StoryEditorOCM
Dalmacijamladi lav iz brela

Stipe Ursić: Vratio sam 2,5 milijuna kuna

Piše PSD.
5. kolovoza 2014. - 23:00
Na čelu Brela od prošlih je izbora HDZ-ovac Stipe Ursić, 28-godišnji diplomirani profesor književnosti, njemačkog jezika i filozofije. Mlad i obrazovan, sav je u svojim Brelima. Njega se prvog može vidjeti ujutro kako pješači mjestom, piše, zapisuje, gleda, osmišljava, praktički je zadnji koji odlazi na počinak. Njegov radni dan ponekad traje i 18 sati.

I, dakako, u samo godinu dana u Brelima su vidljivi pomaci.Ursić je još jedan od mladih lokalnih političara, poput Kovačića u Omišu i Petrova u Metkoviću, koji su sudbinu svojih devastiranih gradova i općina uzeli u svoje ruke i donijeli vidljive preokrete.

– U općini me je dočekala loša financijska situacija – govori nam Ursić, koji je uz načelnika Zadvarja najmlađi načelnik u županiji.

– Bio je tu dug “M-P-Betonu” iz Solina od 4,2 milijuna kuna, te nastavak plaćanja ovrha za deposedirano zemljište, za koje je Općina do sada isplatila oko osam milijuna kuna, potom 90 neriješenih sudskih sporova i dugova. Već u godinu dana uspjeli smo vratiti 2,5 milijuna kuna.

Sve sam srezao

Rezali smo troškove, smanjili reprezentaciju sa 100.000 kuna na 30.000 kuna, kao i trošak javne rasvjete za 30.000 kuna mjesečno. Osim toga, smanjili smo putne troškove, imamo dobru naplatu općinskih poreza (uspješnost je između 90 i i 95 posto, iako još nije kraj godine), ponovno smo izmjerili površine objekata za što točniju komunalnu naknadu, te smo povećali zaradu na sezonskom općinskom parkiralištu za 30 posto.

U svemu je pripomogla i Županija, gdje sam se uspio izboriti za sufinanciranje svakog većeg općinskog projekta, te na tome zahvaljujem županu Ževrnji, a posebno dožupanu Anti Šošiću.

U prvoj godini mandata uspio sam isplatiti oko 2,5 milijuna kuna dugova starijih od 10 godina, te uložiti više od dva milijuna kuna u općinsku infrastrukturu, koja je u vrlo lošem stanju – veli nam načelnik Ursić.
Ono što ovoga kreativnog načelnika čini posebnim svakako je istančan smisao za komunikaciju, poslovne kontakte, a sve u svrhu napretka Brela.

– Uspostavio sam izvrsne odnose s najvećim gospodarstvenikom u općini, hotelima “Bluesun”, jer su, zbog meni neshvatljivih razloga, dosadašnji odnosi bili nikakvi, i to krivnjom bivših općinskih čelnika. Hoteli “Bluesun” nositelji su turizma u Brelima te zapošljavaju brojne Breljane, stoga mi je bio imperativ uspostaviti dobre odnose s Jakom Andabakom, u čemu sam i uspio. Namjera mi je u ovom trenutku pomoći hotelima “Bluesun”, koliko je u mojoj moći, da se svi hoteli u Brelima podignu na četiri zvjezdice, čime bi u konačnici svi profitirali.

Nadalje, ustvrdio sam da se tijekom svih godina neplanski postavljala javna rasvjeta, s velikom potrošnjom i astronomskim računima. Napravio sam projekt modernizacije javne rasvjete kojim bi se godišnje uštedjelo i do 600.000 kuna, koji sam aplicirao za fondove EU-a. Postoji velika vjerojatnost da dobijemo 1,5 milijuna kuna upravo za modernizaciju javne rasvjete, koja uključuje zamjenu neštedljivih rasvjetnih glava modernom LED rasvjetom.

Crpka nam je prioritet

Najvažniji je projekt u mojoj prvoj godini mandata izgradnja benzinske crpke, vrtića i većeg prodajnog diskonta, sve na Kričku u Brelima. Ta je investicija vrijedna više od 15 milijuna kuna – u dahu nam govori Ursić.

– Preko kvalitetno sastavljenog javnog natječaja pronašao sam ozbiljnog investitora, a sada smo u završnoj fazi sastavljanja ugovora. Investicija će se odraditi na način da Općina ne prodaje zemlju, nego pravo građenja crpke na lokaciji koja je u općinskom vlasništvu.

Investitor neće plaćati pravo građenja, nego će paralelno s izgradnjom benzinske crpke izgraditi vrtić od nekih 400 četvornih metara, koji će odmah prijeći u vlasništvo Općine. Pravo građenja trajat će 30 godina, nakon čega će Općina ponovno odlučivati o tome što će dalje s benzinskom crpkom. Također ćemo iskoristiti 850 četvornih metara zemljišta u vlasništvu Općine za izgradnju trgovačkog centra. Ovaj veliki projekt zaposlit će tridesetak mladih Breljana, što mi je najvažnije – kaže nam Ursić.

braco ćosić

Na ponos i diku

- napravljena je privremena mrtvačnica
- uređeno je groblje
- asfaltirano je 2500 četvornih metara dotad najlošije cestovne dionice u mjestu
- sanirano je 500 metara šetnice
- očišćeno je više od šest hektara zaštićene borove šume
- osiguran je besplatan prijevoz svim srednjoškolskim učenicima s područja općine
- angažirana su dva asistenta u nastavi

A kad ljeto mine...

Od projekata koji kreću odmah nakon ljeta, najavljena je sanacija groblja Sv. Juraj i Naret, izgradnja novih grobnica, sanacija stubišta na starim Solinama, izgradnja jednog središnjeg trga u mjestu, koji bi bio uz lučicu Soline. Raspisat će se javni poziv te će se otkupiti najkreativniji projekt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:45