StoryEditorOCM
Dalmacijanepravomoćnom presudom kažnjena Anka Žižić (66) s Velikog Drvenika

Pedeset dana zatvora jer je biračima isplaćivala po 300 kuna da glasaju za HDZ!

Piše PSD.
14. srpnja 2012. - 18:40
Godinama u političkim krugovima Trogira i Segeta kruži priča da su HDZ-ovci prije izbora, bilo lokalnih bilo onih za vijeća mjesnih odbora, podmićivali siromašnije građane iznosima od 100 do 300 kuna kako bi zauzvrat svoj glas dali upravo njima.

Kuloari bruje da su se plave kuverte najčešće nosile po selima trogirske Zagore, Prapatnici, Ljubitovici, a nisu zaobilazile ni otoke Veliki i Mali Drvenik. U Segetu se naveliko šuškalo kako tamošnja vlast plaća dugovanja građana u poljoprivrednim apotekama kako bi glasali za njih.

No, upravo je podmićivanje koštalo HDZ-ovku Anku Žižić (66) s Velikog Drvenika, pa joj je sutkinja Ivana Bilušić na Općinskom sudu u Splitu zbog kaznenog djela “protiv slobode i prava čovjeka i građanina povredom slobode odlučivanja birača” izrekla novčanu kaznu u iznosu od 50 osobnih dnevnih dohodaka, što u njezinu slučaju znači 2660 kuna, ili 50 dana zatvora ako kaznu ne plati.

Uz kuverte i plakati

Cijeli slučaj odigrao se još 2006. godine, u vrijeme prije izbora za vijeća mjesnih odbora. Anka Žižić je 22. listopada 2006. godine u Drveniku Velikom, kako bi pridobila birače, došla u obiteljsku kuću u kojoj su živjeli Ivan Kvarantan, njegova nevjenčana supruga Ljiljana Ahmetspahić i njezin sin Goran Pavić.

Ljiljani je dala tri plave kuverte s 300 kuna u svakoj kazavši joj da je jedna namijenjena njoj, druga njezinu suprugu, a treća njezinu sinu, te da im ih daje kako bi njih troje glasali za listu HDZ-a.

Ivan Kvarantan, s kojim smo jučer razgovarali, tvrdi nam da on tu kuvertu nije dobio osobno iz ruku Anke Žižić.

− Ona je kuverte donijela kod mene kući i dala ih je mojoj ženi. Rekla je da nam to daje jer smo siromašni, ali je uz njih donijela promotivne materijale HDZ-a te je mojoj supruzi kazala da glasamo za HDZ. Moja je supruga to iznijela i na sudu, a ja Anku nisam poslušao i svoj glas nisam dao njezinoj stranci. Za koga je glasala moja žena, ne znam − kratko nam je kazao Kvarantin.

Žižić je na sudu sve optužbe odbacila, tvrdeći da je samo pomagala siromašnim obiteljima kojima je pomoć bila potrebna. Kazala je da je 2004. godine od Centra za socijalnu skrb u Trogiru zatražila popis osoba koje primaju socijalnu pomoć. Kada ga je dobila, odlazila je u trogirsku gradsku upravu i razgovarala s Antom Bublom, predlažući mu da se kupe paketi i daju siromašnima u Drveniku Velikom.

Buble je očito poslušao njezin savjet te je za Božić 2004. Općina Trogir kupila pakete pomoći koje su poslali brodom za Veliki Drvenik. Ona je te pakete pokupila na brodu i podijelila ih ljudima s popisa.

Paketi za siromašne

Isto se ponovilo i 2005. godine. Podjele tih paketa za siromašne sjeća se i Nikola Pensa, bivši predsjednik Mjesnog odbora Drvenika Velikog, kojega se povezuje s cijelim slučajem. Govori se kako upravo on stoji iza ove prijave jer se prije tih izbora osjetio ugroženim od pobjede protukandidata iz HDZ-a. Čak je bio svjedok na sudu. Tamo je, kako nam je kazao u telefonskom razgovoru, rekao kako misli da je Anka Žižić pomoć dijelila ljudima zbog siromaštva, a ne izbornih glasova.

− Čuo sam da se davao novac u kuvertama i da se dijelila hrana, osnovne potrepštine, ali nisam to vidio pa ne mogu nikoga kriviti. Je li to bilo zbog izbora ili siromaštva, ne znam, ja sam svejedno pobijedio na tim izborima. Nisam se imao čega bojati, ljudima sam obećao da ću raditi za njih i to sam ispoštovao − kazao nam je Pensa, kojega je iznenadila presuda protiv svoje dojučerašnje političke suparnice.

Priča o podjeli donacija siromašnima nastavila se i 2006., kad je Anka operirala koljeno pa je pakete dijelio Nikola Čapalja. Poslije su je ljudi s popisa koje te 2006. godine nisu dobili paket kao prijašnjih godina počeli krivo gledati i prozivati, pa je ona upravo zbog toga odlučila svojih vlastitih 2100 kuna podijeliti tim ljudima koji nisu dobili paket. Odredila je i vrijednosti paketa od 250 do 300 kuna.

U iskazu na sudu kazala je da se ne sjeća koliko je kome davala, ali ističe da je svoj novac razdvojila u kuverte, na njima je napisala imena i prezimena doniranih, te da ih je tako zatvorene podijelila.

Unatoč svojoj obrani, protiv Anke Žižić podnesen je optužni prijedlog, a potom joj je određena novčana kazna. Presuda je nepravomoćna pa će se moći žaliti.

PIŠU JAKOV ŽARKO
MARKO DIDIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:42