StoryEditorOCM
OtociOPERACIJA FLORIJAN

Što će na ovo reći DP?! Najmoćniji dalmatinski HDZ-ovac sve iznenadio i poklonio se poginulim partizanskim saveznicima

Piše Ivica Radić
8. svibnja 2024. - 09:21
Pripadnici Osmog dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske sa svojim britanskim saveznicima prekinuli su predugu ratnu okupaciju BračaImperial War Museum

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Supetru bilo je domaćin svečanog obilježavanja tridesete godišnjice početka "Operacije Florian" te je tom prigodom potpisan i međunarodni memorandum o razumijevanju između Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i Zajednice britanskih vatrogasnih postrojbi (BFSA).

Popis na taj dokument stavili su Slavko Tucaković, glavni zapovjednik HVZ-a, i Steve Owen-Hughes, predsjednik BFSA-e.

Humanitarna organizacija "Operation Florian" sa sjedištem u Engleskoj ustrojena je 1994. za pružanje pomoći spasilačkim vatrogasnim postrojbama na području Hrvatske. Sve je krenulo iz Supetra i od bračkih vatrogasca, a već 1996. suradnja je podignuta na nacionalnu razinu. Zahvaljujući toj organizaciji u Hrvatsku je od 1994. do 2000. bilo dopremljeno 70 vatrogasnih vozila i velika količina opreme.

Na svečanosti na kojoj su sudjelovali Steven Thomas, veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, te čelnici HVZ-a odana je priznanje svim onim ljudima koji su sudjelovali u tom humanitarnom projektu. Visokim hrvatskim vatrogasnim priznanjem odlikovano je više zaslužnih britanskih sudionika "Operacije Florian" dok su BSFA i Dobrovoljno vatrogasno društvo "Supetar" nagrađeni velikim plaketama.

image

Izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i britanskih kolega položila su vijence pred spomen pločom palim britanskim komandosima na otoku Braču

Veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj

Britansko izaslanstvo, predvođeno veleposlanikom Thomasom i predsjednikom BFSA-e Owen-Hughesom i hrvatsko izaslanstvo na čelu sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom Tucakovićam i predsjednikom HVZ-a Antom Sanaderom posjetila su spomen obilježje "fallen Royalsima", marincima i komandosima poginulima na otoku Braču u Drugom svjetskom ratu u zajedničkim akcijama s dalmatinskim partizanima.

U znak zahvale i sjećanja na njihovu žrtvu podno spomen ploče položeni su vijenci prije kojih je u čast palih antifašista zapovjednik Roy Baraclough izrecitirao "Odu sjećanja" britanskog pjesnika Laurencea Binyona koja se tradicionalno izvodi u ovakvim prigodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 04:36