StoryEditorOCM
Dalmacijačuvanje kristova groba

Komin ugostio sedamnaesti Festival vodičkih žudija

17. travnja 2017. - 17:30

Komin je ove godine ugostio sedamnaesti po redu Festival vodičkih žudija, koji se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak. Trideset i osam skupina koje njeguju tradiciju čuvanja Kristova groba u Svetom trodnevlju predstavilo je svoje običaje, koje njeguju i čuvaju generacijama. Svakako je najzanimljivije „padanje“ žudija, što je i završni dio folklorne liturgije na Veliku subotu, kada na zvuke svečane "Glorije - Slava Bogu na visini" žudije popadaju ispred groba i trkom pobjegnu iz crkve.

Padanje žudija u Kominu pratili su brojni znatiželjni Neretvani, među njima i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Krešimir Vejić, saborski zastupnik Nikola Grmoja, državna tajnica Marija Vučković. Na kraju je sve ovjekovječeno milenijskom fotografijom Šime Strikomana ispred crkve svetog Ante.

Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s time da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo - pojasnio nam je Šime Strikoman.

Cilj festivala žudija je očuvanje običaja čuvara Kristova groba, čime se pridonosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske, pa i šire.

Ovogodišnji sedamnaesti po redu Festival žudija održao se pod geslom „Ljubite jedni druge“. Organizatori festivala su Vodički žudije i Župa svetog Ante - Komin, a pokrovitelji Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Ploče.

- Ove godine nastupile su i dvije nove žudijske skupine iz Trpnja na Pelješcu i s otoka Sestrunja - kazao je Strikoman, koji je u Kominu snimio 553. milenijsku fotografiju.

Gotovo tisuću žudija u odorama sa štitovima i mačevima postrojilo se tako u Kominu uz obalu rijeke Neretve.

Među njima su i žudije iz župe Imena Isusova s Miljevaca. Oni osam godina njeguju običaje u Svetom trodnevlju. Postrojavaju se na Veliki četvrtak i padaju na Veliku subotu - kazao nam je Krešimir Samac. Mi imamo relativno mladu tradiciju čuvara Kristova groba i želja nam je da nas bude još i više. Sada imamo dvanaest utreniranih momaka - rekao nam je Ivan Galić.

Festival Žudija dogodine napušta Dalmaciju i seli se u Mariju Bistricu, gdje udruga kuburaša njeguje tradiciju čuvara Kristova groba.

- Mi smo kuburaši i čuvari Kristova groba iz hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Ovo nam je deveto sudjelovanje na Festivalu vodičkih žudija i ponosni smo što ćemo dogodine biti domaćini - rekao je Željko Milički, predsjednik Udruge kuburaša iz Marije Bistrice.

Gotovo tisuću sudionika ove iznimno atraktivne manifestacije još je jednom na Uskrsni ponedjeljak podsjetilo na bogato naslijeđe i običaje folklorne liturgije u Dalmaciji. Tako je u Kominu iznova oživjela srednjovjekovna „crkvena igra“, paraliturgijsko uprizorenje Kristove muke, smrti i uskrsnuća koja se u našim krajevima upravo kroz ulogu žudija u preduskrsno vrijeme zadržala do današnjih dana.


Raspored domaćinstava
Festival se do sada održao od 2001. - 2006. godine u Vodicama, 2007. u Vidu, 2008. u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. u Kninu, 2010. u Metkoviću, 2011. u Tisnom, 2012. u Vodicama, 2013. u Rogotinu, 2014. u Vrlici, 2015. u Mliništu, te 2016. u Imotskom, a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.


Sudionici festivala
Na 17. festivalu žudija u Kominu sudjelovale su skupine iz: Vodica, Metkovića, Tisna, Prvić Šepurina, Vrlike, Sumartina, Vida, Oklaja-Promine, Rogotina, Opuzena, Vareša, Slivna-Ravna-Vlake, Vidonja, Brela, Imotskoga, Bagalovića, Knina, Komina, Marije Bistrice, Lobora, Baške Vode, Betine, Katuna Kreševa, Vrgorca, Selca, Sitna Gornjeg, Jezera, Miljevaca, MIrlović Zagore, Tribunja, Raduna-Kaštel Staroga, Oštarija, Prološca, Solina, Vinjana Donjih, Trpnja i Sestrunja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:11