StoryEditorOCM
Dalmacijagenijalci

Kaštelanin Mate Berić, najbolji na državnoj maturi: Odlučio sam - povijest će biti moja budućnost

Piše PSD.
14. srpnja 2012. - 21:39
Imaju i Kaštelani svoga mladoga genijalca - Matu Berića iz Rudina, maturanta Srednje škole “Braća Radić” iz Nehaja. Mate je, naime, najbolji povjesničar s ovogodišnje državne mature. Među čak 1419 maturanata koji su na državnoj maturi izabrali povijest, ovaj mladi Kaštelanin ostvario je najbolji uspjeh, pokazao je najbolje znanje i test riješio s 97 posto uspješnosti.

Kaže, iako se nije nadao takvom uspjehu, ponosan je na sebe i sve one koji su vjerovali u njega. A nije ih malo. Od ravnatelja škole, profesora, kolega iz svoga 4.g razreda, roditelja, sestara, njegove mentorice prof. Silvane Parčine pa nadalje.

- Svi su mi govorili kako ću sigurno postići najbolji rezultat, no ja se tomu stvarno nisam nadao. Ni na kraj pameti mi nije bilo. Ali, eto, dogodilo se i stvarno sam presretan. Moja mentorica mi je mnogo pomogla, uvijek je bila tu kada mi je trebalo nešto pojasniti, kada bi bio neki problem. Poticala me u cijeloj ovoj priči - kaže nam Mate, koji će uskoro na Filozofskom fakultetu u Splitu studirati povijest i povijest umjetnosti.

‘Zaista sam ponosan’

Za razliku od mnogih učenika kojima je povijest jedan od najdosadnijih predmeta, Matu je oduvijek zanimala. SEnD Doslovno od malih nogu me zanimala povijest. Živio sam u Solinu, gradu bogate povijesti, a sada u Kaštelima o kojima se isto u vezi s tim ima što kazati - veli nam Mate, koji je sva četiri razreda srednje škole prošao s odličnim uspjehom.

Nije ovo jedini Matin uspjeh. Na brojnim natjecanjima okitio se prvim mjestima. Tako je u drugom, trećem i četvrtom razredu bio prvi na županijskim natjecanjima iz povijesti, u drugom srednje na državnom je osvojio deveto mjesto, u trećem sedmo, te na završnoj godini isto tako deveto.

- Eto, ovaj put prvo. Stvarno sam ponosan i ovim putem zahvaljujem svima koji su vjerovali u mene. Nisam ih razočarao, to je najvažnije - kaže Mate, kojemu je želja da nakon studija ostane raditi na fakultetu gdje će studirati.

Jakov Žarko

Mate će na prijam kod gradonačelnika Joška Berketa

Kako bi mu zahvalili na najljepšem mogućem predstavljanju svoga grada i čestitali mu na njegovu velikom uspjehu, idućeg će tjedna za Matu Berića biti organiziran prijam kod gradonačelnika Joška Berketa i njegovih zamjenika. Ovim putem čestitamo mu i mi.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:34