StoryEditorOCM
DalmacijaNEMA MIRA U PUČIŠĆIMA

'Stečajna upraviteljica nema što radit u ‘Jadrankamenu’'

Piše PSD.
17. lipnja 2012. - 21:19
Anči Bašić, stečajna upraviteljica “Jadrankamena”, više nije dobrodošla u Pučišćima, na ulazu je neće dočekati bijela ruža, nego zahtjev da se što prije vrati odakle je došla. Ovu joj poruku šalje “Jadrankamenov” sindikat, s Tončijem Drpićem na čelu, koji na dušu nove stečajne upraviteljice stavlja puno toga lošeg, kako kažu, dovoljno da joj zabrane ulaz u pučiške urede i pogone.

− Nećemo se mi s njom tuć, nećemo je fizički dirat, mi smo džentlmeni pa će takvo ponašanje prema ženi biti isključeno. Ali mora znat da je unutra pustit nećemo, nema ona šta ovde radit ni tražit. Od kada je stupila na dužnost, s radnicima je boravila po ure. Stavila je Orešarove ljude na čelna mjesta, pušta da roba izlazi iz firme, nije zatvorila prodajni centar u Splitu, leglo kriminala. Nama to znači da tolerira stanje stvari, pljačku koja se i nadalje odvija u ovoj našoj firmi. Poslala je pismene otkaze radnicima, a najveći dio nas nije ih potpisao. Šta se nas tiče, ona je Orešarov čovik i ka takva nam ne triba – poručuju Drpić i njegovi pobočnici.

Udarili kontru

“Jadrankamenova” tužna priča se ponavlja, stalno se vrti u krug i vraća na početak. Ako stečajna upraviteljica dođe u Pučišća, radnici će joj zabraniti ulaz u glavnu zgradu i pogone, neće, kaže Drpić, proći ispod rampe, iste one koja je spuštena i za sve one koji među radnike stižu bez najave i dopuštenja s vrha tvrtke. Tako smo i mi razgovor sa sindikalistima obavili pokraj blokade, granica je to iza koje se više ne može ići. S druge strane, sindikalisti su udarili kontru ne dopuštajući da ispod rampe iz pogona iziđe kameni materijal. Sve ono što ide na tržište, a nema čiste papire, narudžbenicu, dokaz da je već plaćeno, vraća se natrag. Hladni rat opet je zavladao pučiškim kamenolomom.

− Nema ništa bez papira, sve kamione zaustavljamo, donili smo odluku i držat ćemo je se. Ako ima papir, dizalica se miče i roba se pušta van. Neće se više kriminal ovde događat, pa nek je i pod paskom stečajne upraviteljice. Neće više – kaže Drpić.

Radnici su ogorčeni, vrijeme prolazi, a ništa se ne događa. Zamjeraju Vladi što, kažu, samo govori i ništa ne poduzima. Vjeruju da se epizoda s dolaskom interventne policije više neće ponavljati. Pomalo gorko tvrde da im je jedina šansa za privlačenje ministara u svoje malo misto organiziranje pučiškoga gay pridea.

Pokret otpora

− Koliko ih je ono bilo u Splitu, šest, sedam. Dotrčali su svi gledat pedere, fotografirat se, pričat o demokraciji, slobodi govora, života, budućnosti... A kad mi organiziramo prosvjed, i to zato što smo gladni, onda nas niko ne obadaje. Ni Ostojić, ni Pučišćanin Bauk, ni Pusićka... A nema ih kada se ovde dogodi revolucija, kada 300 judi protestira, žene skriče, dica plaču... − kaže Drpić .

“Jadrankamenov” pokret otpora drži da se i iza aktualnog poslovanja tvrtke krije veliki mutež, te da je stečaj skrojio i blagoslovio sam Orešar, kojemu odgovara propadanje. Tvrtku bi tada, kažu radnici, ugasio, a s promjenom planova pod krojačkim škarama Općine, postojeće bi se turističke zone, prvotno planirane na zapadnoj strani, izmjestile istočno od pogona. Drpić i njegovi kolege tvrde da bi tako na cijenu došla Orešarova zemljišta.

− Nismo mi ludi pa da ne znamo šta se događa. Sve bi nas potirali na bauštel u Njemačku, a onda ovde gradili apartmane. Ali neće ić tako. S obzirom da je proglašen stečaj, sindikat navodno više ne postoji. Zato ćemo mi osnovat stožer za obranu “Jadrankamena”. Kako nam film sve više puca, a očekujemo da će se to dogodit brzo, imamo namjeru preuzet vlast. Vratit ćemo se na našu prvotnu ideju, osnovat novu firmu, s novim računom, i idemo u proizvodnju. Garantiram da ćemo za godinu dana imat mista za 400 radnika i ukupni promet od milijardu kuna – kaže Tonči Drpić.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

Načelnikov nasrtaj

U nedjelju u 14 sati ispred kino dvorane u Pučišćima, gdje su tijekom noći uklonjeni plakati najave tribine i izlošci, načelnik općine Marino Kaštelan fizički je nasrnuo na članove inicijative ‘Mreža solidarnosti’ koji su pripremali tribinu o neposrednoj demokraciji i radničkoj solidarnosti, kao i izložbu grupe umjetnika koji podržavaju radnike Jadrankamena - priopćeno je u nedjelju iz Mreže solidarnosti.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:50