StoryEditorOCM
DalmacijaNE MIJENJAJTE ga

Gomiličani pisali nadbiskupu: Don Božo je narušenog zdravlja, on je dio nas i ostavite ga u našoj župi

Piše PSD.
9. srpnja 2014. - 20:32
Kuloarske priče i nagađanja vezana uz župu u Kaštel Gomilici prošle nedjelje službeno su i potvrđeni. Nakon gotovo 25 godina služenja svojim župljanima, vjernicima koji su ga beskrajno cijenili i voljeli, gomilički župnik don Božo Renjić odlazi iz Gomilice. Odredbom Nadbiskupije trebao bi u svojoj 65. godini postati novi župnik na splitskim Pujankama.

Gomiličani za takvo što ne žele ni čuti. Kako doznajemo, oko 200 gomiličkih obitelji uputit će pisma nadbiskupu mons. Marinu Barišiću u kojima će tražiti da don Božo i dalje ostane župnik u Kaštel Gomilici. Među njima je i Slavica Ivanović, koja nam kaže kako je don Božo dio Gomilice, dio svake gomiličke obitelji.

’Mnogi smo otišli plačući’

– Ove nedjelje, nakon što nam je s oltara kazao kako odlazi, mnogi od nas vjernika kućama smo otišli plačući. Pa 25 godina služnosti svojim župljanima nije malo. Nadalje, don Božo je čovjek u godinama, ima 65 godina. I zdravlje mu je narušeno.

Njegovim odlaskom osjećamo se kao da netko odlazi iz naših kuća. Vezali smo se uz njega i mogu kazati kako će brojne gomiličke obitelji, ali i sve druge koje djeluju u Gomilici, pisati nadbiskupu i apelirati na njega da naš svećenik i dalje bude don Božo Renjić – kaže nam Slavica Ivanović, članica župnog pastoralnog vijeća u Gomilici.

Da don Božin odlazak neće donijeti radost u župi, smatra i Ivan Milardović.

– Nadbiskup mora dobro razmisliti o svojoj odluci, jer don Božo je starija i bolesna osoba. Nitko ne sumnja da on i u novoj župi neće dati sve od sebe, ali uvjereni smo kako bi ga odlazak od nas, iz Kaštel Gomilice, na neki način dotukao. On je dio nas, mi smo dio njega, on nam je i otac, i brat, i majka, i sestra. On nam je sve. On prihvaća poslušnost, ali mi se teško mirimo s tim da nam nakon više od dva desetljeća odlazi naš duhovni vođa. Čovjek koji je u nas ugradio toliko dobrote, plemenitosti i poštovanja – drži Gomiličanin Ivan Milardović.

Inače, don Božo Renjić, mnogi će kazati, izgarao je za svoju župu, uzdigao ju je i duhovno i materijalno. Puno toga je napravio, od svetišta na Miloj gori, crkve sv. Josipa na glavnom groblju, župne crkve, stare crkve sv. Jeronima, župne kuće, a najviše mu je u srcu bio duhovni rast cijele župe, koji je okrunio s četvoricom novih svećenika iz svoje župe.

Sanader: Ostao sam u šoku

Mnogi svjedoče o tome koliko je don Božo bio zaljubljen u svoje župljane, djecu, mlade, ali i starije, te se zbog njegove ljubavi prema svima, Gomiličani teško mire s njegovim odlaskom. Svi su u šoku nakon njegove objave da odlazi, posebno njegovi ministranti.

I Gomiličanin Ante Sanader, bivši gradonačelnik, župan i aktualni saborski zastupnik, ne krije tugu.

– Nakon što sam čuo da bi don Božo trebao napustiti našu župu, ostao sam u šoku. To je čovjek koji je živio sa svima nama, volio je djecu, mlade, poznavao je svaki dio Gomilice, svaku obitelj. Svima je bio na raspolaganju kad god je trebalo. Gomilica će njegovim odlaskom izgubiti puno i vjerujem kako će nadbiskup preispitati svoju odluku i našega svećenika po stare dane ostaviti nama. Nama, koji smo živjeli s njim gotovo 25 godina – veli Sanader.

Jakov Žarko

Don Božo: Obećao sam poslušnost

Obećao sam poslušnost, žao mi je što nakon ovoliko godina odlazim iz svoje župe, župe koja je moj dom. Zbog Crkve moramo biti spremni na sve – kratko nam je kazao župnik Kaštel Gomilice don Božo Renjić.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:35