StoryEditorOCM

Povodom 20. godišnjice izlaženja "Solinske kronike" otvorena izložba "Historia Salonitana Praesens"

Piše PSD.
15. srpnja 2014. - 00:39
U galeriji Doma Zvonimir u Solinu otvorena je u ponedjeljak uvečer izložba "Historia Salonitana Praesens", priređena u povodu 20. godišnjice mjesečnika "Solinska kronika" čiji je prvi broj iz tiska izašao o blagdanu Male Gospe 1994. godine.

- Sve je počelo u skupini okupljenoj oko Doma Zvonimir, ishodišta svih solinskih zbivanja s "kulturnim predznakom", u raznolikoj skupini koju je povezivala ljubav prema gradu. Učenici, studenti, radnici raznih profila, umirovljenici, novinari, ljudi s akademskom izobrazbom i akademici - postali su kroničari.

- Počeli su ispisivati stranice o povijesti i sadašnjosti s nakanom da njihova riječ uđe u svaki solinski dom i dom svakoga Solinjanina - onoga koji je to rođenjem ili prebivalištem, kao i onoga koji je to u duši - s nakanom da Solinjani postanu još solinskiji, da još više zavole svoj grad i zajednički (po)rade na njegovu blagostanju.

- I ništa manje važno: tako zabilježena povijest i sadašnjost postajala je solinska ostavština za budućnost. Ili, jednostavnije rečeno, buduća povijest će se pisati po zabilježbama iz Solinske kronike. Kronika je otkrila svoje poslanje i (p)ostala mu vjerna: ona je nositelj lokalne kolektivne memorije – kazao je to ovom prilikom Marko Matijević, izvršni urednik "Solinske kronike" istaknuvši kako su na marginama ove novine rasle i knjige.

- Naime, brojne su teme svojim značajem i značenjem zavrijedile "ukoričavanje", a u njezinu se okrilju rodio i Časopis za solinske teme "Tusculum" koji - neka nam bude dopuštena samohvala - plijeni pozornost znanstvene javnosti – zaključio je Matijević.

Na izložbi se tako mogu vidjeti jubilarne naslovnice ili one koje su govorile o značajnijim događanjima u životu grada poput reportaže s južnog bojišta, posjeta predsjednika dr. Franje Tuđmana, te Pape Ivana Pavla Drugoga Gospinu otoku, najavi gradnje bazilike, obnovi Gašpine mlinice...

Glavni urednik "Solinske kronike" je Špiro Žižić, ujedno i direktor "Zvonimira", ustanove koja je njezin osnivač i izdavač. Izlazi u nakladi od 1.000 primjeraka i ima svoje pretplatnike na svim kontinentima, vele nam iz "Zvonimira". U početku je izlazila na 24 stranice, a danas ih ima 32, a prvi put u boji izašla je u prosincu 2008. godine. Za koji dan iz tiska izlazi i njen 239. broj.

I solinski gradonačelnik Blaženko Boban ovom se prigodom zahvalio pokretačima ovog hvalevrijednog projekta, kao i svim suradnicima koji su doprinjeli da ona i danas, nakon 20 godina živi sa svojim gradom i građanima.

Mia Sesartić
Duje Klarić / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:46