StoryEditorOCM
DalmacijaVRIME OD BOŽIĆA

Čudo - magarac u Omišu

Piše PSD.
22. prosinca 2014. - 23:02
Vjerojatno nema djeteta iz Omiša, a sve ih više pristiže i iz okolnih gradova Makarske i Splita, koje posljednjih dana nije posjetilo prave male žive jaslice ispred trgovačkog centra Studenac. Jaslice su posebne po tome što ih, umjesto ljudi, čine žive životinje. Magarac, janje, ovca i autohtona hrvatska krava buša do 24. prosinca uveseljavat će mališane, ali i njihove roditelje koji, sve kao da neće, ulaze u štalu pa tepaju petnaest dana starom janjčiću i nose poslastice nezasitnom magarcu.

– Mi smo oduševljene. Naša je ideja bila da gradskoj djeci omogućimo kontakt s domaćim životinjama. Mnoga od njih danas ne znaju ni kako magarac izgleda, a kamoli da imaju mogućnost poigrati se s njim, nahraniti ga i pomaziti. Ali nismo očekivali da će jednak interes za životinje pokazivati i roditelji. Neki od njih kažu nam da također prvi put vide kravu bušu, drugi se prisjećaju mladosti kad su odrastali s njima… Organizirano nam dolaze vrtići, ma reakcije su fantastične – uglas govore Slavica Bolić i Suzana Đipalo, glavne i odgovorne za projekt živih jaslica koji, naglašavaju, ne bi bio moguć bez pomoći brojnih dobrih ljudi.

– OPG-ovi Andrije Ribičića i Brane Batarela, koji su ustupili životinje, umjetnik Vedran Urličić, koji nam je napravio jaslice, gospođa Jelena Kurtović iz RERA-e, Općina Dugi Rat, nogometni klub Orkan, veterinarske stanice Omiš i Sinj, Veterinarski zavod Split, Hrvatska poljoprivredna agencija… Ma nas nemojte ni spominjati, ali njih svakako istaknite. Pomaknuli smo brda da životinje dođu ovdje, ali kad vidimo dječja lica, iako ispada kao klišej, stvarno znamo da se isplatilo – zaključuju Slavica i Suzana.

Marin KATUŠIĆ
snimio Ante Čizmić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:01