StoryEditorOCM
DalmacijaMeštri o' zanata

Mladi ljudi, vrijedne ruke

21. veljače 2016. - 23:59

Ajde, da vas vidimo! Objasni princip rada kalorimetra! Koliko litara vode stane u bakrenu cijev (15x1) dužine 5 metara? Kako se odredi potreban broj članaka radijatora? Ne znate, ha? E, pa, ekipa iz osam strukovnih škola koja se našla u petak na međužupanijskom natjecanju vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije svaki je taj odgovor znala. I ne samo to, već su u praktičnom dijelu natjecanja pokazali kako znaju shemu s papira prebaciti u stvarnost, spojiti cijevi tako da cijeli sustav funkcionira.

"Obrtna tehnička škola" Split je bila domaćin natjecanja, a okupila je mlade (buduće) meštre iz "Industrijsko-obrtničke škole" iz Šibenika, imotske "Obrtničko-industrijske škole", Srednje škole "Gračac", Strukovne škole "Vice Vlatković" iz Zadra, Srednje škole "Jure Kaštelan" iz Omiša, dubrovačke "Obrtne i tehničke škole" i Srednje škole "Metković".

Rad opušta i raduje

Nakon što su riješili testove znanja, a prije nego li su pristupili praktičnom dijelu – uhvatili smo mlade strukovnjake i pokušali ih nagovoriti da nam pojasne što se to u njima prelomilo da su odlučili kruh svoj zarađivati – zanatom?

- Nisam ja za rad na jednom mjestu, u jednoj radionici, volim ljude, pa mi posao vodoinstalatera pruža mogućnost da idem od kuće do kuće, od stana do stana i svaki put upoznajem nove ljude - oslobođen treme kazao nam je Luka (17).

Njegov kolega i imenjak iz šibenske škole dodaje kako u budućem mu zvanju upravo praktična obuka ima veću i važniju ulogu.

- Susreo sam se i s vidom i s kacavidom prije upisa u školu - smije se Dino, a skoro mu je 18.
Iz omiške je škole i nada se postati uskoro instalaterom, baš kao i prijatelj mu Petar (17) kojem riječi moraš izvlačiti kliještima, ali rado preporučuje svoje zvanje mlađima. Razgovorljiviji je pak bio Splićanin Dalibor (17) kojem je upravo praksa najdraži dio školovanja.

- Za dva tjedna idem u Sevilju, preko programa Erasmus Plus - pohvalio se odmah i nastavio:

- Odabrao sam pravi posao za mene! Nije mi ni trena žao, stvarno sam se naša u ovome. Rad me opušta i raduje. Želja mi je da ostanem raditi kod mog meštra, koji me uči - zaključuje Ivan iz Dubrovnika, koji nije bio impresioniran zadanim radom, veli kako je "brzinski" spojio cijevi, "točno u milimetar", kako je i red. Mateo i Toni odali su nam kako su se za natjecanje pripremali puna dva tjedna. Je, teško je bilo, ali se isplatilo.

Koliko naša djeca uopće sa 14 godina znaju što bi htjeli biti u životu, i koliko su uopće sposobni za bilo kakav manualni rad, upitali smo inženjera strojarstva Krstu Tarabarića, voditelja strojarske skupine predmeta u splitskoj "Obrtnoj tehničkoj školi".

- Vidi se odmah ko je spretan, znaš da će od toga jednog dana biti dobar meštar. Nije baš da vole učiti, ali im ni jednu krivu riječ ne mogu kazati što se tiče volje za radom. Pratimo njihov rad, međusobno se konzultiramo, i profesori i meštri, imamo povratne informacije o napretku i moram kazati da velik broj naših mladića ide na praksu i kad po školskom rasporedu i ne treba. Toliko im je stalo do rada - veli profesor Tarabarić.

Zapamtite ova imena

A profesorica strojarstva Natalija Paić iz Šibenika dodaje kako je u svakoj generaciji imala barem četvoricu talenata.

- Odmah nakon završetka školovanja otvaraju im se mogućnosti za zasposlenjem, perspektivna su to zvanja - kazala nam je.

Naravno da smo zajedno s glavnom voditeljicom natjecanja, profesoricom Gordanom Matković dočekali rezultate, jer red je red i važno je da zapamtite ova imena. Dakle, prvo mjesto među vodoinstalaterima osvojili su Šibenčani Luka Lokas i Luka Mikić, srebrom su se okitili Dubrovčani Nikola Laptalo i Ivan Milolaža, dok su broncu u Metković ponijeli Ante Previšić i Bartul Puljan. Među instalaterima grijanja najbolji su bili naši Splićani Mirko Čipčić i Žarko Mišević, drugo mjesto su osvojili Imoćani Ante Gudelj i Ivan Milan Lovrić, dok su časno treće mjesto osvojili Zadrani Mate Gospić i Vlatko Karamarko. Čestitamo od srca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:06