StoryEditorOCM
DalmacijaNAPUKAO ZID

Dok u Krušvaru ima djece, bit će i škole

Piše PSD.
24. rujna 2015. - 10:05
Sigurnost djece je na prvom mjestu, a tek onda ćemo razgovarati o korištenju ili nekorištenju objekta područne škole u Krušvaru - decidiran je bio Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije na prozivke roditelja školaraca kako se zatvara područna škola u Krušvaru, koja djeluje u sklopu matične Osnovne škole Ante Starčevića u Dicmu.

Digla se u utorak, naime, buna u tom mjestu jer se škola zatvara, a 22 đaka, od čega devet prvašića, trebali bi svaki dan putovati na nastavu do matične škole u Dicmo, te su nas roditelji malih Krušvaraca panično zvali da im pomognemo.

- Nema uopće priče o gašenju područne škole dok djece ima! - pojašnjavao nam je dalje pročelnik Đonlić, iznoseći što se to dogodilo i što je uzrokovalo paniku u malom mistu.

- Ravnateljica je uočila napuknuće u nosivom zidu, a s obzirom na to da se radi o staroj zgradi, građenoj u dva navrata, došlo je do pucanja na zidovima ovog donjeg, starijeg kata. Promptno smo tražili uvid građevinske inspekcije, i do kraja tjedna očekujemo njihovu analizu stanja. Tada ćemo znati što dalje.

Ističe Đonlić kako se ni u kom slučaju ne smije poigravati sa sigurnošću djece, te ako je statika zgrade upitna, objekt će se morati zatvoriti i po potrebi, ili bolje reći procjeni, sanirati ili možda čak i odustati od održavanja nastave u toj zgradi.

- Oštećenje objekta nije bezazleno, konstrukcija je u jako lošem stanju, i postupit ćemo po rješenju inspekcije. Ako budu potrebni građevinski radovi, odmah ćemo ispred županije osigurati sredstva za prijevoz učenika do matične škole u Dicmo, jer nastavu nećemo prekidati.

Vidjet ćemo možemo li uopće u samom Krušvaru u nekom drugom objektu osigurati nastavu, a ako ne možemo, apsolutno nije problem organizirati nastavu u matičnoj školi. No područna škola Krušvar kao takva se neće gasiti, objekt škole se može zatvoriti, no ne i škola kao pravna osoba – decidiran je Tomislav Đonlić, dok smo od ravnateljice škole Dajane Maretić uspjeli doznati kako je odmah na sastanak pozvala roditelje i obavijestila ih o samom problemu.

Pa treba biti strpljiv do kraja tjedna i nalaza građevinske inspekcije, kada će se valjda znati sudbina malih osnovnoškolaraca iz Krušvara.
Sandra Barčot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:42