StoryEditorOCM
Auto-motokruna rada

Na najvećem europskom sajmu premijerno predstavljeno prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Piše Hina
13. svibnja 2024. - 12:21

Domaća tvrtka Rasco u ponedjeljak je u Münchenu na najvećem europskom sajmu komunalne opreme IFAT, premijerno predstavila prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik, cestovnu čistilicu Lynx H2 5000.

Vozilo pokreću elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za njihov pogon ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda.

Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati. Lynx H2 5000  u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubičnu verziju ima zapreminu od pet kubika, te širinu čišćenja do 3,5 metara.

Riječ je, ističe se u priopćenju, o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske. 

S obzirom da Hrvatska trenutno nema industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima na kojima ova Rasco ostvaruje 90 posto svojih prihoda.

Predsjednik uprave Rascoa Ivan Franičević ističe kako je ta čistilica kruna 35-godišnjeg rada kompanije.

image
Screenshot Facebook

"Čistilica može nositi preko deset kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji", izjavio je Franičević.

Dodao je da je Rasco jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila i jedini značajan igrač koji se probio iz lokalnih okvira na globalno tržište s tim tipom opreme. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 14:05