StoryEditorOCM

Dalmatinka nova: sudac Čapkun izbacio radnike iz sudnice

Piše PSD.
22. siječnja 2009. - 14:01

Ponovljeno ročište u Trgovačkom sudu Split na kojemu se u četvrtak na prijedlog 66 radnika trebalo odlučivati o opravdanosti otvaranja stečajnog postupka nad Dalmatinkom novom nije održano jer sudac Ante Čapkun radnicima nije dopustio nazočnost u sudnici. Umjesto ročišta bilo je naguravanja između radnika i pravosudnih policajaca kojima je sudac Čapkun naložio da radnike izbace iz sudnice.

- Ovo je nečuveno i protuzakonito. Radnicima koji su predložili sudu da nad Dalmatinkom novom otvori stečaj, dakle strankama u postupku, sudac nije dopustio nazočiti ročištu. Zbog toga sam kao opunomoćenik 66 radnika predlagača uputio zahtjev sudu za izuzećem suca Čapkuna, jer poslije ovakvih postupaka opravdano sumnjamo u njegovu objektivnost i nepristranost. Ujedno sam zatražio od suda da ubrza cijeli postupak jer se odugovlačenjem radnici iscrpljuju i samo se ide na ruku braći Ladini – kaže odvjetnik Zoran Vujanović, pravni zastupnik radnika.

- Oko 60 radnika Dalmatinke nove u četvrtak je na vrijeme, prije zakazanog početka ročišta, uredno ušlo u sudnicu splitskog Trgovačkog suda. Mirno smo sjedili ničim ne narušavajući red u sudnici. Čim je u sudnicu ušao sudac Ante Čapkun zatražio je da iziđemo vani, a kada smo to odbili ističući da smo upravo mi predlagači Čapkun je naložio dvojici pravosudnih policajaca da nas izbace što su ovi uz veliku dozu grubosti i učinili – kaže Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke nove.

Grupa od 66 radnika Dalmatinke nove predložila je otvaranje stečaja zbog neisplaćene plaće za rujan. Kasnije su prijedlog dopunili zahtjevom za isplatu dospjelih plaća za listopad i studeni u čemu im se pridružio još 181 radnik. Osim plaća radnicima talijanski poslodavci i vlasnici Dalmatinke nove duguju i brojnim dobavljačima i državi.

Žiro-račun tvornice, koja ne radi gotovo godinu dana u kontinuitetu, blokiran je za oko 10 milijuna kuna, a najvažnija “poslovna aktivnost” u tom periodu bila je prodaja 38 tisuća metara kvadratnih zemljišta u vlasništvu tvrtke za oko 4 milijuna eura.

Toni Paštar/EPEHA

Plaće nisu uplaćene

Uoči prvog ročišta održanog u prosincu na tekuće račune 66 radnika koji su predložili otvaranje stečaja uplaćeni su manji novčani iznosi za koje su Ladiniji tvrdili da su plaće za rujan i da je stoga prijedlog tih 66 radnika bespredmetan. Naknadno je, međutim, utvrđeno da Dalmatinka nova nije uplatila nikakve plaće nego je na račune tih radnika stigla uplata izvjesne Ane Jelinčić, vjerojatno kao njen privatni predbožićni poklon dijelu obespravljenih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:23