StoryEditorOCM

U Sinju predstavljene knjige Bruna Vučkovića

Piše PSD.
9. studenog 2012. - 00:02
Velika dvorana Alkarskih dvora u četvrtak navečer bila je pretijesna stotinama Sinjana i drugih prijatelja Bruna Vučkovića okupljenih na predstavljanju njegovih dviju knjiga pjesama "Kiše sunca" i "Iskovana čežnja".

Knjige su predstavili Jakov Dukić, prof. dr. sc. Ivan Bošković i Jakša Fiamengo, a u programu su sudjelovali Tedi Spalato i Dražen Žanko te klape Bunari iz Vodica, Filip Dević iz Splita, Hrvace i Sinj.

Bruno Vučković u svojoj generaciji bio je među najboljim učenicima sinjske gimnazije. Školovanje je nastavio u Zagrebu studirajući na strojarskom fakultetu. Ubrzo je postao prvi tenor jedne zagrebačke klape.

- Bruno fakultet opisuje kroz pjesmu "Tkalačke niti života". Za mene kao njegova razrednika bilo je iznenađenje da Bruno pjeva u klapi i piše pjesme. A on je napravio iskorak u književnosti i pjevanju kroz koje je pobrao sve što je bilo moguće. Sve to je, zapravo, bio Brunov razgovor sa samim sobom, posebno u vrijeme kada mu je bilo teško. Kao njegov razrednik počašćen sam danas govoriti o svojem učeniku Brunu. Njegova poezija je istinska, duboka, uvjerljivo rječita, pronađenoga smisla. Bruno Vučković je došao i ušao u svijet poezije – kazao je uz ostalo dr. Bošković.

- Brunove knjige su doprinos recentnoj hrvatskoj književnosti. Njemu nije bilo dovoljno samo pjevati u klapi. Htio je više, sudjelovati u stvaranju kao pjesnik i skladatelj, a onda su njegove pjesme počeli pjevati drugi. U jednom trenutku Bruno je naglo nestao. Čekali smo ga i on nam se, evo, pojavio i to ne kao pjevač već kao pisac pjesama sa zrelim i tečnim stihom koji govori o radosti i svijetlosti života – istaknuo je Jakša Fiamengo.

Okupljenim štovateljima i prijateljima Bruno Vučković je zahvalio recitirajući svoju pjesmu "Brime gura vrime" u koju su, kaže, stale sve tri knjige njegovih pjesama.

Posebno priznanje

Josip Vučković Bećo, predsjednik udruge Dječja alka Vučkovića, uručio je Brunu Vučkoviću posebno priznanje udruge za promicanje plemena Vučkovića. U dječkoj alci Vučkovića natjecali su se Bruno i njegov sin koji je nastupao pod nadimkom "Dopunski broj" pošto je u to vrijeme Brunova supruga Doris na HTV-u vodila izvlačenje brojeva lota Hrvatske lutrije.

Tekst i slika: T. Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:55