StoryEditorOCM
DalmacijaISTRA ZAVLADALA TURIZMOM

Ministre Lorencin, ponizili ste Dalmaciju

Piše PSD.
25. srpnja 2014. - 23:46
Ova raspodjela turističkih funkcija samo Istranima ponižavajuća je za cijelu turističku struku Hrvatske i iako se neće ništa promijeniti, mora se kazati da je sramota da u vodstvu turizma Hrvatske trenutačno nema nikoga tko nije iz Istre. Bez obzira na stručnost ljudi, ne može se nitko tako ponašati.

Polovica hrvatskog turizma ostvaruje se u Dalmaciji i tu činjenicu nitko ne smije omalovažavati, baš kao što ne treba ni zaboraviti da je Dalmacija međusobno razjedinjena i ne može se ni o čemu dogovoriti tako podijeljena. Minimum poštovanja prema poslu koji se radi značio bi ravnomjerno rasporediti ljude iz različitih regija da artikuliraju interese prostora odakle dolaze – kazao nam je Marko Luketina, direktor makarskog hotela "Park", na pitanje kako komentira najnoviju kadrovsku križaljku u turizmu Hrvatske.

Baš kao da se pažnju javnosti namjerno htjelo (pre)usmjeriti s odgovornosti za poluprazne plaže našeg priobalja koje nikako da dočekaju „špicu“ i brojnije goste, tema izbora novog direktora Glavnog ureda HTZ-a i njegovih suradnika u svijetu zaokupila je većinu turističkih profesionalaca i dan nakon objave novih čelnika u turizmu.

Jer, dogodilo se, eto, prvi put da su u Hrvatskoj doslovno sve čelne pozicije u tom najvažnijem gospodarskom sektoru u zemlji podijeljene isključivo i samo Istranima koji su sada na čelu resornog ministarstva, HTZ-a i svih strukovnih udruga u turizmu zemlje. Takva neobična „podjela“ nije mogla proći bez kritika i komentara.

- Ja sam Dalmatinac koji u Istri živi veći dio života i vidim da je zbog ovoga i samim Istranima neugodno. Jer, nisu Istrani izabrali svoje predstavnike u turizmu, nego samo jedna politička struktura njih stalno iznova nameće i to je politički neukusno. Uz dužno poštovanje, doista ne znam koliko svi ti Istrani znaju o specifičnostima ponude i prostora koji trebaju promovirati. Hrvatska ima najmanje sedam velikih turističkih regija i to treba poštovati – mišljenje je Jerka Sladoljeva, predsjednika Udruge „Top kamping kvalitete“.

Da je ipak pri raspoređivanju funkcija trebalo voditi računa i o različitosti regionalne pripadnosti, mišljenje je i Pave Župan Rusković, bivše ministrice turizma.

- Velika turistička prednost Hrvatske leži u njezinoj raznolikosti i specifičnostima svake od regija, pa bi među ljudima koji kreiraju državnu politiku u turizmu morale biti zastupljene najveće regije. Znanje je prije svega, ali kako će netko pokazati da zna ako mu se ne dade prilika?! U mojem ministarskom mandatu Vlada je vodila računa o tome, pa su mi zamjenici bili iz Istre i Zadra, a Niku Bulića kao direktora HTZ-a sam naslijedila i Vlada ga je zadržala.

Ali, sada ne treba stati sa strane i kritizirati, jer imamo ljude iz Dalmacije koji su u Turističkom vijeću HTZ-a i oni moraju zastupati specifične interese turizma regije koju predstavljaju. Na njima je odgovornost, ne mogu tamo sjediti i šutjeti – kaže Župan Rusković, naglašavajući također kako se ovakve stvari ne bi događale da ima malo više suradnje i dogovora među samim Dalmatincima.

Ružica MIKAČIĆ

Novi direktori predstavništava HTZ-a u svijetu

Od listopada ove godine direktor HTZ-a u Italiji na tri godine će biti Branko Curić iz Istre. U Češku dolazi Ninoslav Vidović, a u Francusku će Danijela Mihalić Đurica. U Njemačkoj će HTZ voditi Romeo Draghicchio, a voditelj ispostave HTZ-a u Muenchenu bit će Damir Balenović.

U Rusiju će Rajko Ružička, a u SAD Ina Rodin. Za predstavništvo u Nizozemskoj nije izabran direktor, te će poslove obavljati direktor iz Belgije Ivan Novak. Produženi su mandati Bojanu Baketi za Poljsku, Zlatku Deželjinu u Švicarskoj i Ivanu Novaku u Bruxellesu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 09:54