StoryEditorOCM
DalmacijaStari Grad

Grad Faros slavi čak 2396. rođendan

Piše PSD.
24. kolovoza 2012. - 14:08
Svečanosti “Utemeljiteljima u čast, predcima u spomen”, u povodu 2396. rođendana grada Farosa, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića, započele su izložbom skulptura Vesne Tadić i tapiserija Vitomira Bilića, što je pod jedinstvenim nazivom “Res ex nomine - Po imenu poznaje se stvarnost” otvorena u dvorcu Tvrdalj. 

- A gradu Farosu roditelji bijahu jonski Heleni koji preko tri mora doploviše s kikladskog otoka Parosa u Egeji, rođenju grada Farosa kumovaše tiranin Dionizije iz Sirakuze, svjedocima rođenja grada Farosa bijahu atenski arhont Diotref i rimski konzuli Lucije Valerije i Aulo Malije, vijest o rođenju grada Farosa cijelom svijetu bi obznanjena kad maratonac Dikon u Elidi postade olimpijskim pobjednikom. Bijaše to ljeta 384. prije Krista - stoji u “Proslovu zavičaju” što ga je s djecom “Malog grada Farosa” izveo glumac Kristijan Kiki Ugrina.

O izložbi je govorio kulturolog Nikša Račić, ali i autori koji su predstavili svoje radove, a moći će se razgledati do 9. rujna. Središnja proslava rođendana grada Farosa, kojemu su samo još četiri godine do 24 stoljeća, upriličit će se upravo 9. rujna u dominikanskoj crkvi sv. Petra mučenika.

U toj prigodi bit će pročitana pozdravna riječ pokrovitelja, predsjednika Ive Josipovića, ali i Povelja o Danu grada Farosa, što će učiniti glumica Marija Kovačević (na hrvatskom) i Georgios Kyriakopoulos (na starogrčkom jeziku).

Zatim će uslijediti cjelovečernji koncert za grad-prvijenac na kojem će nastupiti orguljašica Josipa Leko, a na programu su skladbe G. Frescobaldija, J. Pachelbela, D. Buxtehudea, T. Albinonija i C.-M. J.A. Widora.

Volonterima i podupirateljima bit će dodijeljena priznanja za promicanje, potporu i doprinos veličanju posvojenih višemilenijskih tradicijskih vrijednosti drevnog Farosa. Odlukom Udruge Faros Z.B.O.R.S. Faros, ta priznanja će pripasti Koraljki Crnković, Jurici Duževiću, Antunu-Tonku Petriću, Jakši Dulčiću i ansamblu Faroski kantaduri.

Tekst i foto: Mirko Crnčević / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:04