StoryEditorOCM
Dalmacijanajveća na svijetu

Nakon što je na 17-metarski kip Gospe postavljena glava, radovi su naglo prekinuti!

5. travnja 2017. - 21:18
gospa_primosten2-050417

Na 17-metarski kip Gospe od Loreta na primoštenskom brdu Gaju u srijedu je postavljena glava, a loše vrijeme spriječilo je i montiranje krune, što bi se, ako dopusti vrijeme, trebalo obaviti sutra.

Gospa je u Primošten dopremljena u dijelovima, a posljednja tri dana trajala je montaža kipa. Idućih mjesec dana kip i plato na brdu Gaju će se uređivati, a Gospa će biti blagoslovljena 6. svibnja, četiri dana uoči Gospe od Loreta, zaštitnice Primoštena.

Osim po veličini, primoštenska Gospa posebna je i po mozaiku koji je radila ekipa stručnjaka s mozaičarom Milunom Garčevićem na čelu. Za konačan izgled Gospe bio je zadužen arhitekt Aron Varga. Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i obojenog stakla, a riječ je o najvećemu takvom spomeniku na svijetu.

Projekt je počeo 2012. godine na zahtjev primoštenskog načelnika Stipe Petrine. Kip se sastoji od sedam prstenova, a na vrhu je osmi - Gospina kruna.

Na prvom prstenu je apstrakcija, na drugom simboličan prikaz drva života s monogramom AM (Ave Marija), na trećemu dva srca u mozaiku, a na četvrtom prstenu tema je Isusovo rođenje. Peti prsten popunjen je nepravilnim geometrijskim oblicima, na šestom je ruža - Marijin simbol te masline, na sedmom Gospina glava i Isus, a osmi je prsten kruna na Marijinoj glavi.

Postolje je prazan prostor odakle će izlaziti četiri biblijske rijeke, a na tom će dijelu biti i kapelica. To je prva faza projekta u koju je uloženo oko dva milijuna kuna, a u drugoj fazi uredit će se staze kojima će hodočasnici dolaziti do Gospina kipa.

Čelnici primoštenske općine nadaju se procvatu vjerskog turizma, a kip bi se za sunčana vremena trebao vidjeti i u Italiji, u Loretu koji je nasuprot Primoštenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:19