozvolu i da mi odrede mjesto gdje ih mogu postaviti - veli Barišić, koji već neko vrijeme na ušću Cetine izvodi zapažene izvaninstitucionalne oporbenjačke akcije.

Zahtjev za odoborenje reklamnoga mjesta, objašnjava naš sugovornik, podnio je još prije desetak dana. No, gradski komunalci, kaže nam, nisu mu odgovorili. Ni da transparente smije, niti da ne smije postavljati.

- S obzirom na to da je do izbora ostalo svega nekoliko dana, nije bilo više smisla čekati, morao sam reagirati. Kada sam, međutim, u utorak donio parole, odmah su me zaskočila tri komunalna redara i naložila mi da ih uklonim. A ja to nisam htio učiniti sve dok se ne uklone i plakati s gradskih stabala - objašnjava Barišić.
Jedna od poruka s ukupno sedam transparenata
I, nakon kratkih telefonskih konzultacija, komunalni redari su se dali na posao, pa su vrijedno, jedan po jedan, odlijepili i otkinuli doslovno sve plakate prikačene za stabla. Kao kolateralne žrtve marljivih redara stradale su čak i osmrtnice, koje su desetljećima uživale u mirnom suživotu s omiškim platanama.

HDZ izbacio plakatiranje

Tko je točno naredio akciju uklanjanja predizbornog štiva s drveća, ostalo je nepoznato. Gradonačelnik je čitav dan proveo daleko od ureda, a pročelnik komunalnog odjela Neno Mimica odlučio se za taktiku zabijanja glave u pijesak i ignoriranja telefonskih poziva.

Zanimljivo je, međutim, kako su plakati kolektivno uklonjeni baš u godini kada je HDZ, stranka koja pod Mirabellom vlada već 16 godina, odlučio povući neobičan potez, odnosno iz promidžbe izbaciti tradicionalno plakatiranje. I dok u HDZ-u smatraju kako su plakati samo bacanje novca, jer njihov kandidat, legendarni Ivan Škaričić, ionako pobjeđuje, oporbenjaci tvrde kako HDZ-ovci u blagajni, podjednako i stranačkoj i gradskoj, nemaju ni lipe, pa ni za plakate.

- Grad je bez sumnje bio nakaradno isplakatiran, ali tako je svake izborne godine, a ponajprije zahvaljujući HDZ-ovcima koji sve vrijeme što su bili na vlasti nisu bili u stanju urediti mjesta za plakatiranje. A sada su još i na uistinu skandalozan način ostalima oduzeli pravo na reklamiranje - ističe Barišić.

Njemu su, da stvar bude gora, oduzeli i same plakate. Točnije transparente, zbog kojih je na koncu i završio na obavijesnom razgovoru u policijskoj postaji.

Omiška oporba je u šoku. Ivan Barišić je, istina, dobio besplatnu reklamu, no ostali su - a ukupno je devet gradonačelničkih kandidata i 12 lista za Gradsko vijeće - doslovno obezglavljeni. Svjesni su da su im za lijepljenje plakata ostali samo kontejneri.

VINKO VUKOVIĆ

‘Policiji sam podnio prijavu zbog otuđivanja imovine’

- Priveli su me nakon što sam se pobunio zbog oduzimanja transparenata. Nisu mi ih vratili, premda nemaju nikakvo pravo oduzimati mi imovinu. Stoga sam policiji podnio prijavu zbog otuđivanja imovine, i to sedam stalaka s plakatima dimenzija 160x60 centimetara i jednog stalka s plakatom 200x200 centimetara - zaključuje Barišić, koji je i sam nekoć bio - policajac.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:12