Upravo ovih dana navršile su se pune tri godine od osnivanja Udruge “Hvarski vinari”, osnovane u svrhu brendiranja hvarskih vina, što je bilo posve logično s obzirom na dugu tradiciju proizvodnje zlatne kapljice na našem najsunčanijem otoku.
Naime, pouzdano se zna da su još stari Grci u IV. st. pr. Krista sa sobom na škoj donijeli kulturu vinove loze, a od tada pa do danas vinogradarstvo i vinarstvo prolazilo je kroz različite etape razvoja, tako da je Hvar, unatoč staroj dalmatinskoj uzrečici po kojoj se vince na tom području doživljava kao hrana, lijek i kripost, posljednjih godina s nekadašnjih 5700 hektara vinograda, nažalost, spao na samo nešto više od 250 hektara. Možda je, uz ostale okolnosti, tome krivo i pivo, koje je općenito u ekspanziji, no pojavom privatnih proizvođača krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća kvaliteta vina i njegova promocija sve više dolaze do izražaja.
‘Putnik kroz vrijeme hvarskoga vinarstva’
− Moram priznati da do sada nismo učinili onoliko koliko smo mogli na planu zajedničkog marketinškog nastupa, ali smo kroz projekt “Hvar − otok vina” išli korak po korak s prezentacijama. Međutim, sada smo krenuli u izvrsnu suradnju, u sklopu koje nam Paul Bradbury pomaže da naša vina približimo svijetu preko interneta. Naime, želimo na vrijeme pripremiti turiste da znaju gdje dolaze, zatim u “vinske putove” uključiti sve ono što je kvalitetno na otoku Hvaru, osobito bogat povijesni segment, jer kanimo do kraja razviti ideju “Putnik kroz vrijeme hvarskog vinarstva”, koja je, po nama dostupnim reakcijama, izvrsno prihvaćena. Dakle, mi ćemo tijekom ovoga ljeta naše goste ponekad voditi kroz vrijeme Grka i Rimljana, pa će tada kušati neka vina i jela koja se naslanjaju baš na antiku, drugi put će ići kroz srednji vijek ili vrijeme pučkog ustanka, zatim razdoblje jugoslavenskog socijalizma (zadrugarstva) i konačno ovo novije doba − govori Ivana Krstulović-Carić, dipl. ing. agronomije, inače predsjednica udruge.
Mjesec bogdanuše
Naravno, u sve će to uključiti i dvije neizostavne lokacije, zavjetnu crkvicu BDM Ivana Carića u Ivan Dolcu, koja svjedoči o posljedicama filoksere početkom 20. stoljeća, te najstariji poznati vinograd plavca malog iz 1860. godine, koji je sada u vlasništvu Šime Šurjaka iz Dola sv. Marije.
A da bi se sve to realiziralo, pomagat će i drugi − Marija Bunčuga (PZ “Svirče”), Dalibor Plenković (“Hvar touristik”), Alan Mandić (“Secret Dalmatia”) i drugi, premda Ivana kaže da dobro surađuju i s turističkim zajednicama na Hvaru. U tom smislu najavljuje češće degustacije i promotivnu prodaju u vlastitim kušaonicama, restoranima, vinskim barovima, pa i na otočnim trgovima, gdje će biti u neposrednom kontaktu s turistima i pružiti im nezaboravan ljetni doživljaj. U Wine&Chesse baru “Paradox” u Splitu od 15. lipnja do 15. srpnja održavat će se “Mjesec bogdanuše”, a u pripremi je također i “Večer bogdanuše” za 22. lipnja na Pjaci u Svirčima.
Bit će i radionica na temu, a vinare 30. lipnja očekuje nastup na Međunarodnom festivalu “Divlje cvijeće Europe”.
− Nekada sam radio s vinima u Francuskoj i zato mi je bilo posve čudno da su turisti dolazili na Hvar, a da nisu znali da je otok zapravo izvanredno vinorodno područje. Mi to sada želimo promijeniti projektom “Svirče − selo vina u srcu otoka Hvara”, jer na središnjem dijelu škoja imamo nekoliko vrlo kvalitetnih vinara i starih dalmatinskih konoba. Promocija ide preko portala www.total-hvar.com, www.croatia-split.com i www.secretdalmatia.com, a prve smo rezultate ostvarili kad nas je nedavno posjetila Shannon Essa, vlasnica turističke agencije iz Kalifornije, koja će nam prvu vinsku turu poslati u idućoj sezoni.
Promocija vina u Oslu, upiti iz SAD-a, Kine...
Prije nekoliko dana naš je prijatelj Robert de Young u Oslu za vinske eksperte i novinare priredio veličanstvenu promociju 48 vrsta hrvatskih vina, naravno, među njima i onih s otoka sunca, a povratna je informacija da su svi bili oduševljeni autohtonim sortama koje se baš ovdje njeguju. Imamo upite iz SAD-a, Kanade, Kine, Singapura, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja, pa vjerujem da će hvarska vina već uskoro postati pravi hit u svijetu − dodao je Paul Bradbury, Englez sa stalnom adresom u Jelsi na Hvaru.
MIRKO CRNČEVIĆ
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....