StoryEditorOCM
Dalmacijalipo vrime

Jutros u Splitu 19 stupnjeva Celzijusovih, u četvrtak - kiša

Piše PSD.
26. listopada 2015. - 09:06
Split se s novim tjednom probudio na toplih 19 stupnjeva koliko je meteorološka postaja pljusak izmjerila u Spinutu, postaja DHMZ-a na Marjanu pokazala je u 8 sati 16, a 17 stupnjeva Celzijusa je u Hvaru, Makarskoj i Dubrovniku.

Ove su jutarnje temperature posljednjeg listopadskog ponedjeljka uvod u lijep i sunčan tjedan, no sunčani scenarij malo će poremetiti kišni četvrtak, te još nešto kiše past će na jugu u petak, a sve ostale dane Dalmaciju očekuje obilje sunca.

Taj kišni predah neće značajnije ohladiti zrak jer će se temperature od sjevera do juga penjati preko 24 stupnja. Doista neuobičajeno za ovaj dio listopada, no očito je kako će nam ovaj mjesec na svome kraju podariti dio ugođaja 'babljeg ljeta' koje je izostalo prethodnih tjedana.

Tada nas je, podsjetimo pratila kiša, na šibenskom području oborine su pale u ekstremnim količinama, a donijele su pravu elementarnu nepogodu. Kiša je prestala, a nakon par promjenjivih dana zapuhala je jaka i na mahove olujna bura te dobro ohladila Dalmaciju. No nako prestanka bure posvuda je opet zagrijalo i više od 20 stupnjeva, a nedjelja je Dalmaciji donijela najtoplije temperature u zemlji jer je Knin imao čak 24 stupnja.

Slično, a možda i malo toplije bit će u danima zadnjeg listopadskog tjedna, no jutra će još biti prohladna, pogotovo u Zagori.

Tamo će se temperature kretati od svega par stupnjeva iznad nule, a dokaz tomu su i temperature od ponedjeljka ujutro; Sinj je mjerio 1.5 stupanj Celzijusov, Knin 4.5, Otok 6, Drniš 7, Ploče, Šibenik i Žrnovnica 10, a u ostalim je mjestima već ujutro bilo ugodno, iznad 10 stupnjeva, od Muća u kojem je 11, Kaštel Gomilici 13 koliko je bilo i u Vodicama, a vrlo blizu najtoplijih mjesta jutros bili su Solin sa 15 i Komiža sa 16 stupnjeva. Toplo će biti i prva tri dana ovoga tjedna, sa zrakom će se grijati i more, na oko 20 stupnjeva, a ponegdje i koji stupanj više što će mnogima biti dovoljno za odlazak na plažu na listopadsko kupanje.

Promjenu vremena najavit će jako jugo u srijedu, a četvrtak će biti u znaku kiše, te lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom jer se, kako najavljuje Crometeo, očekuje više od 30 litara kiše po četvornom metru. U svemu je dobra vijest što će kiša, kako se sada čini, padati samo u četvrtak, te na južnom Jadranu lokalno i u petak.

Zbog kiše će nakratko zahladiti no doista nakratko jer se u petak temperature ponovno vraćaju i do toplih 24 stupnja.

Sunce i bura pratit će i dane vikenda, a to će se svidjeti mnogima koji će posjetiti groblja na blagdan Svih svetih. Ne zaboravimo one koji planiraju berbu maslina, dani pred nama, osim četvrtka, bit će kao stvoreni za odlazak u maslinik. No treba računati kako zbog prelaska na zimsko računanje vremena sunce zalazi sat kraće, prije 17 sati.

Dok sunce ne zađe grijat će zrak pa će danju biti toplo od 17 do 22 stupnja Celzijusa.

PIŠE:Ojdana KOHAREVIĆ,
FOTO: Ilustracija/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:48