StoryEditorOCM

Dalmovnica: Znanstvena izvrsnost u sjeni "nogometnog rata"

Piše PSD.
1. prosinca 2014. - 20:18
Ako je nešto u proteklom tjednu p(r)otreslo Dalmaciju, koliko god je duga i široka, onda je to bez sumnje ono što su moji kolege novinari slikovito nazvali „hajdučkim ustankom“. Riječ je, naravno, o situaciji koja je zavladala na polju koje se nekad zvalo nogometnim, da bi odnedavno postalo bojno polje na kojemu su riječi mafija, nasilje, namještaljke, korupcija, politikantstvo, samovolja, diskriminacija ili krađa mnogo češće u upotrebi nego balun, gol, dribling, penal, šut, živi zid ili mrtva šansa.

U tom se kolopletu zajedno sa svojim navijačima splitski Hajduk – kao jedan od zbiljskih „zajedničkih nazivnika“ Dalmacije – našao na poziciji centarfora u sad već neizbježnoj utakmici za titulu nosioca prava (i obveze) isušivanja hrvatske nogometne močvare.

A sva uzbuđenja oko inih dalmatinskih terena za čišćenje (od smeća na Karepovcu do radioaktivne šljake u Dugom Ratu ili kod nekadašnjeg “Jugovinila”) tek su mlaka kamilica u odnosu na novooslobođenu energiju, napor i volju da se raščiste i dezinficiraju odnosi u i sa metropolitanskim Nogometnim savezom Hrvatske, osobito u njegovoj relaciji prema Hajduku i pripadajućoj mu navijačkoj skupini Torcida.

Ta je tema osim na sjednicu Sabora (u vidu niza vatrenih diskusija i umjesne opaske bivše premijerke Jadranke Kosor na račun misterioznog nestanka prvog HNS-ovca Davora Šukera: Selo gori, a baba se češlja) dospjela i na splitsku Rivu u vidu velikog svedalmatinskog prosvjeda, pa joj – kao ‘materijalu’ za aktualan novinski tekst – u našem okruženju malo što drugo može konkurirati.

Ali, ova Dalmovnica će tu nezaobilaznu dalmatinsku top-temu ipak zaobići sa, valjda, dobrim obrazloženjem kako će je (i već jesu) sa svih strana i iz svih mogućih kutova sagledati, opisati i skenirati sportski i eminentno politički novinari te da se i ovaj uvodni pasus može provući kao kakav-takav pečat aktualnosti, odnosno alibi za posvećenost jednoj posve drukčijoj priči (iz registra koji, nažalost, često ostaje izvan fokusa javnosti i onda kad konkurencija nije tako jaka kao ovom prilikom).

Riječ je, da ne duljimo, o tome da je najveći dalmatinski grad Split – čije se sveučilište godinama upinje kako bi unapređenjem svojeg, recimo to tako, hardvera i softvera podiglo svoj rejting u znanstvenom svemiru – na svoje revere u zadnje vrijeme prišio i nova „odličja za pamet“ koja – što je vrlo važno – nisu tek neki protokolarni znak divljenja lokalnoj sivoj moždanoj kori, nego i opipljiv poticaj realnom gospodarskom razvoju.

Naravno da te činjenice miritaju da se ovdje na njih barem podsjetimo, kad već tzv. šira javnost – a ni ona „uža“, akademska – ne nalaze načina (ili možda ne vide razloga) da ih „izdiferenciraju“ u moru tričarija kojima su bombardirana naša osjetila.

Dakle, ovog mjeseca Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj nakon dvogodišnje međunarodne selekcije, procjenjivanja i vaganja proglasilo je Znanstvene centre izvrsnosti, njih sedam u Hrvatskoj, od kojih je jedan – Znanstveni centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju – lociran u Splitu, dok su u „suradnički sustav“ dva druga centra (za školsku efektivnost i menadžment te onaj za integrativnu bioetiku) ušle sastavnice Splitskog sveučilišta – Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet (sa svojim Centrom za integrativnu bioetiku).

Zna li se da je cilj osnivanja znanstvenih centara izvrsnosti (u skladu s europskom strategijom) prepoznati i vrednovati istraživače/istraživanja koja nose inovativnost, potencijal otkrića i mogućnost znanstvene prekretnice, a svrha što bolje pozicionirati nacionalni sustav znanosti u europskom istraživačkom prostoru, razvidno je da im je misija „donijeti korist razvoju gospodarstva kroz povećanu međunarodnu vidljivost naše znanstvene zajednice“.

Splitski Znanstveni centar izvrsnosti (STIM) vodit će dr. Vlasta Bonačić-Koutecky, a bit će „oslonjen“ na prirodoslovne znanosti s tri temeljna uporišta: a) nanotehnologija fokusirana na obnovljive izvore energije i na medicinsku dijagnostiku b) zaštita vode i okoliša i c) uspostava novih programa za poduzetništvo u području prirodnih znanosti i tehnologije, uz elaboraciju tema ključnih za održivi razvoj…

U tom kontekstu izjavu dr. Bonačić-Koutecky (Universitas br. 60) da će STIM talentiranim mladim ljudima osigurati poticajnu istraživačku okolinu, kompetitivnu u Europi i svijetu, a koja će omogućiti uspješan razvoj njihovih karijera te ostanak u Hrvatskoj, mogu bez zadrške uzeti kao armiranje teze da je Splitsko sveučilište uistinu najvažniji pogon Dalmacije.

MLADEN KRNIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:45