StoryEditorOCM
DalmacijaZAGROPANA CIMA

Pomorci ‘Jadroplova’ još čekaju dvije zaostale plaće

Piše PSD.
1. lipnja 2015. - 20:16
Plaće za ožujak i travanj nije primilo 350 pomoraca “Jadroplova” Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske za kolektivno pregovaranje, kaže da će brodar uskoro isplatiti zaostale “bušte”, te da radi toga poslovodstvo kompanije s bankom dogovora dobivanje kredita.– U tijeku su aktivnosti oko refinanciranja i konsolidacije “Jadroplova”.

Uprava u suradnji s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP), Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom i bankama, pokušava staviti kompaniju u bolju financijsku poziciju – kaže sindikalist Svalina.

Prema njegovim riječima, nedavno su smanjena primanja mlađih časnika, konkretno trećim časnicima palube i četvrtim “od stroja”, te nižoj posadi.
– Smanjenje nije bilo linearno i ne mogu u ime Uprave govoriti koliko će tim “rezanjem” poslodavac uštedjeti – ističe predstavnik SPH i dodaje da su posade zadržale prava dobivanja bonusa.
– Nismo se složili s daljnjim smanjivanjem plaća. Kompaniji je jasno da nigdje ne vodi ako su ljudi potplaćeni – napominje naš sugovornik.

Flotu “Jadroplova” sada čini sedam brodova za prijevoz sipkog tereta. Nedavno je za 3,5 milijuna dolara grčkoj kompaniji “Avlemon Shipping” prodan brod “Don Frane Bulić”, najstariji u floti, među ostalim i zbog toga da bi se pomorcima te zaposlenicima u direkciji tvrtke podmirila zaostala primanja.

No, to očito nije bilo dovoljno za podmirivanje svih radničkih potraživanja, a ne treba zaboraviti da je tijekom zadnjih godinu dana kompanija isplaćivala plaće u dva djela. Kako su nedavno objavili iz SPH, njihovi predstavnici su s Upravom “Jadroplova” pregovarali o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za djelatnike na kopnu, odnosno o razini smanjenja plaća i otpremnina u slučaju napuštanja tvrtke.

– Zbog krize na tržištu, poslovanje “Jadroplova” i dalje je otežano. Zaključeno je da se mora ići u smanjenje troškova menadžmenta i ostalih zaposlenika. Uprava je naglasila da su to samo nužne mjere koje dugoročno ne mogu spasiti kompaniju. Stoga je zaključeno da treba sačuvati najproduktivniji kadar i pokušati pronaći rješenje za opstanak – objavio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

“Jadroplov” je u većinskom državnom vlasništvu, a u ožujku ove godine CERP-u nije pristigla ni jedna obvezujuća ponuda za kupnju 70,03 posto dionica po početnoj cijeni od 139,27 milijuna kuna.




TANJA GATTIN ZEBIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:19