StoryEditorOCM
Dalmacijarazvojni projekti

Solarne ćelije i vjetropark mogli bi premrežiti Zagoru

Piše PSD.
26. studenog 2010. - 21:11
Prostor iznad Katuna, u šestanovačkoj općini,
idealan je za projekt vjetroelektrana
Nikša Stipaničev / CROPIX
Splitsko-dalmatinsku županiju očekuju izmjene Prostornog plana pa su stoga sjednici Županijske skupštine nazočili i svi predstavnici gradova i općina kako bi iz prve ruke kazali što bi na svome području željeli u novom crtanju zemljišta. Nakon njihovih izlaganja Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije za sljedeću sjednicu Županijske skupštine mora pripremiti prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana.

Premda je, dakle, novi PUP tek pred završetkom, za općine i gradove je i ovo veliki korak. - Imali smo prostorni plan od 2003. godine koji je relativno nedavno izmijenjen, pa smo dugo razmišljali o izmjenama, jer trebalo ga je uskladiti sa državnim propisima - kaže Niko Mrčić, čelni čovjek Zavoda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije.

Najznačajnije izmjene su na otocima, gdje bi se konačno trebale ucrtati granice turističkih zona, u što vjeruje hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić. On u nekoliko rečenica predstavlja potrebe stanovnika najsunčanijeg otoka.

- Nas najviše muči legalizacija vikendica i drugih objekata u budućim turističkim zonama - kaže Bebić.

Radi usklađivanja s Uredbom o zaštićenom obalnom području, turističke zone koje su bile u prvom prostornom planu trebale bi biti smanjene, no što će se na kraju odlučiti, znat će se nakon što svi čelnici gradova i općina iznesu svoje zahtjeve.

Strani kapital spreman za projekt ‘Cetinsko sunce’

Svoju šansu za dobrobit općine vidi i Pave Čikeš, načelnik Šestanovca, i to u vrlo perspektivnom energetskom planu.

Na području te općine već su vjetroelektrane iznad Katuna, no prihvate li se prijedlozi za izmjenu PUP-a ove općine, energija vjetra bi mogla donijeti još veću dobit.

- Šestanovac bi, s općinama sa sinjskog područja, mogao biti dijelom velikog projekta “Cetinsko sunce”, za koji su zainteresirani i strani investitori.

To zahtijeva i znatno veće granice područja potrebnog za izgradnju solarnih ćelija i vjetroparka.

Najnovije inicijative svakako idu tomu u prilog. Dok se za sljedeću sjednicu očekuju prijedlozi na PUP, čelnici općina i gradova napokon su postali svjesni kako je njihov angažman u cijeloj priči ipak najbitniji.

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 15:34