StoryEditorOCM
Dalmacijaodbijen kredit

Dvjesto radnika "Adria čelika" ponovno u bezizlaznoj situaciji

Piše PSD.
24. studenog 2014. - 12:22
Dvjesto radnika bivše Željezare iz Kaštel Sućurca, a sadašnje tvrtke Adria čelik je zbog odbijanja kredita HBOR-a ponovno u bezizlaznoj situaciji i ne učine li nešto državne institucije za deset dana, prosvjedovat ćemo pred zgardom Županije, a zatim idemo u Zagreb, na banke i ministarstva – poručili su u ponedjeljak s konferencije za novinare Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata medtala Hrvatske, te sindikalni predstavnici u Adria čeliku Zvonimir Duvnjak i Hrvoje Boljat.

Kap koja je prelila čašu bio je negativan odgovor HBOR-a na zahtjev novog vlasnika za kreditom.

- Odgovoreno mu je da HBOR ne može dati jamstva za metalsku  industriju pa se pitam zašto je onda ta grana gospodarstva navedena kao jedna od temeljnih gospodarskih odrednica u progarmu industrijskog razvoja RH do 2020. godine? - zapitao je Dragičević.

Radnici Adria čelika dobili su plaću za srpanj i kolovoz no zbog negativnog odgovora iz HBOR-a ne mogu im se isplatiti plaće za rujan i listopad. Zbog takvog stanja sindikalni čelnici obratili su se za pomoć ministru Branku Grčiću no odgovor od ministra nije stigao:

- Pitamo se tko vodi industrijsku politiku u Hrvatskoj, država ili sindikati jer po svemu do sada zaključujemo kako tu politiku na žalost vode banke – kazao je Dragičević.

Podsjetio je kako je prije samo godinu dana udio industrijske proizvodnje u hrvatskom gospodarstvu bio 33 posto, a sada je taj udio pao na svega 13 posto.

- Upozoravamo državne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema jer se u protivnom neće puniti državni proračun. Uz radnike Adria čelika u pitanju su i radna mjesta za tisuću radnika šibenskog TLM-a i metalaca u Đakovu – naglasio je Dragičević ponavljajući da će čekati još deset dana, nakon čega kreću u prosvjede.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:29