StoryEditorOCM
S mora i krajaBEŠĆUTNA BIROKRACIJA

Branitelj Škabrnje pokopan bez vojnih počasti. Razlog je sramotan, obitelj ogorčena: ‘Rekla je samo da oni više ne rade‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. svibnja 2024. - 21:36
Ante Neno Gurlica pokopan je bez vojnih počasti, bez uručenja hrvatske zastave obitelji, bez ispaljenog počasnog plotuna. Iako mu je to pravo silom zakona pripadaloilustracija/Shutterstock, privatni album

Ante Neno Gurlica umro je u petak, 3. svibnja, u 18 sati.

U Škabrnji ga znaju kao samozatajnog i skromnog mještanina koji se nikada nije hvalio ratnim podvizima ni busao u prsa junačka. A nije da nije imao materijala.

U Škabrnji je te krvave 1991. ostao do posljednjeg trenutka, štiteći preostale preživjele civile. Tamo je 18. studenoga i zarobljen. U zatvoru u Kninu proveo je 193 dana. Posljedice zlostavljanja u srpskom zarobljeništvu ostavile su traga. Preminuo je s 58 godina, nakon duge i teške bolesti.

Ante Neno Gurlica pokopan je na mjesnom groblju u Škabrnji u nedjelju, 5. svibnja, u 16 sati. Bez vojnih počasti, bez uručenja hrvatske zastave obitelji, bez ispaljenog počasnog plotuna, iako mu je to pravo silom zakona pripadalo.

Razlog?

Preminuo je izvan radnog vremena nadlež...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 02:59