StoryEditorOCM
Dalmacija‘JEDNO TILO ČOVIK SU I STINA’

Blagdan svetog roka i Dan općine: od Kliškog polja do Narodne knjižnice

Piše PSD.
17. kolovoza 2015. - 21:26

Protekla godina dana u općini Klis bila je više nego uspješna, dovršeni su brojni projekti, a novi započeti – ponosan je na to načelnik općine Klis Jakov Vetma, a posebno se to treba istaknuti uz blagdan njihova zaštitnika sv. Roka i Dan općine Klis, koji se obilježio 16. kolovoza.

– Jedan od najvažnijih projekata u našoj općini jest revitalizacija Kliške tvrđave. Naime, Splitsko-dalmatinska županija je, u suradnji s razvojnom agencijom RERA i Općinom Klis, aplicirala i dobila projekt za revitalizaciju Kliške tvrđave u iznosu od tri milijuna kuna.

Prvi dio uređenja, odnosno istočni dio Providurova stana, u protekloj je godini uređen i otvoren, a u ovoj godini nas očekuje početak radova na zapadnom dijelu Providurova stana, te njegovo otvorenje.

Isto tako, u protekloj godini je otvorena oružarnica, našim smo posjetiteljima osigurali besplatni wi-fi, virtualnu šetnju, te prvi put imamo i meteorološku stanicu na Tvrđavi – nabraja nam načelnik Vetma, ističući kako se i peta godina manifestacije Kliškog kulturnog ljeta, koja se na početku organizirala samo na Tvrđavi, proširila i na druge prekrasne lokalitete na području kliške općine, poput Ozrne, Prugova...

– Osim tvrđave, koja je strateški važna za našu općinu, svjesni smo da našim budućim turistima moramo ponuditi još dodatnog sadržaja. Tako je Općina Klis, u suradnji sa županijskim biciklističkim savezom, napravila prijedlog tri biciklističke staze. Jedna se nalazi na području naše Zagore te je taj projekt apliciran i dobiven preko natječaja Hrvatske turističke zajednice, a označavanje se očekuje do kraja ove godine.

Projekt druge biciklističke staze izradili smo u suradnji s Gradom Splitom, a ona će povezivati tri lokaliteta, Klišku tvrđavu, kavu u Žrnovnici i Dioklecijanove podrume, odnosno lokacije gdje je snimana popularna serija “Game of thrones” (“Igra prijestolja”), po kojoj će staza i nositi naziv. Treća biciklistička staza nalazi se u Kliškom polju te očekujemo već prvu utrku u listopadu ove godine – raduje to načelnika, kao i činjenica da je sve to podržano Strategijom razvoja općine od 2014. do 2020. godine, koju je Općinsko vijeće Klis donijelo prošle godine.

Čišćenje parcela i sadnja voćki

Jedan od elemenata te strategije je, veli, i revitalizacija Kliškog polja, ali i svih ostalih polja na području njihove općine.

– Općina Klis je pokrenula revitalizaciju Kliškog polja na način da je svim vlasnicima katastarskih čestica u Kliškome polju koji su se voljni vratiti poljoprivredi ponudila mogućnost da im se očisti parcela i doniraju sadnice. Natječaj je raspisan u rujnu prošle godine, kada se javilo šezdeset vlasnika. Do današnjeg dana očišćeno je četrdeset parcela te je podijeljeno više od 2000 voćnih sadnica. Preostalih dvadeset nadamo se očistiti do kraja godine i raspisati novi natječaj u siječnju – govori Vetma.

Status grada, Jadro, Vučevica...

– Kliško Općinsko vijeće je 2014. godine donijelo jednoglasnu odluku da traži status grada. U 2015. godini je Županijska skupština isto tako donijela jednoglasnu odluku, te nas očekuje još potvrda Hrvatskog sabora, koju očekujemo u idućoj godini.

Također, nakon dugogodišnjeg spora s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede, izvor rijeke Jadro pripao je Općini Klis. Dobivanjem prava na koncesijsku naknadu Općina je osigurala višemilijunski iznos – kazuje Vetma, koji u brojnim razvojnim projektima stavlja naglasak na Poduzetnički inkubator Klis koji je osnovan prije dvije godine, a otvorenje prostora bilo je 2014. godine u sklopu njihove općinske zgrade.

Jakov Vetma
– Poduzetnički inkubator je jedina općinska tvrtka čiji je zadatak praćenje malih tvrtki od osnutka do njihova osamostaljenja, ali i djelovanje kao razvojna agencija općine. U ove dvije godine apliciran je i dobiven iznimno velik broj projekata. Osnutkom poduzetničkog inkubatora, nakon određenog vremena stagnacije, nastavljen je tako i rad na projektu Znanstveno-tehnološki park Vučevica. Osim za općinu, park je od velike važnosti i za čitavu županiju, ali i Republiku Hrvatsku – smatra načelnik.

Ove godine počinje postavljanje LED rasvjete na području Zagore, za što je 1,4 milijuna kuna osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak Općina Klis kroz ESCO model.

– Nadamo se da će nova rasvjetna tijela biti postavljena do Nove godine, dok nas početkom sljedeće godine očekuje i izmjena LED ravjete na području Klisa, gdje smo isto tako od Fonda dobili 1,4 miljuna kuna – najavljuje naš sugovornik.

