StoryEditorOCM
Dalmacijaput kapelice

Trogiranin Ante Bjelobrk: Troja dičja kolica mora sam prominit zbog ovi kamenja i rupa!

Piše PSD.
23. lipnja 2015. - 15:58
Ovo vam je jedna mala ulica, dužinski nekih 500 metara, široka tek tri metra, no, virujte nama, sigurno je najskuplja koja se u Trogiru gradi – dočekali su nas građani ulice Put kapelice iznoseći nam svoj problem koji ih muči minule četiri godine.

Od tada, naime, traju njihova preskakanja preko rupa, izbjegavanja blata nakon kiše i potočića koji tada raznose šljunak, kamenčiće, pa slijedi i popravljanje amortizera na automobilima, ali i saniranje štete na dječjim kolicima.

- Istina vam je to, troja dičja kolica mora sam prominit zbog ovi kamenja, rupa i nekada asfaltiranog puta koji non-stop otkopavaju pa zakopavaju. Kiša napravi potok, pa odnese sve na dno ulice, te nas doli dočeka gromada šljunka koji triba zaobić, preskočit - zajapureno nam govori Ante Bjelobrk dok ga u stopu prati i sinčić Teo, kao i još trojica mještana, svi s istom kućnom adresom Put kapelice: Ivan Vukman, Zdravko Pažanin i Toni Vukman.

Zatrpaj, otrpaj...

A najstarija stanovnica ove ulice, u kojoj se smjestilo nekih šezdesetak obiteljskih kuća, 77-godišnja Perina Pomenić, kaže nam sljedeće:

- Od 1958. godine živim ovdi, moja ćerce, i uvik smo vam mi ulagali u ulicu, kada se kopalo za telefone, struju, stavljalo asfalt, radnim akcijama mi domaći sređivali smo ovaj naš put. I evo nam sada opet kopaju za neki ekoprojekt, opet smo u blatu – iznosi gospođa dok nam svi zajedno glume “turističkog vodiča” kroz tu usku raskopanu ulicu, gdje nas je negdje po sredini dočekao i manji bager, pored njega i kamion. Radnici tvrtke “Kavelj” d.o.o. upravo su obavljali zakopavanje kanala, a nas naši domaćini vode do rasvjetnog stupa.

- Ma, pogledajte vi lipo ovo, molim vas. Piše obavijest kako će HEP ED Split, Pogon Trogir, od 1. do 15. lipnja postavljati novi energetski kabel na Putu kapelice i Mije Rilje. Oni su vam nakon što su postavili nove kanalizacijske cijevi i one za slivnu vodu, sve u sklopu ekoprojekta, to i zatrpali.

Pa se opet neki pametnjaković sjetio otrpati ih i na te cijevi, ‘alo, od – vode, kao, stavit će sada i kabele za struju. Ajme, ludila! – s nevjericom u glasu diktiraju nam građani ritam radova u toj njihovoj ulici, gdje su, ima već četiri godina kako su se radovi u etapama vodili, preskakali preko i susjedovih zemljišta kako bi došli do centra grada:

- I lipo ponovo se kanal otkopa, ali u petak im dođe oni nadzorni, oni veći inžinjeri, pa u čudu gledaju di će to kabel od struje provući, te su brzo odlučili odustati od daljnjih radova. No, nama rupe ostavili. Još kada je pala kiša, sve je poplavilo, ulica se u potok pretvorila, šahte ne mogu primiti toliko vode, pa su sada, kada smo najavili dolazak novinara, poslali radnike da sve zatrpaju.

- A zvali smo vam mi i komunalnog redara, dođe on, sve snimi i ode, a nama šahte za slivne vode pune kamenja i blata.

’Janjce ćemo ispeći’

Mi plaćamo i komunalnu naknadu gradu i Hrvatskim vodama za slivove. I vidite što imamo, potok i mulj – govore nam razočarani građani, a potvrđuje i Ivan Meštrović, viši stručni suradnik za komunalno gospodarstvo grada Trogira, kojega smo i toga dana zatekli u Ulici put kapelice, na uviđaju.

- Reagirali smo na dojavu građana i prošlog tjedna bili na izvidu. Ovdje se radi o specifičnoj situaciji, uska je ulica pa se morala uzeti i prilagođena mašinerija za obavljanje samih radova na ekosustavu. Ali moram istaknuti kako Grad nije dao dozvolu HEP-u za nastavak radova, koji je ušao na gradilište od ekoprojekta.

Na kraju smo im i obustavili radove zbog podlokavanja ulice, te će im Grad u što kraćem roku dati nalog da saniraju sve, da se vrati ulica u prvobitno stanje, asfaltira i bez postavljanja strujnih kabela, što se može nastaviti na jesen. No, moramo sada, zbog rokova gradnje, budući nakon 15. lipnja nije dopušteno izvoditi građevinske radove, ishodovati i novu dozvolu kako bi saniranje ulice bilo riješeno u tom kratkom roku.

A na ovaj prijedlog rješenja, gdje bi u roku 15 dana dobili napokon i asfaltiranu ulicu, budući da je u tijeku i turistička sezona i gosti baš i ne razumiju kako se u UNESCO-ovu gradu mora preskakati preko rupa, gdje vatrogasno i vozilo hitne ne može doći, građani su oduševljeno zaključili:

- Kada sve bude gotovo, i na jesen to postavljanje strujnih kabela, proslavit ćemo i janjce ispeći...

PIŠE: Sandra Barčot,
FOTO: Paun Paunović/CROPIX



Ante Stipčić: Nema ni govora da se ulica ne čisti zbog Rilje

Poteštat Trogira Ante Stipčić, član HDZ-a, bio je odriješit što se tiče prozivanja kako se ne rješava problem raskopavanja i otkopavanja, te čišćenje Ulice put kapelice, budući u njoj živi bivši gradonačelnik, a sada aktualni saborski zastupnik Damir Rilje, član SDP-a:

- Nema ni govora o tome, pa ja svog prethodnika itekako uvažavam, a njegova adresa stanovanja jednostavno nije bitna u cijelom ovom slučaju. Ulica se raskopavala zbog eko-sustava, dosta je uska pa su svi radovi odrađeni u otežanim okolnostima, sve je kasnilo. Mogu samo istaći kako ćemo nastojati sve riješiti i nanovo imati asfaltiranu i urednu, te čistu ulicu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:38