StoryEditorOCM
Dalmacijareportaža iz rogoznice

Lov u velikom plavetnilu: nemoguće je opisati osjećaj borbe s grdosijom iz dubine

27. kolovoza 2017. - 13:35

Fascinantan je taj big game, ribolov na velike trofeje iz morskih dubina, koji mnogi percipiraju kroz priču nobelovca Ernesta Hemigwaya "Starac i more". Zadnjih godina i na Jadranu je sve više i više sportskih-turističkih natjecanja, a jedno od njih održava se po treći put u rogozničkom akvatoriju "Tuna fever Rogoznica 2017."

Treću godinu više od trideset posada iz deset zemalja lovilo je u ribolovnoj zoni ovog turističkog bisera Šibensko-kninske županije, a ovogodišnje nadmetanje obilježila je - sreća!

Prvo ona uobičajena "treća sreća" vrijedi za samo natjecanje, ujedno i međunarodne kvalifikacije gdje ribolovci "hvataju" vizu za odlazak na svjetsko prvenstvo dogodine u Kostarici, dok ona prva ribolovna sreća vrijedi za brojne posade koji su prvi put na nekom natjecanju "ukačili" tunu i to upravo u Rogoznici.

- Dvije godine nismo imali sreće s vremenskim uvjetima, prvo nam je jugo pa drugu godinu bura "otpuhala" tune, no ove treće naše druženje rezultiralo je bogatim ulovom i vaganjem na kopnu mnogo trofeja - zadovoljno nam na rogozničkoj rivi zbori Boris Županović, prvi hrvatskih big game izbornik i predsjednik splitskog kluba "Big game Croatia" organizatora ove manifestacije, dok pogledom prati brojne turiste koji su nakon službenom vaganja mogli se i sami slikati uz trofejni ulov, tune teške i preko šezdeset kilograma.

- I ne samo pozirati, već i kušati našu jadransku tunu – dodaje Sandra Jakelić, načelnica općine Rogoznica.

I tako uz bogom dane uvjete za ribolov, vratit ćemo se mi na more, među posade ribolovaca koji za sebe kaži kako su sportaši, no više ribolovci, više zaljubljenici u adrenalin jer nitko, ama baš nitko vam ne može opisati kako je to na udici, na štapu imati grdosiju iz plavog mora.

- Pa ona poteže tebe, pa ti nju, i tako prašite po moru i dva-tri sata. I tko je na kraju jači, taj se eto može i publici pohvaliti svojom tunom - priča nam Ivan Komar koji je sa svojom ekipom "Super cat" ulovio prvu tunu na natjecanju.

A pala je i oklada - tražilo se od ovog umirovljenog hrvatskog branitelja da s mora donese ribu težu od njega samog.
A kako znati tko koliko teži, ako ne vaganjem, pa je Ivan prije svoje morske krasotice i sam na vagu – 111 kilograma on, a iza njega njegova tuna 50,8 kilograma. Sada treba uloviti još jednu kako bi "preskočio" stotku!

- I nama je prva i naša je teža - dobacuje onako provokatorski, u sportskom nadjačavanju Duje Ostoić, kapetan ekipe "Nikad dosta" kojem je glavni sudac Tonči Luketa tunu proglasio teškom 62,4 kilograma.

- Posvećena mojoj djeci, četveromjesečnom sinu Lovri i desetogodišnjoj kćerki Lei koja je najponosnija na tatine ulove, a ribolov mi je u genima. Nono Jerko je radio u Institutu za ribarstvo i oceanografiju, tata Lovre je bio ribar pa šta ja kao "meštar" od elektroinstalacija, mogu izabrati za hobi ako ne ribolov - priča nam Boljanin sa splitskom adresom, no iako mu je to prva službena tuna na natjecanju, poželjeli su i on i momci s broda još koju i to još veću, kako što ima dubrovački odvjetnik sa zagrebačkom adresom Maro Mihočević i posada "Mojo".

Oni su ima i najviše imali tuna na štapu, pokazali su konkurenciji kako odvjetnici dobro ne plivaju samo među sudskim spisima, već i među slanim kapitalcima budući da je Marina krasotica izvučena na krmu broda težila 69,8 kilograma.

No još jedna tuna privukla je znatnu pažnju.

- Dvije, dvije imamo, i to prvi put na natjecanju - sportskim rječnikom, jer je nakon zelenog travnjaka se zadnjih godina prebacio na modri teren - pokazuje nam s ponosom Hrvoje Vejić, legendarni nogometaš Hajduka, koji je ulovio prvu krasoticu tešku 46,6 kilograma, a drugi ribolovni dan njegova posada "Seven", odnosno Tino Tomašević na svom štrapu donio je još jednu od 33,8 kilograma.

- Nije dovoljno za bodovanje, ispod je propisane težine, kao i Rusa Andreya Shebotoka i posade "She II" od 37 kilograma, pa Andija Županovića i "Gladiatora" od 38 kilograma koliko teži i tuna kapetana Vedrana Vuškovića iz supetarskog "KŠR Arbun" - brojčane podatke izdiktirao je sudac Luketa, no ni posade a ni brojnu publiku koja sva tri dana natjecanja prati vaganje na rivi, nije baš "taklo" to što je težina ispod one bodovane.

Naime, svi su bili oduševljeni onom drugom, ne sportskom stranom - uživanju i fotkanju uz te morske grdosije koje, morate priznati, većina i nema priliku vidjeti uživo, a takva fotka s ljetovanja je pravi raritet.

Osobna karta natjecanja

Organizatori 'Tuna fever Rogoznica 2017.' su splitski klub 'Big game Croatia', Općina Rogoznica i Turistička zajednica Rogoznice, a sve pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, te Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma, te Hrvatske turističke zajednice, kao i Šibensko-kninske županije uz Lučku upravu Šibensko-kninske županije.

Uz brojne uzvanike, od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, te državnog tajnika za turizam Tončija Glavine, kao i župana šibensko-kninskog Gorana Pauka i splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, mnogobrojna publika uživala je i u vrhunskoj zabavi za koju su bili zaduženi: Četiri tenora, Lidija Bačić, tenor Mate Grgat i klapa Cromatica, kao i Željko Bebek koji i sam je vrhunski biggejmaš.

Ujedno je održano i 'Little game' natjecanje za djevojčice i dječake koji su lovili kančanicom, a sve u organizaciji domicilnog ribolovnog kluba 'Gof'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:06