Općina Klis je početkom ove godine osnovala i komunalno poduzeće. Ono broji četiri zaposlenika koji rade na održavanju groblja i zelenih površina.< />

Knjižnica, ambulanta, ljekarna...

– Općina Klis je osnovala i Narodnu knjižnicu koja se nalazi na drugome katu zgrade Dječjeg vrtića “Cvrčak” na Megdanu. Ona će biti od velike koristi našim osnovnoškolcima, ali i svim mještanima Klisa. Sredstva su dobivena na natječaju Ministarstva kulture, a drugi dio sredstava je osigurala Općina Klis. Početak radova na uređenju prostora očekuje se ovog mjeseca.

Do kraja 2015. očekujemo također i otvorenje novih prostorija Doma zdravlja koji se nalazi u sklopu općinske zgrade, a isto tako čekamo i otvorenje naše ljekarne u centru Klisa – naglašava načelnik Vetma, dodajući kako je u svemu tome jedna od najvećih zadaća općinske vlasti osigurati ravnomjeran razvoj općine Klis.

– U proteklih godinu dana imali smo čitav niz infrastrukturnih zahvata. Tako je obnovljena crkva u Niskome, radi se na preuređenju dvorane u Brštanovu, te obnavljamo nerazvrstane ceste kojih ima 110 kilometara u našoj općini – zaključuje Vetma.

Priredila Mia Sesartić

Sufinanciranje školskih marendi

Ova općinska vlast je, kao i ona prethodna, socijalno osjetljiva u ovim, za nas teškim vremenima, tako smo prvi put ove godine za naše nezaposlene podijelili bonove od 200 kuna, Općina Klis isto tako sufinancira školske marende, te su prvi put našim prvašićima podijeljeni i besplatni udžbenici, veli Vetma.

Projekti kanalizacije i vodoopskrbe

Agencija Eko-Kaštelanski zaljev, nakon što je odlučila financirati i uskoro krenuti s izgradnjom dviju kanalizacijskih linija bitnih za revitalizaciju Tvrđave, u suradnji s Općinom Klis radi na projektu od velikog značenja za stanovnike Klisa. Riječ je o projektu sekundarne kanalizacijske mreže, vrijedne 33 milijuna kuna, te vodoopskrbe, vrijedne gotovo šest milijuna kuna. Sredstva za ovaj projekt bit će osigurana iz EU fondova, a izgradnja se očekuje tijekom 2017. godine.

Uređenje groblja

U tijeku su i projekti za uređenje kliškoga groblja, izgradnju mrtvačnice i parkirališta, što uključuje uređenje i proširenje ceste na tom dijelu. Značenje ovog projekta je općinski, ali i županijski, budući da će doći do smanjenja opterećenja ove županijske ceste prilikom sprovoda, a važan je i za daljnji razvoj naselja, prometne i komunalne infrastrukture.

SVEČANA SJEDNICA Zaslužni Klišani

Općinsko vijeće donijelo je odluku da zahvalnicu Općine dodijeli Lovačkoj udruzi „Svečurje” Klis, koja ove godine slavi punih 20 godina rada i djelovanja, kao i poduzeću „Stella Mediterranea” d.o.o., koje svojim poslovanjem i djelovanjem u društvu daje pravi primjer uspješnog i odgovornog poslovnog subjekta, stoji u obrazloženju.

Nagrada Općine Klis otišla je u ruke i udruzi Povijesna postrojba „Kliški uskoci”, koja je svojim aktivnim djelovanjem od 2005. ostvarila značajan doprinos promidžbi i ugledu općine.

Nagradu Općine Klis zaslužio je i mladi znanstvenik Roko Pleština, koji je ostvario impresivnu međunarodnu znanstvenu karijeru, te je, među ostalim, početkom 2013. godine obranio doktorsku disertaciju na temu pronalaska Higgsovog bozona na CERN-u u Švicarskoj.

Vijeće Općine Klis nagradu je dodijelilo i Mješovitom crkvenom zboru „Petar Kružić” Klis, koji ove godine slavi 80. obljetnicu, dok je nagrada za životno djelo pripala 98-godišnjem fra Petru Bezini iz Prugova.

Ova javna priznanja svečano su im uručena 12. kolovoza na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Klis uz prigodni program i brojne uzvanike.

JOSIP DIDOVIĆ, predsjednik Općinskog vijeća Klisa: Mjesto u kojem će svi htjeti živjeti

– Svakako bih istaknuo i da je Općinsko vijeće donijelo Odluku o pokretanju katastarske izmjere i obnovi zemljišnih knjiga s ciljem da se riješe imovinsko-pravni odnosi na području cijele naše općine. Prva katastarska izmjera odnosit će se na katastarsku općinu Klis, a riječ je ukupno o više od 12.000 čestica.

Ovakav ubrzani razvoj općine Klis o kojem govorimo dogodio se iz više razloga, a jedan od njih je što imamo našeg načelnika Jakova Vetmu i njegova zamjenika Marka Galića, a drugi je što imamo jedinstvo u Općinskom vijeću. Naime, u proteklih godinu dana smo održali devet sjednica sa 142 točke dnevnog reda, kada je 90 posto odluka na Općinskom vijeću doneseno jednoglasno, što nam daje jamstvo za bolju budućnost. Od naše ćemo općine napraviti mjesto gdje će svi htjeti živjeti – poručuje i predsjednik Općinskog vijeća Josip Didović.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:57