StoryEditorOCM
Dalmacijagrađanska inicijativa

Stotine Vodičana prosvjedovalo zbog gradilišta na Plavoj plaži: Priobalni pojas je budućnost svih nas i naše djece, a ne bahatih pojedinaca!

2. travnja 2017. - 19:24

Nekoliko stotina Vodičana prosvjedovalo je u nedjelju na Plavoj plaži u Vodicama tražeći zaštitu priobalnog pojasa Plava plaža - Bristak , gdje je trenutno na manje od 70 metara od mora, otvoreno gradilište koje, kako kažu Vodičani okupljeni u građanskoj inicijativi, ugrožava zaštićeni obalni pojas.

Gradi se legalno, s izdanim dozvolama, s obzirom na to da je navedeni pojas Plava plaža- Bristak Urbanističkim planom uređenja kojega je donijelo vodičko Gradsko vijeće 2008. stavljen u građevinsku zonu, a iz Građanske inicijative ističu da ta odluka nije u skladu sa Zakonom o zaštićenom obalnom pojasu, koji bi trebao biti sve što se nalazi na udaljenosti između 70 i 100 metara od mora.

Mirjana Šprljan, ispred čije se kuće gradi 'sporna' građevina, ističe da je oduvijek priobalni pojas bio predviđen za ugostiteljsko-uslužne djelatnosti i sportsko-rekreacijske sadržaje te da je spornim izmjenama priobalni pojas preko noći stavljen u građevinsku zonu.

„Sada se moramo sami boriti jer nam je Grad kao institucija okrenuo leđa. Bahati pojedinci, takozvani investitori, na ovoj su maloj parceli u tri navrata mijenjali građevinske dozvole koje su se prepravljale i dopunjavale. Smatram da je Grad svojom odlukom pogodovao tim pojedincima, nauštrb svih nas građana, kao i gostiju koji dolaze u naš grad. Očuvanje ovog priobalnog pojasa zalog je za budućnost svih nas i naše djece“, rekla Šprljan u ime Građanske inicijative.

Iz Građanske inicijative pokrenuli su i peticiju, koju su danas potpisali brojni okupljeni Vodičani, a imaju tri zahtjeva. Traže da se izmijeni sporni urbanistički plan i da se obalni pojas Plava plaža - Bristak vrati u zaštićeni obalni pojas, u skladu za Zakonom o zaštićenom obalnom pojasu, a dok se ne realizira tražena izmjena, inzistiraju da se stavi moratorij na sporne odredbe urbanističkog plana.

„Mi građani želimo zaštiti još ovo malo prostora što nam je ostalo uz more, jer institucije očito to nisu učinile, niti čine. Ne želimo dopustiti da se budućnost našeg grada i naše djece uništava pred očima. Svi mi moramo dati doprinos i reći da se mora djelovati po načelu da je morska površina i priobalni pojas javno dobro i da ga nitko nema pravo prisvajati i zagađivati nasipanjem i betoniranjem",
istaknuo je Nikola Španja iz Građanske inicijative.

Poručio je da moraju spriječiti samovoljno donošenje i mijenjanje bilo kakvih planova, prostornih, građevinskih, bez suglasnosti građana, odnosno spriječiti pogodovanje pojedincima.

"Županija ni bilo koja druga institucija nema pravo izdavati dozvole samovoljno mimo uvida i suglasnosti lokalne uprave“,  istaknuo je.

Danijel Lasan Zorobabel, inače predsjednik Gradskog vijeća Vodica, koji je nedavno izašao iz HDZ-a, a na iduće lokalne izbore izlazi s nezavisnom listom, naglasio je da politiku ne žele miješati u ovo i da kao građanin podržava inicijativu.

Peticiju ćemo priložiti Gradskom vijeću, tražit ćemo istraživanje jesu li zakonito izdane te građevinske dozvole i tražit ćemo reviziju i vraćanje zone Blata - Bristak u zaštićenu obalni pojas“,  kazao je.

Na novinarsko pitanje zašto nitko prije nije reagirao na sporne izmjene urbanističkog plana i stavljanje priobalnog pojasa u građevinsku zonu, Zorobabel, koji je vijećnik od 2013., ustvrdio je da vijećnici nisu obrazovani za takva pitanja i da su bili koncentrirani na širenje građevinske zone, a da nisu znali da se radi o priobalnom pojasu.

Prosvjed  je završio šetnjom uz sporno gradilište, a iz Građanske inicijative nastavljaju prikupljati potpise građana za peticiju te ističu da će zahtjeve uputiti nadležnim institucijama kako bi spriječili daljnju devastaciju Vodica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:35