StoryEditorOCM
Dalmacijanove mjere

Dalić u Šibeniku o rasterećenju gospodarstva: Biti ćemo jeftiniji, jednostavniji i privlačniji

23. siječnja 2017. - 20:06

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva prvi je korak u pravcu reforme poslovnog okruženja i poslovne klime s ciljem da ih učinimo jeftinijim, jednostavnijim i privlačnijim, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u Šibeniku.

Na okruglom stolu "Unaprijedimo poslovno okruženje - prijedlozi hrvatskoga gospodarstva za unaprjeđenje poslovnog okruženja", Dalić je pred 50-ak poduzetnika s područja Šibensko-kninske županije istaknula kako joj je glavni cilj iz prve ruke čuti probleme koje muče poduzetnike te kako rješavanje tih problema uklopiti u Vladinu gospodarsku politiku.

"Bliži se sto dana od početka mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića i mislim da je tih sto dana u najznačajnijoj mjeri bilo obilježeno nizom poslova, aktivnosti, odluka, predloženih i usvojenih zakona koji su u svojoj srži imali fokus na gospodarstvo i probleme koje nas svakodnevno muče i koje bismo željeli riješiti kako bismo pozitivne trendove koje opažamo osnažili te postavili cijelo naše gospodarstvo na putanju stabilnog i dugotrajnog rasta", kazala je Dalić.

Istaknula je kako je Akcijski plan prvi korak u pravcu reforme poslovnog okruženja i poslovne klime s ciljem da ih se učini jeftinijim, jednostavnijim i privlačnijim.

"Konkurentnost kao opću ekonomsku odrednicu i kao sposobnost poslovanja, preživljavanja i uspjeha određuju troškovi koji dolaze iz različitih izvora, a bitan izvor su troškovi povezani s načinom na koji država nameće različite administrativne i  zakonodavne obveze", napomenula je Dalić.

Ono što sigurno možemo učiniti, nastavila je, jest da obveze koje država očekuje i nameće poduzetnicima propiše i definira na način da ih minimalizira.

"Takva je filozofija u podlozi Akcijskog plana sa 104 mjere, koji je prvi korak u pravcu sistematskog i kontinuiranog procesa postupnog pojednostavljenja i pojeftinjenja birokratiziranosti i prevelikog administriranja koje izaziva troškove", naglasila je. 

Pojasnila je da Akcijski plan trenutno obuhvaća sedam poslovnih područja koja se odnose na zaštitu na radu, sanitarno-tehničke uvjete i odrednice poslovanja, postupke i procedure otvaranja dioničkih društava, trgovinu i promet nekretninama te liberalizaciju pojedinih profesionalnih usluga s ciljem boljeg pristupa tržištu, kao i bržeg pokretanja poslovanja u domeni usluga.

Istaknula je i da plan nije samo popis želja nego jasan plan aktivnosti koje je Ministarstvo gospodarstva usuglasilo s drugim resorima.
Što se područja zaštite na radu tiče, podsjetila je da Akcijski plan uvodi on-line obrazac za procjenu rizika od zaštite na radu, a malim će se poduzetnicima, onima s do 50 zaposlenih, otvoriti mogućnost da to rade sami kroz strukturirani obrazac, čime će moći ostvariti i uštede. 

U dijelu sanitarnih uvjeta, naglasila je, Akcijski plan donosi primjenjivanje standarda na jednostavniji i jeftiniji način kako bi se, među ostalim, smanjio prostor za samovolju inspekcijskih službi, a njima otvorilo vrijeme da napor usmjere na djelatnosti gdje su rizici veliki.
U dijelu otvaranja dioničkih društava cilj je digitalizirati proces otvaranja bez javno bilježničke ovjere, pečata i plaćanja biljega, kazala je ministrica gospodarstva i istaknula kako se predviđa i oslobađanje članova uprava obveze da sami sebi blokiraju račun pri Fini zbog neisplate plaća.

Vremenski okvir za primjenu plana je 2017. godina, a najveći dio izmjena iz prva dva područja očekuje se provesti tijekom prve polovine godine. Ovo je, u suštini, prvi korak, a tijekom godine proširit ćemo krug poslovnih područja u suradnji s poduzetnicima, najavila je Dalić, koja je ranije danas akcijski plan predstavila i poduzetnicima u Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:11